REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį pradėjo veikti elektroninė aplinkosaugos leidimų informacinė sistema, kuria naudojantis galima įsigyti leidimus mėgėjiškai žūklei.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol leidimus mėgėjiškai žūklei buvo galima įsigyti Aplinkos apsaugos agentūrose, valstybiniuose parkuose ir kai kuriose žūklės reikmenų parduotuvėse. Pernai išduota beveik 90 tūkst. tokių leidimų. Tačiau vietų juos įsigyti palyginti mažai, itin daug keblumų meškeriotojams kildavo savaitgaliais ir per šventes, kai nedirbdavo aplinkos apsaugos įstaigos.Pradėjus veikti elekroninei sistemai, dabar internetu galima įsigyti kelių rūšių leidimus, iš jų populiariausi – leidimai meškerioti.

REKLAMA

Tai galima padaryti pateikus paraišką per elekroninę aplinkos apsaugos leidimų sistemą – ALIS. Po kelių mėnesių bus galima susimokėti ir trumpąja žinute.

Inspektoriai aprūpinti įranga patikrinti šiuos meškeriotojų leidimus.

„Jei leidimas bus atspausdintas iš kompiuterio, tai bus A4 lapas, pavardė, asmens kodas, be paskutinių 3 skaitmenų. Jei žmogus neturi spausdintuvo, gali ir nespausdinti, tik žinoti leidimo numerį. O pareigūnas įves tą numerį į aparatą ir matys duomenis“, – sako Sigitas Mikėnas, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Įdiegusi šią sistemą Aplinkos ministerija tikisi sutaupyti 3 milijonus litų, o pareigūnai – daugiau laiko skirti kontrolei. Vietų įsigyti leidimus padaugės iki 3 tūkst.

„Jau pasirašytos sutartys su „Perlo“ loterijos terminalais, taip pat Lietuvos paštu, kurio skyrių yra 743, spaudos kioskai tam ruošiasi“, – pasakojo Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas.

„Mes nerimaujam, kad kai bus pavasarinis ir rudeninis meškeriotojų antplūdis – ar ta sistema pajėgs aptarnauti 50 ar net 100 tūkst. meškeriotojų“, – sakė Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Egidijus Bukelskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol leidimai meškerioti bus brangesni, vietoje 11 litų – 50 litų per metus, 20 litų už mėnesį, o už porą dienų – 5 litai. Pernai už leidimus surinktas milijonas litų, šiemet tikimasi 4 milijonų.

„Padidėjus mokesčiui už leidimus, surinktos lėšos bus skirtos papildomam žuvų veisimui ir kitiems su tuo susijusiems darbams“, – teigė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Kaip ir iki šiol, nemokamai meškerioti galės pensininkai, neįgalieji ir asmenys iki 16 metų. Skaičiuojama, kad Lietuvoje – maždaug 200 tūkst. žvejų mėgėjų.

Salomėja Pranaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų