REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Tautodailininkė Adelija Mickuvienė (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Velykų neįsivaizduojame be įvairiausiais raštais išmargintų kiaušinių, o margučiais jie ir vadinami dėl to, kad yra papuošti įvairiais raštais. Margučiais ne tik puošiame švenčių stalą – juos dovanojame svečiams ir patys nešamės eidami į svečius. Jais keičiamės, juos daužome, tikrindami, kuris tvirtesnis, ritinėjame.

Kiekviena šeimininkė turi savo būdų, kaip išpuošti kiaušinius Velykoms, bet kasmet galvojame, kaip juos išmarginti dar gražiau. Apie tai pasakoja profesionali kiaušinių margintoja tautodailininkė Adelija Mickuvienė.

„Margutis simbolizuoja pavasarį, kuris jau ateina pas mus. Atgimsta gamta, saulutė pakyla aukščiau. Žali margučiai simbolizuoja žolę, juodos spalvos – žemę, geltonos – saulutę, o raudonos – džiaugsmą“, – aiškina ji.

Dažyti lukštuose, marginti vašku ar skutinėti?

Pasakodama apie tradicinius marginimo būdus, tautodailininkė A. Mickuvienė sakė, kad jų yra keletas. Labiausiai paplitę marginimas vašku ir skutinėjimas. Skutinėti jau nudažytą kiaušinį galima stiklo šukele, nulaužto peilio kampu, adata, skustuvu ar kitu smailiu aštriu daiktu. Kiaušinius galima marginti ir svogūnų lukštuose – apvynioti juos lukštais ir pavirti, pridėjus skirtingos spalvos dažų. Taip nudažyti margučiai būna itin spalvingi. Galima aplipinti juos įvairiomis žolelėmis, šakelėmis, ir tada merkti į dažus, bet iš Žemaitijos kilusi tautodailininkė dažniausiai naudoja vašką.

REKLAMA
REKLAMA

„Marginant vašku, galima jį palikti ant margučių, arba išmarginus vašką nuvalyti. Aš pirmiausia vašku piešiu ornamentą, tada dedu kiaušinį, pavyzdžiui, į geltonus dažus. Paskui vėl marginu vašku – sukuriu kitą piešinį ir vėl dedu į daužus – bet jau kitos spalvos ir tamsesnius. Dar vėliau – į tamsius dažus, ir tik tada nuvalau visą vašką. Kiek yra spalvų, tiek yra ir dažymų skirtingose spalvose“, – rodydama spalvingais ornamentais išrašytus margučius pasakoja A. Mickuvienė.

REKLAMA

Anot tautodailininkės, vieni žmonės renkasi kaušinius, margintus eglutėmis, saulutėmis, o kitiems labiau patinka įvairūs gyvūnėliai.

„Užsieniečiai labiau nori su paukšteliais. Kartą viena moteris net 50 užsakė. Ir vaikams tėvai tokių perka – su paukšteliais, kiškučiais. Bet dažniausiai marginame tradiciniais simboliais – paukščių pėdutėmis, saulutėmis, eglutėmis. Tačiau pasakyti, kad vieni raštai populiaresni, kiti ne tokie populiarūs, negalėčiau – žmonės renkasi, kas jiems labiau patinka“, – pasakoja ji.

Marginti galima ne tik baltus kiaušinius

Tautodailininkė, šio meno mokiusis nuo vaikystės, sako, kad nereikia nusiminti, jeigu negausime pirkti baltų kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš ir pati neseniai pradėjau marginti rudus kiaušinius. Juos marginu vaškinėmis kreidelėmis. Kreideles reikia ištirpinti ir skiesti parafinu. Ten, kur piešinio nėra, ir liks ruda spalva“, – atskleidžia dalį savo paslapčių A. Mickuvienė.

Velykų „eglutė“ iš margučių

Įvairiais raštais puošti margučius tautodailininkė pradeda iki Velykų likus keliems mėnesiams, nes  sudėtingiems ornamentams sukurti reikia nemažai laiko. Kad kiaušiniai nesugestų, ji praduria lukštą iš abiejų pusių ir išpučia kiaušinio turinį.

„Tokius tuščiavidurius margučius galima puošti labai sudėtingais raštais. Negailėkite jiems laiko, dirbkite kruopščiai, nes tokie margučiai gali puošti jūsų namus metų metus. Juos galima kabinti ir ant velykinės eglutės. Visai nebūtina turėti specialų  stovą – pasimerkti išsprogusią žilvičio ar beržo šakelę, ir pakabinti ant jos margučius“, – pataria A. Mickuvienė ir linki visiems gražių bei tvirtų margučių ir puikios šventinės nuotaikos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų