REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garliavoje budintys žmonės namo negrįžta po kelias paras ar net savaitę. Drąsiaus Kedžio dukters gynėjų nestabdo net ir tai, kad turėjo apleisti savo vaikus, namus, sveikatą ir darbus. Mergaitę ginti užsimojo net 82 metų šiaulietė, iki Kauno atvykusi pakeleivingais automobiliais.

REKLAMA
REKLAMA

Nemiegojo beveik penkias paras

Garsioji Klonio gatvė ketvirtadienį vėl duso nuo automobilių. Vieni atrodė itin prabangūs, kiti – kuklūs. Nors ten lankėmės vidurdienį, pastebėjome ne vieną juose miegantį žmogų – budėjusieji per naktį išnaudoja ramią valandėlę poilsiui, kurio mažametės gynėjams trūksta.

REKLAMA

Prie Kedžių namų tąsyk būriavosi keliasdešimt žmonių. Ne vieno jų akys buvo užmiegotos, veidai pavargę, rankos sustirę nuo žvarbaus vėjo, tačiau jie sakė pasiryžę likti čia tiek, kiek reikės.

„Aš čia jau penkias paras. Per tą laiką miegojau gal tik kelias valandas, neprisimenu tiksliai. Nėra kada, reikia saugoti mergaitę“, – ryžtingai kalbėjo Janina Žakarauskaitė. Ši jauna 21 metų moteris laikinai neturi darbo.

REKLAMA
REKLAMA

„Griūčiau išsivesti atėjusiems žmonėms po kojomis, po mašinomis guldyčiau galvą“, – tvirtino kaunietė, paklausta, kaip gelbėtų mergaitę.

Dalijasi ne tik maistu

Susirinkusiųjų minia, kad greičiau bėgtų laikas, vieni kitus linksmina anekdotais, vaišinasi užkandžiais, šildosi kava ar arbata, o kai tai nepadeda, eina arčiau prie statinės, kurioje kūrenasi ugnis.

„Mūsų deklaruota gyvenamoji vieta – Klonio gatvė prie bačkos“, – juokavo puslankiu susėdusios moterys. Geros nuotaikos čia kol kas nestinga. „Vakar buvom surengę humoro vakarą“, – sakė kartu su linksmu būreliu besišildžiusi marijampolietė verslininkė Vilma K.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš čia geriau jaučiuosi nei bet kur kitur. Mes visi čia kaip broliai ir seserys. Neteisybė suvienija“, – aiškino Klonio gatvės trauką moteris, šiltnamiuose auginanti braškes. Jai darbymetis prasidės, kai labiau atšils orai, todėl dienas ir naktis kol kas gali leisti Garliavoje.

Marijampolietę sužavėjo ir tai, kad čia dalijamasi ne tik maistu. Norintiems budėti per naktį, bet neturintiems, kur prisiglausti atvykėliams suteikiamas ir prieglobstis. „Šiąnakt buvome priėmę į mašiną vaikinuką iš Vilniaus“, – pasakojo Vilma.

REKLAMA

Pasak moters, naktį buvo labai šalta, net ir vyrai skareles ant galvų buvo užsirišę. Ją gelbėjo atsivežtas pledas ir storas mezgtinis.

Namo – persirengti ir nusiprausti

Kai viename automobilių buvo įjungtas radijas ir pasigirdo pokalbis apie pedofilijos istoriją, visi akimirksniu apgulė mašiną. Interviu susikaupęs klausėsi ir vienos Kauno bendrovės direktorius Evaldas Staliūnas. Netoliese stovėjo jo žmona bei trejų metų dukra.

Vyras paskutinį kartą namo buvo grįžęs ryte – persirengti ir nusiprausti. Kada paskutinį kartą jam teko nakvoti minkštoje lovoje, jis neatsimena. Miega po 4-5 valandas.

REKLAMA

„Vadovauju telefonu. Aišku, esu pavargęs, todėl neuždirbu tiek, kiek anksčiau", – sakė E.Staliūnas, paklaustas, kaip pavyksta suderinti darbą ir budėjimą Garliavoje.

Radijo laida trumpam buvo sudominusi ir iš Panevėžio atvykusią trijulę – pensininkę Zinaidą Girčienę, 36 metų jos sūnų Mindaugą ir 40-metę dukrą Sandrą. Vykdami į Garliavą jie planavo aplankyti ir tėvo kapą netoli Kauno, bet vakar tam laiko nerado – visą dieną ir naktį praleido prie Kedžių namų.

„Nakvojome mašinoje. Sušalome, pamėlynavome. Neplanavome likti čia nakvoti, nes namuose užrakinau mamą su šuniuku. Bet susiskambinome, kad jai viskas gerai. Sakė: būkit, kiek reikia, aš pakentėsiu“, – Z.Girčienė. Ji yra dirbusi operatore skaičiavimo centre, ligoninėje. Sandra yra buhalterė, Mindaugas – vestuvių muzikantas. Būtent jis ir buvo kelionės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

į Garliavą iniciatorius.Pensininkė neneigė, kad nedaug kuo galėtų padėti, jei reikėtų ginti mergaitę. „Nieko nepadarytume, jeigu būtų daug policijos“, – skėstelėjo rankomis.

Numojo ranka į savo sveikatą

Rimantas Rakšnys iš Linkuvos atvažiavo prieš tris dienas. Jis yra viskam pasirengęs. „Automobilyje turiu pečiuką, kuro bakas – pilnas. Aš esu kaip kareivis, galiu net ir džiunglėse gyventi“, – rėžė 54 metų buvęs ugniagesys.

Iš namų jis išvyko su 100 litų kišenėje.

„Maisto jokio neįsidėjau. Aplink yra parduotuvės, čia stalas nukrautas“, – dėstė R.Rakšnys. Jo patarti užsukome į palapinę, kurioje buvo prikrauta maisto. Čia šeimininkavo 57 metų kaunietė Marija Gutauskienė. „Dirbau vadovaujantį darbą finansų srityje, esu neteista“, – juokaudama prisistatė moteris. Jos vyras miręs, o sūnus jau suaugęs.

REKLAMA

„Turiu galimybę namie neruošti pietų ir, jeigu reikia, visą laisvą laiką leidžiu čia“, – džiaugėsi M.Gutauskienė. Ji namo vakar grįžo tik prieš pat vidurnaktį, o penktą ryto vėl buvo budėjimo poste. Tačiau dažnai Klonio gatvėje lieka nakvoti.

Dėl to ji apleido ne tik savo namus, bet ir sveikatą.

„Pasidariau kraujo tyrimą – rezultatai blogi. Bet nėra kada savimi rūpintis. Turiu būti čia. Šiam vaikui dar blogiau nei man“, – įsitikinusi M.Gutauskienė.Ji susijaudino, kai aną dieną priėjo L.Stankūnaitės dukra, apsikabino ir paklausė, ar Marija ją apgins, jeigu vėl atvažiuos policija.

REKLAMA

Sužinojęs, kur veža, išlaipino

Kaunietė Irena Malinauskienė, didžiąją dalį laiko praleidžianti Klonio gatvėje, o ne namuose su 14-mečiu sūnumi, sulaukia ir jo palaikymo, ir priekaištų. „Jis yra labai savarankiškas, bet kartais man kelia pavydo scenas, kad juo rūpinuosi mažiau nei šia mergaite, kad retai būnu namie, o jei būnu – daug kalbu telefonu“, – atskleidė I.Malinauskienė, turinti teisininkės ir ekonomistės išsilavinimą.

„Namuose stovi krūva skalbinių, neturiu laiko nueiti į kirpyklą, rengiuosi kas šilta, o ne kas gražu“, – vardijo kaunietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginti mergaitės buvo atvykusi ir 82 metų šiaulietė Karolina. Garbaus amžiaus moteris į Garliavą atkako pakeleivingomis mašinomis. Vienas vairuotojas, sužinojęs, kur senolė traukia, ją išlaipino. Tačiau šiaulietė nenusiminė ir vis tiek pasiekė Kauną, o vėliau, klausinėdama gyventojų, šiaip ne taip susirado Kedžių namus.

Jau ne pirmą parą budintiems bendraminčiams senolė guodėsi, kad vaikystėje ji pati buvo patyrusi seksualinę prievartą, todėl negalėjo likti abejinga šios mergaitės likimui. Moteris pasakojo, kad visą gyvenimą negalėjo pamiršti savo vaikystės tragedijos, tačiau jautė dar didesnę skriaudą todėl, kad mama ja tuomet net nepatikėjo.

Praėjusią naktį praleidusi budėjimo poste senolė buvo išlydėta namo.

J. Šakienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų