REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena garsiausių lietuvių vaikų rašytoja - poetė, dramaturgė Violeta Palčinskaitė pirmadienį karūnuota Metų vaikų knygos karalienės karūna.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus „Lėlės“ teatre vykusioje Tarptautinės vaikų knygos dienos šventėje, surengtoje per vaikų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno gimtadienį, ne tik karūnuota geriausios metų knygos vaikams autorė, bet ir tradiciškai įteiktos Vaikų literatūros premijos.

REKLAMA

V. Palčinskaitė tapo dukart laureatė - už savo naujausią knygą „Muzika troliui“ rašytoja pelnė ir Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją.

„Knyga - gyva, kaip ir žmogus, turi savo nepriklausomą gyvenimą ir likimą. Esu tikra, kad kiekviena knyga skleidžia tam tikrą energetinį lauką, net tada, kai nėra atversta. Todėl niekada nepatikėsiu, kad bedvasė elektroninė erdvė gali pakeisti knygą. (...) Šiais laikais man be galo gaila vaikų, kurie neskaito knygų. Šiais laikais iškyla begalė klausimų, į kuriuos ne visada pajėgūs atsakyti tėvai ar mokytojai. Į tokius klausimus dažnai atsako knyga. Ar vaikai, neskaitantys knygų, išmoks mąstyti, atjausti, mylėti, svajoti? Dabar, kai pasaulis toks praktiškas, dažnai žiaurus ir neteisingas, lieka tikėjimas, kad jis bus geresnis. Todėl norėčiau, kad mano mažieji skaitytojai kuo ilgiau tikėtų, kad pasakos baigiasi laimingai“, - linkėjo gausiai susirinkusiai vaikų auditorijai V. Palčinskaitė, scenoje garbingai pasodinta į knygų karalienės sostą.

REKLAMA
REKLAMA

Antrąją premiją už geriausią metų knygą vaikams pelnė rašytojas Vladas Braziūnas už knygą „Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai“.

Premija už reikšmingiausius metų vaikų literatūros tyrinėjimus įteikta literatūrologei, Šiaulių universiteto docentei dr. Džiuljetai Maskuliūnienei už knygą „Peldų takais“.

Meniškiausiai iliustruota Metų knyga tapo dailininkės Ievos Babilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio knyga „Kiškis Pranciškus be abejo“.

Gražiausios metų knygos premija paskirta „Alma Littera“ leidyklos išleistoms „Brolių Grimų pasakoms“, kurias iliustravo jauna dailininkė Lina Dūdaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rašytojai ir dailininkei Nomedai Marčėnaitei už jos parašytą ir iliustruotą pirmąją knygą „Lėlė“ paskirtos net dvi premijos - vaikų literatūros debiuto premija ir geriausios metų knygos mažiausiems skaitytojams apdovanojimas.

Geriausios verstinės knygos vaikams komisija šįmet skyrė premiją už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams - ją nebe pirmą kartą pelnė Švedijoje gyvenanti vertėja Raimonda Jonkutė, į lietuvių kalbą įvertusi švedų rašytojo Sveno Nordkvisto knygą „Kalėdų Senelio staigmena“.

REKLAMA

Dvidešimtą kartą premijas teikė Tarptautinės vaikų knygų tarybos (IBBY) Lietuvos skyrius, kurio pirmininkas literatūrologas Kęstutis Urba padėkojo visiems premijų rėmėjams, ypač - ištikimiausiam pagrindinės premijos rėmėjui Šarūnui Marčiulioniui.

Dar viena Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija įteikta Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Lietuvių literatūros katedros docentei Astai Gustaitienei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų