REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norintieji užsiauginti savų daržovių jau ne pirmus metus noriai perka sėklas, tačiau augintojai tvirtina konkurencijos nejaučiantys.

REKLAMA
REKLAMA

Brangstantis maistas, ekonominė krizė, kalbos apie chemiją maisto produktuose – įvardijamos priežastys, kodėl žmonės aktyviau imasi dirbti savo daržuose. Tai rodo ir sėklas parduodančiųjų turimi duomenys.

REKLAMA

Nors gyventojai, kiek galima spręsti pagal didėjantį sėklų pardavimą, vis dažniau daržoves auginasi patys, ūkininkai to itin nejaučia. „Ta žmonių užsiauginama daržovių dalis lemiamos įtakos neturi“, – tikina Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus vadovas Vygantas Keturakis.

Rinkos neiškraipo?

V. Keturakio manymu, gausėjančios daržininkų gretos neturėtų pakeisti požiūrio į rinką ar prekes. Tuo labiau kad gamyba, siekiant parduoti, yra ne toks paprastas dalykas.V. Keturakio teigimu, norint vystyti gamybą, reikia užauginti didelius daržovių kiekius ir turėti sandėlius. O perkantieji sėklas užsiaugina daržovių saviems poreikiams.

„Šiemet išties sėklų pirkimas prasidėjo anksčiau nei įprastai: jau sausio pabaigoje žmonės pradėjo pirkti sėklas ir gerokai aktyviau nei pernai“, – sako UAB „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Populiariausios yra daržovių ir prieskoninių žolelių sėklos. Be to, pastebima, kad pirkėjai vis labiau linkę išbandyti egzotiškesnes daržoves, salotas ir prieskonius. Nepaisant to, kaip minėta, daugiausia nuperkama įprastų daržovių sėklų: pomidorų, agurkų, žirnių ir kt.

Šiemet ypač aktyviai pirkėjai perka valgomųjų svogūnų svogūnėlius. „Tai greičiausiai susiję su 2011 metų dideliu trūkumu svogūnų rinkoje. Greičiausiai šiemet svogūnus daugiau lietuvių augins patys“, – mano R. Stanaitytė-Česnulienė.

Nors kainos tokios pat kaip pernai, prekybininkai pastebi, jog aktyviausiai sėklos perkamos akcijų metu.

Pradeda anksčiau
„Maximos“ prekybos tinklo parduotuvėse pirmi gėlių ir daržovių sėklų stovai statomi jau pirmoje sausio pusėje. Pasak šio tinklo atstovės ryšiams su visuomene Olgos Malaškevičienės, sėklų sezonas tradiciškai pradedamas sausį, tad norima, kad jau vasario pradžioje, kai sėklų pardavimas pradeda augti, klientai spėtų susipažinti su naujienomis. Lauko prekyba tinklo parduotuvėse prasidės iškart po Velykų.

Kaip ir kitur, čia populiariausios yra burokėlių, agurkų, cukinijų, petražolių, krapų sėklos. Iš gėlių populiariausios lieka našlaitės. Tačiau, be tradicinių augalų sėklų, siūlomos ir išskirtinių sėklų linijos: daiginimo sėklų, prieskoninių ir retų augalų, ekologiškų sėklų.

Kainos, pasak O. Malaškevičienės, jų tinkle irgi išliko tokios pat kaip pernai: populiariausių sėklų pakelis kainuoja 1,29 lito.

„Mūsų statistika rodo, kad sėklų pardavimas tolygiai auga kiekvienais metais. Palyginti su 2010 metais, pernai pardavėme penktadaliu sėklų pakelių daugiau. Gėlių sėklos sudaro 25 procentus viso parduoto kiekio, daržovių – 75 procentus“, – sako atstovė ryšiams su visuomene.

„Iki“ prekybos tinklo Komunikacijos skyriaus vadovo Valdo Lopetos teigimu, šiemet akivaizdžiai matomas didesnis susidomėjimas sėklomis.

„Kovą, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, sėklų nuperkama 66 procentais daugiau. Pastebime, jog pirkėjai pamėgo patys augintis ekologiškas daržoves bei prieskonius“, – sako jis.

Kaip ir kitur, pristatoma naujienų. Šiemet pristatyta „Iki“ ženklu pažymėtų sėklų linija. Be jų, prekiaujama prieskoninių žolelių, gėlių ir daržovių sėklomis. Pastebėta, kad perkamiausios yra agurkų, ridikėlių, salotų, bazilikų sėklos. „Šiais metais taip pat ypač populiarios ekologiškos bazilikų, špinatų, gražgarsčių sėklos“, – pasakoja V. Lopeta.

Intensyvesnė prekyba
UAB agrofirma „Sėklos“ marketingo vadovė Ramunė Monkevičienė sako, kad šiemet aktyvesnė prekyba prasidėjo vėliau nei pernai dėl vėliau atėjusios šaltos žiemos. Šiemet vasario pradžioje vidutinė paros temperatūra siekė 23 laipsnius šalčio, o pernai panašiu laiku ji buvo pliusinė. Manoma, kad tai ir lėmė pernykštį ankstyvesnį pirkimą. Tačiau pasakyti, kada tiksliai šiemet prasidėjo pirkimas labai sunku – jis vyksta nuolat ir kyla laipsniškai. Pastebėta, kad intensyvesnė prekyba prasidėjo nuo vasario vidurio tik pasibaigus didiesiems šalčiams.

„Šiuo metu prekyba vyksta intensyviai. Sakyčiau, net intensyviau nei pernai. Sėklų pardavimas padidėjęs apie 20 procentų palyginti su 2011 metų tuo pačiu laikotarpiu“, – sako ji.

Žemių pardavimas padidėjo apie 15 procentų, svogūnų ir bulvių parduodama beveik du kartus daugiau. Panevėžio krašte panašios tendencijos kaip ir visuose regionuose.

Pasak R. Monkevičienės, sertifikuotų sėklinių bulvių kainos yra apie 20 procentų mažesnės nei pernai. Sėklų kainos augo labai nedaug – apie 4 procentus. Svogūnų sėjinukų kainas sunku palyginti, nes pernai jų labai trūko rinkoje ir kainos kilo, kol pasiekė maždaug 30 litų.

„Praėjusių metų duomenys iškraipo visą statistiką“, – sako marketingo vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Nevengia eksperimentuoti

Daržovių sėklų kainos labai įvairios. Pavyzdžiui, įmonės parduotuvėse krapų sėklos kainuoja nuo 1,59 iki 3,99 lito. Agurkų sėklų kaina ne akcijų metu prasideda nuo 1,59 lito. Brangiausi agurkai, pasak R. Monkevičienės, kainuoja 4,19 lito. Pomidorai brangesni – ne akcijos metu pigiausių jų sėklų pakelį galima įsigyti už 1,69 lito, o brangiausios kainuoja ir 10,99 ar net 13,99 lito.

Įmonės marketingo vadovės teigimu, šiuo metu žmonės labiausiai ieško daržovių sėklų. Daugiausia šiuo metu parduodama pomidorų, agurkų, morkų, ridikėlių ir burokėlių sėklų. Taip pat perkamas substratas, svogūnų sėjinukai, sėklinės bulvės ir gėlių sėklos.

Perkamos jau daugelį metų populiarios veislės, tačiau ieškoma ir įdomybių. Tad siekiama pasiūlyti kuo įvairesnių sėklų, naujovių. Jų turima tiek auginantiesiems daržoves, tiek gėles. Šiemet siūloma ir nemažai naujų prieskoninių augalų veislių. Turima ir retų augalų: antilinių, šeriuotųjų melionų ir pan.

„Kalbant apie sėklas, pas mus perka tiek tradicines, tiek ieško naujovių – nebijo eksperimentuoti su naujomis veislėmis“, – sako R. Monkevičienė.

Daiva SSAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų