REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

11 tūkstančių šalies žemdirbių peticija, kurioje reikalaujama Lietuvos ūkiams padidinti neteisingai sumažintas ES išmokas, penktadienį pasiekė Briuselį.

REKLAMA
REKLAMA

Šią peticiją, kurią taip pat parėmė 44 Lietuvos Seimo nariai, parlamentaras Jonas Ramonas penktadienį įteikė Europos Parlamento pirmininkui.

REKLAMA

Kaip Eltai sakė J. Ramonas, peticiją priėmęs Europos Parlamento pirmininko sekretoriato vadovas sakė, kad tiek parašų Lietuvai – tai didelis skaičius ir ji įteikta laiku.

Pasak J. Ramono, peticiją priėmęs pareigūnas taip pat užtikrino, kad ji bus labai svarbus argumentas svarstant 2014–2020 metų finansinę perspektyvą.

Peticijoje reikalaujama panaikinti Lietuvos ūkių finansinį diskriminavimą ir padidinti 2014–2020 metams numatytas neteisingai mažas tiesiogines ES išmokas iki Europos Sąjungos vidurkio, išlaikant pakankamą paramos lygį kaimo plėtrai.

REKLAMA
REKLAMA

Peticijoje pažymima, kad tiesioginės išmokos Lietuvos ūkiams (skaičiuojant 1 ha) 2013 metais sudarys tik 53 proc. ES–27 vidurkio, o tose pačiose platumose ES senbuvių ūkiams skiriama 2,5–3 kartus didesnė tiesioginė parama. Dėl neleistinai ilgai užsitęsusio Bendrosios žemės ūkio finansinės politikos pereinamojo laikotarpio pastaruoju metu mažėja Lietuvoje žemės ūkio produkcijos gamyba.

Krikščionių partija vasario 1 dieną inicijavo peticiją Europos Parlamentui ir Europos Komisijai „Dėl ES išmokų Lietuvos ūkiams padidinimo ir paramos suvienodinimo“, kurioje protestuojama prieš užsitęsusį šalies žemės ūkio diskriminavimą, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krikščionių partijos parengtame dokumente nurodoma, kad dėl ilgalaikių diskriminacinių finansinių sąlygų nukenčia ne tik žemdirbiai, bet ir visi nedidelės Lietuvos gyventojai, kuriems tenka brangiau mokėti už pagrindinius maisto produktus. Be to, didesnėmis subsidijomis atpigintos kitų ES šalių prekės išstumia iš rinkos Lietuvos ūkininkų produkciją, dar labiau žlugdo žemės ūkį ir didina šalyje nedarbą.

2014–2020 metų ES finansinės programos projekte numatoma, kad tiesioginės išmokos Lietuvos ūkiams atsiliks nuo ES vidurkio dar apie 35 proc. ir bus vienos mažiausių ES.

REKLAMA

Teikiamoje peticijoje nurodoma, jog toks Lietuvos ir kitų nedidelių Baltijos valstybių ilgalaikis diskriminavimas pažeidžia Lisabonos sutartyje įtvirtintas bendrąsias Sąjungos vertybes – lygybę, teisingumą, nediskriminavimą ir solidarumą, taip pat prieštarauja Europos Komisijos vadovų viešiems pareiškimams apie būtinybę 2014–2020 metais suvienodinti ES tiesiogines išmokas.

Ekspremjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Krikščionių partija tikisi, jog šiuos teisėtus Lietuvos žemdirbių reikalavimus taip pat parems Latvijos ir Estijos vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų