REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo­la­ti­nis Lie­tu­vos gy­ven­to­jas kas­met iki ge­gu­žės 1 d. ga­li pa­teik­ti me­ti­nę pa­ja­mų mo­kes­čio dek­la­ra­ci­ją už praėjusius me­tus. Te­ri­to­ri­niai Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos sky­riai kas­met or­ga­ni­zuo­ja „šou“ – su­si­kvie­čia vi­sų įma­no­mų žiniask­lai­dos prie­mo­nių at­sto­vus, kad pra­neš­tų nau­jie­ną – jau ga­li­ma dek­la­ruo­ti. Pom­pas­tiš­kai pri­sta­to­ma, kad valsty­bė „su­teiks ma­lo­nę“ – grą­žins gy­ven­to­jams vie­ną ki­tą jiems pri­klau­san­tį li­tą – šie­met, kaip ir per­nai, dau­giau nei 200 mi­li­jo­nų. Apie jų sko­las nu­ty­li­ma, nes, pa­si­ro­do, pi­ni­gų ge­ra­šir­dei vals­ty­bei ne­rei­kia.

REKLAMA
REKLAMA

Grą­ži­na, bet neiš­si­rei­ka­lau­ja pa­ti

Tai­gi, jei vis dėl­to dek­la­ra­vus pa­ja­mas paaiš­kė­tų, kad esi pra­stas bu­hal­te­ris, blo­gai iš­ma­nai, kaip ap­skai­čiuo­ja­mas ta­vo at­ly­gi­ni­mas, ir tau pa­čiam da­bar teks ke­lias de­šim­tis ar net šim­tus su­mo­kė­ti vals­ty­bei? Tu ne vie­nin­te­lis toks! Yra žmo­nių, to ne­pa­da­riu­sių ne tik už praei­tus, bet ir už dau­giau me­tų. Jie tvar­kin­gai kas­met dek­la­ruo­ja pa­ja­mas Elektro­ni­nė­je dek­la­ra­vi­mo sis­te­mo­je, ma­to, kad yra sko­lin­gi vals­ty­bei, lau­kia pra­ne­ši­mų iš Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos ir nesu­lau­kia, kol atei­na ki­ti me­tai ir vėl rei­kia dek­la­ruo­ti. Ar­ba jie nie­ka­da ne­dek­la­ra­vo sa­vo pa­ja­mų, nes tai jiems neak­tua­lu, ir net ne­ži­no, kad yra sko­lin­gi.

REKLAMA

Dar ko­vo vi­du­ry Vals­ty­bi­nė mo­kes­čių ins­pek­ci­ja džiaugs­min­gai pra­ne­šė, kad 920 tūks­tan­čių gy­ven­to­jų, deklaruojančių pa­ja­mas ir tur­tą už 2011 m., Elekt­ro­ni­nė­je dek­la­ra­vi­mo sis­te­mo­je jau yra su­for­muo­tos preliminariosios gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio (to­liau – GPM) dek­la­ra­ci­jos. Gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­čio per­mo­kas, ku­rių pre­li­mi­na­riai pla­nuo­ja­ma grą­žin­ti pa­na­šiai kaip ir per­nai – dau­giau nei 200 mln. Lt, Vals­ty­bi­nė mo­kes­čių inspek­ci­ja pra­dės grą­žin­ti ko­vo pa­bai­go­je.

REKLAMA
REKLAMA

Ki­ta me­da­lio pu­sė, t. y. tai, kas neak­cen­tuo­ja­ma – ša­ly­je pra­si­de­dant elekt­ro­ni­niam dek­la­ra­vi­mui, apie 50 tūkst. gyven­to­jų bu­vo sko­lin­gi apie 16 mln. Lt. Neat­ro­do, kad tų pi­ni­gų kam nors la­bai rei­kė­tų, nes ne­da­ro­ma jo­kių žings­nių sko­lai su­si­grą­žin­ti.

„Ži­nau, kad esu sko­lin­ga VMI. Gir­dė­jau, kad tu­ri bū­ti skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai, bet jo­kių pra­ne­ši­mų ar pa­ra­gi­ni­mų nei pa­pras­tu, nei el. pa­štu ne­ga­vau. Dek­la­ruo­da­ma pa­ja­mas, nu­ro­džiau ir ad­re­są, ir el. pa­štą. Ne­gi sun­ku in­for­muo­ti? Ko­dėl tu­riu skam­bin­ti Mo­kes­čių ins­pek­ci­jai ir tei­rau­tis, ar ne­su sko­lin­ga? Juk daug žmo­nių ap­skri­tai ne­dek­la­ruo­ja paja­mų ir net neį­si­vaiz­duo­ja, kad ga­li bū­ti sko­lin­gi. Juk ne­tu­riu pa­ti skam­bin­ti ir klaus­ti po­li­ci­jos, ar ne­pri­va­lau atsėdė­ti pa­rų? – svars­tė šiau­lie­tė. – Vals­ty­bė tuoj sprogs be­si­pui­kuo­da­ma, kiek mi­li­jo­nų grą­žins, bet pa­ti nė pirš­to nepak­ru­ti­na, kad iš­si­rei­ka­lau­tų tai, kas jai pri­klau­so – sko­las iš gy­ven­to­jų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ap­skri­tai ga­lė­jo su­si­da­ry­ti sko­la? Kas pa­skai­čiuo­ja dar­buo­to­jui at­ly­gi­ni­mą – jis pa­ts ar įstai­ga, ku­rio­je dir­ba?

Tu­ri su­mo­kė­ti skir­tu­mą

Pa­si­ro­do, kal­ti­nin­kas – neap­mo­kes­ti­na­mų­jų pa­ja­mų dy­dis. Bū­tent dėl pa­sta­ro­jo ki­lo ir te­be­ky­la daug neaiš­ku­mų gy­ven­to­jams. Juo­kau­ja­ma, kad tu­ri bū­ti pa­ts pu­siau bu­hal­te­ris, kad su­pras­tum, kaip yra pa­skai­čiuo­ja­mas at­ly­gi­ni­mas, kas ir ko­kio dy­džio yra vi­si tie GPM, NPD, PNPD ir kt., ka­da jie tai­ko­mi ir ar ap­skri­tai tai­ko­mi. Pa­si­ro­do, jei gy­ven­to­jas pa­si­nau­do­jo per di­de­liu NPD,  tu­rė­tų pa­teik­ti dek­la­ra­ci­ją ir ne­prie­mo­ką su­mo­kė­ti iki ge­gu­žės 1 d. (už 2011-uo­sius – iki 2012 m. ge­gu­žės 2 d.).

REKLAMA

O jei ne­su­mo­kės, kas ta­da? Juk yra žmo­nių, to ne­pa­da­riu­sių ne tik už praė­ju­sius, bet ir dau­giau me­tų. Ir nie­ko. Jo­kių pra­ne­ši­mų, įspė­ji­mų, bau­dų. Anot Lo­re­tos Mi­la­šaus­kai­tės, Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos Mo­kes­ti­nių prie­vo­lių de­par­ta­men­to di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jos, VMI tik nuo­lat pri­me­na ir ra­gi­na gy­ven­to­jus, neį­vyk­džiu­sius prie­vo­lės pa­teik­ti pa­ja­mų dek­la­ra­ci­ją, tai pa­da­ry­ti. Su­si­da­ro įspū­dis, kad pri­va­lu tik dek­la­ruo­ti, o sko­la ins­pek­ci­jai ne­be­rū­pi. Gal pa­si­mirš ar sueis se­na­ties ter­mi­nas?

REKLAMA

Spe­cia­lis­tė tei­gia, kad tie nuo­la­ti­niai Lie­tu­vos gy­ven­to­jai, ku­riems per mo­kes­ti­nį lai­ko­tar­pį bu­vo pri­tai­ky­tas per di­de­lis NPD, to­dėl bu­vo iš­skai­čiuo­ta per ma­žai pa­ja­mų mo­kes­čio, pa­teik­da­mi me­ti­nę pa­ja­mų dek­la­ra­ci­ją tu­ri pa­pil­do­mai su­mo­kė­ti į biu­dže­tą pa­ja­mų mo­kes­tį. „Jei jie to ne­pa­da­rys iki 2012 ge­gu­žės 2 d., VMI jiems iš­siųs pri­mi­ni­mus el. pa­štu apie tai, kad dėl pri­tai­ky­to per di­de­lio MNPD jie pri­va­lo pa­teik­ti gy­ven­to­jų pa­ja­mų dek­la­ra­ci­ją. Jei­gu paaiš­kės, kad gy­ven­to­jas sko­lin­gas pa­ja­mų mo­kes­čio ne dėl MNPD ir neat­liks prie­vo­lės lai­ku, to­kius gy­ven­to­jus taip pat pa­sieks mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus pri­mi­ni­mai apie neį­vyk­dy­tą prie­vo­lę“, – tvir­ti­na pa­va­duo­to­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nus­ta­ty­ta at­sa­ko­my­bė

Ką gi, pa­žiū­rė­si­me, gal­būt šie­met pa­ga­liau gau­si­me bent kaž­ko­kią ži­nu­tę, kad pri­va­lo­me su­mo­kė­ti vals­ty­bei sko­lą. Yra tei­gian­čių, kad to­kį VMI pa­ra­gi­ni­mą ga­vę tik po dve­jų me­tų. Su vi­sais dels­pi­ni­giais. Ta­čiau kiek yra ne­ga­vu­sių? Gal kai ku­rios Elekt­ro­ni­nės dek­la­ra­vi­mo sis­te­mos funk­ci­jos strin­ga?

Dek­la­ra­ci­jo­je ap­skai­čiuo­to mo­kes­čio ne­su­mo­kė­jus iki ge­gu­žės 2 d., skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai. Mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­vi­mo įsta­ty­me nu­ma­ty­ta, kad dels­pi­ni­giai mo­kes­čių mo­kė­to­jui skai­čiuo­ja­mi už ne­su­mo­kė­tą ar­ba pa­vė­luo­tai į biu­dže­tą su­mo­kė­tą mo­kes­čių mo­kė­to­jo dek­la­ruo­tą mo­kes­tį ar­ba mo­kes­čių mo­kė­to­jo (ati­tin­ka­mo mo­kes­čio įsta­ty­me nu­ma­ty­tu at­ve­ju – mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus) ap­skai­čiuo­tą ne­dek­la­ruo­ja­mą mo­kes­tį. Taip pat yra nu­ma­ty­ta, kad dels­pi­ni­gių dy­dį ir jo ap­skai­čia­vi­mo tvar­ką nu­sta­to fi­nan­sų mi­nist­ras, at­si­žvelg­da­mas į vi­du­ti­nę praė­ju­sio ka­len­do­ri­nio ket­vir­čio auk­cio­no bū­du iš­leis­tų li­tais Lie­tu­vos Res­pub­li­kos vals­ty­bės iž­do vek­se­lių me­ti­nės pa­lū­ka­nų nor­mos sver­ti­nį vi­dur­kį. Dels­pi­ni­gių dy­dis nu­sta­to­mas mi­nė­tą­ją pa­lū­ka­nų nor­mą pa­di­di­nus 10 pro­cen­ti­nių punk­tų.

REKLAMA

Tur­būt tu­rė­tum bū­ti ne tik ge­ras bu­hal­te­ris, bet ir fi­nan­sų mi­nist­ras, kad su­pras­tum. Pap­ras­čiau – 2012 m. I ir II ketv. už ne lai­ku su­mo­kė­tus mo­kes­čius ir bau­das nu­sta­ty­tas dels­pi­ni­gių dy­dis – 0,03 pro­c. už die­ną. Dels­pi­ni­giai prade­da­mi skai­čiuo­ti nuo ki­tos die­nos po to, kai mo­kes­tis pa­gal tuo me­tu ga­lio­jan­čius mo­kes­čių tei­sės ak­tus tu­rė­jo būti su­mo­kė­tas į biu­dže­tą.

Anot Lo­re­tos Mi­la­šaus­kai­tės, ša­ly­je pra­si­de­dant elekt­ro­ni­niam dek­la­ra­vi­mui, apie 50 tūkst. gy­ven­to­jų bu­vo sko­lin­gi apie 16 mln. Lt. Gal ir ne­gra­žu skai­čiuo­ti sve­ti­mus pi­ni­gus, tuo la­biau sko­las, bet dels­pi­ni­giai už jas ne to­kie jau men­ki – jei vi­si tie gy­ven­to­jai bū­tų ne­pa­rei­gin­gi ir sko­los ne­su­mo­kė­tų, per ke­le­rius me­tus su­si­da­ry­tų mi­li­jo­nai! Iš­kart ky­la klau­si­mas – gal VMI apie sko­las gy­ven­to­jų nein­for­muo­ja ty­čia? Dels­pi­ni­giai ne­ma­ži, ga­li­ma ne vie­ną ins­pek­ci­jos ar net mies­to biu­dže­to sky­lę už­lo­py­ti. Be to, kur yra dels­pi­ni­gių ri­ba?

REKLAMA

Mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­vi­mo įsta­ty­me nu­ro­dy­ta, kad dels­pi­ni­giai skai­čiuo­ja­mi ne il­giau nei 180 die­nų nuo tei­sės priversti­nai išieš­ko­ti mo­kes­ti­nę ne­prie­mo­ką at­si­ra­di­mo die­nos, o mo­kes­čių mo­kė­to­jui ne­su­mo­kė­jus jo ap­skai­čiuo­to nedeklaruo­ja­mo mo­kes­čio, – ne il­giau nei 180 die­nų nuo ati­tin­ka­mo mo­kes­čio įsta­ty­me nu­ma­ty­to su­mo­kė­ji­mo termi­no. Nuo per­nai me­tų ge­gu­žės 1-osios ge­ro­kai dau­giau van­dens nu­te­kė­jo...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be­je, į re­dak­ci­ją be­si­krei­pu­siam gy­ven­to­jui, per­nai ne­su­mo­kė­ju­siam 287 Lt vals­ty­bei, šie­met pa­gal VMI duo­me­nis, be šios sko­los, jau teks su­mo­kė­ti ir 17,71 Lt dels­pi­ni­gių. Keis­ta tik tai, kad kiek be­skai­čia­vo­me, nie­kaip ne­ga­vo­me 180 dienų. At­ro­do, kad dels­pi­ni­giai pa­skai­čiuo­ti už 205-ias.

Ar jau dek­la­ra­vai pa­ja­mas?

Pa­ja­mas ir tur­tą pri­va­lo dek­la­ruo­ti vals­ty­bės po­li­ti­kai, tar­nau­to­jai, Eu­ro­pos Par­la­men­to na­riai, ki­ti as­me­nys, iš­var­dy­ti Lie­tu­vos Res­pub­li­kos gy­ven­to­jų tur­to dek­la­ra­vi­mo įsta­ty­mo 2 straips­ny­je, ir jų šei­mos na­riai. Dek­la­ra­ci­jas pri­va­lo pateik­ti ir in­di­vi­dua­liai dir­ban­tys gy­ven­to­jai, t. y. tie, ku­rie VMI bu­vo įre­gist­ra­vę in­di­vi­dua­lią veik­lą pa­gal pa­žy­mą arba įsi­gi­ję vers­lo liu­di­ji­mą, ne­svar­bu, ar ga­vo jie pa­ja­mų, ar – ne. Pa­ja­mas dek­la­ruo­ti pri­va­lo ūki­nin­kai ir jų partneriai.

REKLAMA

Nuo šių me­tų tur­to ir pa­ja­mų dek­la­ra­ci­jas pa­teik­ti pri­va­lo kre­di­to įstai­gų ta­ry­bų ir (ar) val­dy­bų na­riai, ad­mi­nist­ra­ci­jų va­do­vai, pa­va­duo­to­jai ir jų šei­mų na­riai, vie­šo­sios in­for­ma­ci­jos ren­gė­jo ir (ar) sklei­dė­jo ta­ry­bų ir (ar) val­dy­bų na­riai, va­do­vai, jų pa­va­duo­to­jai, vy­riau­sie­ji re­dak­to­riai, jų pa­va­duo­to­jai, re­dak­to­riai, jų pa­va­duo­to­jai ir jų šei­mų na­riai, taip pat tie gy­ven­to­jai, ku­rie po­li­ti­nės kam­pa­ni­jos da­ly­viui (-iams) per praė­ju­sius me­tus paau­ko­jo dau­giau nei 40 Lt.

REKLAMA

Dek­la­ruo­ti pa­ja­mas ga­li ir tie gy­ven­to­jai, ku­rie no­ri pa­si­nau­do­ti mo­kes­čio leng­va­ta ir su­si­grą­žin­ti da­lį pa­tir­tų iš­lai­dų, pvz., jei 2011 m. mo­kė­jo gy­vy­bės drau­di­mo, pen­si­jų įmo­kas, taip pat už pir­mas stu­di­jas ir (ar) pir­mą pro­fe­si­nį mokymą, pa­lū­ka­nas už vie­ną iki 2008 m. gruo­džio 31 d. paim­tą būs­to kre­di­tą.

Povilas LUNGĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų