REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors premjeras Andrius Kubilius ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas džiūgauja dėl parafuotos koncesijos sutarties su Japonijos koncernu „Hitachi, Ltd“ dėl numatomos statyti Visagino atominės elektrinės, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos taryboje yra balsų, kritikuojančių vyriausybės energetikos strategiją.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo aplinkos komiteto pirmininkas, konservatorius Jonas Šimėnas prieš savaitę vykusiame partijos Tarybos posėdyje išsakė daug kritikos energetikos strategijai ir ministerijai, nuolat siūlydamas salėje buvusiam premjerui A. Kubiliui „nesikarščiuoti“ ir „nepykti“. Pateikiame ištraukas iš jo pasisakymo.

REKLAMA

„Gerbiami kolegos, <...> aš kalbu visiškai atsakingai, nedalyvauju jokiuose sandoriuose nei Japonijos ambasadoje, nei Rusijos. Dirbu savarankiškai, kiek informacijos susirenku, tiek ir turiu. Tiek ir noriu pateikti mūsų partijos kolegoms. <...> Noriu pakalbėti apie energetiką. Iš tikrųjų šiuo klausimu tikros ir atviros diskusijos partijoje nėra. Frakcijoje (Seimo – Balsas.lt) bandėme apie tai kalbėti, buvome sukūrę darbo grupę, tačiau Energetikos ministras (Arvydas Sekmokas, – Balsas.lt) nesiteikė bendrauti ir darbo grupė nustojo veikusi. Grupės vadovas, jei neklystu, buvo Jurgis Razma arba Česlovas Stankevičius.  Grupė nebeveikia, nes nėra jokios diskusijos, nebėra apie ką kalbėti. Ir staiga dabar mes birželio 30 dieną turėsime patvirtinti koncesijos sutartį.  Apie ką? Niekas nežino. <...>  Aš galvoju, kad šiandien Lietuvos energetikos strategija yra parengta neteisingu principu. Apsirūpinti nepriklausomais energijos nešėjais – nereiškia turėti nepriklausomą energetiką. Energijos nešėjai yra dujos, atominis kuras, visa kita. Tai apie kalba vyriausybė – strateginis apsirūpinimas dujomis, suskystintomis, dujomis, nafta, branduoliniu kuru. Tai  yra iškastinis, importinis kuras, kuris tik paskui tampa šilumos, elektros arba transporto energija.

REKLAMA
REKLAMA

Esminis klausimas ne Visagino atominėje elektrinėje. Aš jai viešai tikrai neprieštarauju. Visagino atominė elektrinė išspręs tik 10 procentų Lietuvos energijos (poreikio, - Balsas.lt).  <...> Kadangi Lietuvai visumoje reikia 40 teravatvalandžių – 20 šilumai, 10 transportui, 10 elektrai, mes negalime savo energetikos strategijos padaryti tokios, kad viską šimtu procentų gautume iš atominės elektros. Tai nesunku pripažinti, premjere. Mes tik pusę energijos galime gauti iš atominės elektrinės. <..> Mums reikia spręsti šilumos klausimus, apie kas mes kalbame, kalbame ir vis kažkur nueiname. Iš ko mes gaminsime šilumą?  Iš suskystintų dujų, iš gamtinių dujų ar iš vietinių resursų? Čia mes turime labai aiškią situaciją – jeigu naudojame vietinį kurą – šiluma yra pigesnė. Tai kodėl apie tai nekalbame? Atsinaujinanti energetika iškrito iš premjero ir iš energetikos ministro leksikono iš viso. Nei Seime apie tai nebekalbama, nei partijos renginiuose. <...> Aš pripažįstu, kad suskystintos dujos, energetinės jungtys – labai reikalingi. Bet atsinaujinanti energetika visoje Europoje yra strateginė ir prioritetinė sritis. <... Partijoje turi įvykti diskusija prieš priimant galutinius sprendimus. Nepykite, premjere, bet aš negaliu pasitikėti vienais ar kitais ekspertais – turiu matyti skaičius. Reikalinga diskusija ir vilčių teigia Vilniaus sueiga (TS-LKD, – Balsas.lt), kuri organizuoja grupę energetikos svarstymams. Galbūt tenai prasidės diskusija apie energetinę Lietuvos ateitį. Ačiū“

Taip pat skaitykite:

Visagino AE: kodėl vieni pritaria, kiti prieštarauja


Sutartis pasirašyta, Visagino AE kelio atgal nėra


 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų