REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už narkotikus nuteistiems Aurimui Balbušovui bei Dovydui Šarkauskui laisve bus lemta mėgautis anksčiau nei buvo nusprendęs Šiaulių apygardos teismas. Kalinių skundus išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas jų bausmės laiką sutrumpino.

REKLAMA
REKLAMA

Į laisvę išeis metais anksčiau

Iš trijų narkotikų byloje nuteistų vyrų nepasitenkinimą Šiaulių apygardos teismo nuosprendžiu pareiškė du – A. Balbušovas ir D. Šarkauskas. Su Šiaulių apygardos teismo verdiktu nesutiko ir kaltinamą baudžiamojoje byloje palaikęs prokuroras, kuris prašė trečią teisiamąjį pasiųsti belangėn.

REKLAMA

Kartu su D. Šarkausku Šiaulių apygardos teismo nuosprendį išklausęs A. Balbušovas manė, kad bausmę jam skyręs teismas buvo per griežtas. Nuteistasis prašė pakeisti jam skirtą nuosprendį ir nusikaltimą perkvalifikuoti. A. Balbušovas pageidavo švelnesnės, su laisvės atėmimu nesusijusios, bausmės.

A. Balbušovo skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija sutiko su tuo, jog Šiaulių apygardos teismas jam skyrė per griežtą bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kolegija sutinka su apelianto A. Balbušovo skundo motyvais, kad pirmosios instancijos teismas paskyrė pernelyg griežtą – penkerių metų laisvės atėmimo – bausmę. Už narkotinių medžiagų kontrabandą yra numatyta nuo trejų iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmė. Skirdamas pakankamai griežtas laisvės atėmimo bausmes A. Balbušovui, pirmosios instancijos teismas atsižvelgė į padarytų nusikaltimų pavojingumo visuomenei laipsnį, vieną atsakomybę sunkinančią aplinkybę ir lengvinančių aplinkybių nebuvimą, tačiau nepakankamai išsamiai vertino A. Balbušovo asmenybę ir pernelyg sureikšmino A. Balbušovo duotų parodymų nenuoseklumą ikiteisminio tyrimo metu ir teisme“, – teigiama Lietuvos apeliacinio teismo nutarime. Jame taip pat įvardyta, jog A. Balbušovui skiriant bausmę nebuvo atsižvelgta, jog vaikinas nusikalto pirmą kartą, yra jaunas bei turi nuolatinę gyvenamąją vietą ir darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistasis A. Balbušovas į laisvę turėtų išeiti metais anksčiau nei buvo nusprendęs Šiaulių apygardos teismas – Lietuvos apeliacinis teismas vietoj vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmės skyrė dešimt metų nelaisvės.

Laisvės geidė abu

Už didelio kiekio kontrabandinių narkotinių medžiagų gabenimo organizavimą nuteistas D. Šarkauskas Lietuvos apeliacinio teismo prašė panaikinti Šiaulių apygardos teismo nuosprendį ir jį išteisinti. Kalinio nuomone, nuosprendis – nepagrįstas ir neteisėtas. D. Šarkauskas ginčijo padaryto nusikaltimo pavojingumą, tvirtindamas, kad iš Vokietijos į Lietuvą kanapių gabenama derva neatitiko narkotinėms medžiagoms nustatytų kriterijų, todėl ji negalėjo būti pripažinta kaip narkotinė.

REKLAMA

Kolegijos nuomone, D. Šarkauskui skirtos bausmės ir atskirai už kiekvieną nusikaltimą, ir paskiriant galutinę subendrintą bausmę – per griežtos.

„Kaip matyti iš nuosprendyje išdėstytų motyvų, apygardos teismas sureikšmino D. Šarkausko atsisakymą duoti paaiškinimus apie byloje tiriamas aplinkybes ir remdamasis šia aplinkybe, nepagrįstai griežtino jam skiriamą laisvės atėmimo bausmę“, – rašoma Lietuvos apeliacinio teismo nutarime.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad D. Šarkauskui skiriant bausmę buvo netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas.

REKLAMA

Vietoj 14 metų nelaisvės nuteistajam teks kalėti 10 metų ir 3 mėnesius – pagalba dviem žmonėms įsigyti narkotikų traktuotas kaip vienas tęstinis nusikaltimas.

Prokuroro prašymasatmestas

Kaltinimą narkotikų byloje palaikęs prokuroras manė, jog Šiaulių apygardos teismas E. Kasparui skyrė nepelnytą bausmę. Anot jo, E. Kasparui skirta bausmė yra per švelni ir neužtikrina bausmės tikslų visumos pasiekimo, teismas nepakankamai įvertino tai, kad padarytas nusikaltimas priskiriamas labai sunkių nusikaltimų kategorijai. Prokuroro prašymas E. Kasparui skirti realią laisvės atėmimo bausmę atmestas kaip nepagrįstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prokuroro apeliaciniame skunde išdėstyti argumentai, kuriais remiantis nesutinkama su nuteistajam E. Kasparui teismo paskirta bausme, nėra nauji, nes dėl jų buvo išsamiai pasisakyta skundžiamame nuosprendyje. Prokuroro apeliacinio skundo motyvai yra nepakankamai konkretūs bausmės individualizavimo prasme, kadangi reikalavimas skirti griežtesnę bausmę E. Kasparui ir taip įgyvendinti bausmės teisingumo principą yra grįsti tik teorinio pobūdžio teiginiais, o ne byloje ištirtais įrodymais“, – skirtą bausmę įvertino Lietuvos apeliacinis teismas.

REKLAMA

Kanapių dervos – į Ispaniją

Iš narkotikų bandžiusi pasipelnyti trijulė (26-erių metų E. Kasparas, bendraamžis D. Šarkauskas ir metais vyresnis A. Balbušovas) Šiaulių apygardos teismo nuosprendį išgirdo praėjusių metų balandį. Du iš trijulės pasiųsti už grotų, o trečiasis realios laisvės atėmimo bausmės išvengė padėdamas atskleisti nusikaltimą.

2008-ųjų vasarą trijulė sutarė, kad vienas iš jų nuvyks į Ispaniją ir nupirks kanapių dervos. Jų parvežti išvyko E. Kasparas. Pagal parengtą planą šiuos narkotikus nugabenti į numatytą vietą turėjo A. Balbušovas. 2009-ųjų vasarį D. Šarkauskas savo bendrininkui perdavė 2 tūkstančius eurų ir liepė vykti į Ispaniją, ten nupirkti 10 kilogramų kanapių dervos, o pirkinį nugabenti į Vokietijoje esantį Stendalio miestą vyrui, pravarde Vytiokas.

REKLAMA

Mėgino parduoti Vokietijoje

E. Kasparas, vykdydamas nusikaltimo sumanytojo nurodymus, tų pačių metų vasario pradžioje nuvyko į Ispaniją, Benidormo miestą, ir iš nurodyto asmens nupirko 10 kilogramų narkotikų. Vasario 9-ąją brangų krovinį paslėpęs automobilio „Volvo S80“ greičių dėžėje nuvyko į Vokietiją ir susirado Vytioką. Pasipelnyti neišdegė, nes vyras grąžino kvaišalus atgal, motyvuodamas tuo, kad jie nekokybiški. Kad narkotikai prastoki, patvirtino ir du vyrai, kuriems D. Šarkauskas jų davė paragauti, kad šie įvertintų kvaišalų kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Šarkauskui atvykus į Vokietiją, narkotikai palikti tame pačiame Stendalio mieste esančiuose garažuose iki 2009-ųjų kovo 10-osios. Tuomet D. Šarkauskas kanapių dervą įdėjo į prisijungusio A. Balbušovo kuprinę ir automobiliu „Mercedes Benz“ juos pargabeno į Lietuvą. Ties Kaunu prisijungus ir E. Kasparui bičiulių kelionė baigėsi – Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sustabdytame automobilyje rado daugiau kaip pusaštunto kilogramo kanapių dervos.

Dviem – grotos, trečiajam – laisvė

Teismas už padarytus nusikaltimus D. Šarkauską nuteisė kalėti 14 metų. Jo bendrininkui A. Balbušovui skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė. Vieninteliam iš trijulės – E. Kasparui, pripažinusiam savo kaltę, padėjusiam atskleisti nusikaltimą ir nuoširdžiai apgailestavusiam dėl savo veiksmų, pavyko išvengti realios laisvės atėmimo bausmės. Teismas jo laisvę apribojo dvejiems metams, skyrė namų areštą nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto ir įpareigojo neatlygintinai 200 valandų padirbėti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų