REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ką tik įvykusioje iškilmingoje tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonijoje išaiškėjo didžiausia intriga – konkursinės programos „Nauja Europa-nauji vardai“ nugalėtojas. Festivalio statulėlė ir pagrindinis prizas atiteko lenkų filmui „Drąsa“. Dviejų brolių santykius ir žmogiškumo išbandymą kritinėse gyvenimo situacijose nagrinėjanti juosta sužavėjo tarptautinę žiuri.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė žiuri, kurią sudarė kino kritikas iš Švedijos Jan Lumholdt, aktorė ir prodiuserė iš Makedonijos Labina Mitevska, latvių režisierius Maris Martinsons, Kubos aktorė Mirta Ibarra ir rusų operatorius ir režisierius Pavel Kostomarov. Šis garbingas kino pasaulio atstovų penketukas prisipažino ilgai nesiginčijęs, kuris filmas vertas geriausiojo vardo.

REKLAMA

„Nusprendėme apdovanojimą vienbalsiai skirti šiam filmui už tai, kaip jame parodomi žmonių vidiniai prieštaravimai konfliktinėje situacijoje  - filmas tai atskleidžia be stereotipų ir priverčia žiūrovą susimąstyti,“ -  komisijos apsisprendimą atiduoti pagrindinį apdovanojimą filmui „Drąsa“ komentavo aktorė garsi Kubos aktorė Mirta Ibarra.

Keletą dienų prieš „Kino pavasario“ uždarymo ceremoniją Lietuvoje viešėjęs režisierius Greg Zglinski, šiandien negalėjo dar kartą atvykti į Vilnių ir pats atsiimti „Kino pavasario“ statulėlės bei 7 tūkstančių eurų prizo. Tačiau kūrėjas atsiuntė video sveikinimą, kuriame itin džiaugėsi gautu apdovanojimu ir dėkojo garbingai žiuri, festivaliui ir jo žiūrovams trimis kalbomis – anglų, lenkų ir lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA

„Man liūdna, kad nesu čia su jumis. Ačiū jums, kad įteikėte prizą būtent man. Buvo labai malonu viešėti Vilniuje, tad labai tikiuosi dar kartą čia sugrįžti,“ - sakė G. Zglinski salėje susirinkusiems žiūrovams.

Konkursinės programos žiuri išrinko ir geriausių aktorių trejetuką. Maris Martinsons tikino pamatęs  daug naujų, gerų Europos veidų, tad buvę labai sunku nuspręsti ir atiduoti apdovanojimą tik vienam aktoriui. Žiuri įvertinimas ir simpatijos atiteko trims aktorėms: Ada Condeescu - už vaidmenį filme „Lovelasas“‚ „Klipo“ aktorei Isidorai Simijonovič ir Anjelai Nedyalkovai už vaidmenį „Ave“. Ši debiutuojanti aktorė prizą atsiėmė pati ir tikino, kad jis jai tikrai ypatingas: „Tai man pirmas asmeninis apdovanojimas. Esu labai susijaudinusi, labai dėkoju už viską - ne tik už apdovanojimą, bet ir už pakvietimą į Vilnių. Aš jį įsimylėjau,“- dėkojo susirinkusiems jaunoji aktorė iš Bulgarijos A. Nedyalkova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klipo“ aktorės apdovanojimą atsiėmė filmo režiserė Maja Miloš, kuriai ši nominacija buvo staigmena. Po ceremonijos paskambinusi aktorei, režisierė į spaudos konferenciją susirinkusiems žiniasklaidos atstovams pasakojo, kad aktorė Isidora Simijonovič, išgirdusi šią žinią, šaukė ir juokėsi iš džiaugsmo.

Žiuri taip pat skyrė apdovanojimą už režisieriaus profesionalumą, kuris atiteko Rumunijos režisieriui Adrian Sitaru, sukūrusiam filmą „Geri ketinimai“. Šią juostą favoritu išrinko ir tarptautinė nepriklausomų kino teatrų bei festivalių asociacija (CICAE).

REKLAMA

Trumpametražių filmų konkurso nugalėtoju tapo vengrų režisierės Cecilijos Felmeri filmas „Ištįsęs laikas“. Komisija taip pat skyrė specialų simpatijų prizą filmui „Siaubūnas“, kurį režisavo Attila Till iš Vengrijos.

Geriausiu lietuvišku debiutu pripažintas jaunos režisierės Albinos Griniūtės filmas „Našlaitynas“.

Žiūroviškiausiu lietuvių filmu „Kino pavasario“ lankytojai išrinko Roko Eltermano juostą „Paskutinė medaus mėnesio diena“, kuriam apdovanojimą skyrė nominacijos steigėjas  „Švyturys“.

REKLAMA

Ne tik tarptautinė žiuri vertino „Kino pavasario“ filmus, bet ir žiūrovai. Publikos simpatijų prizą pelnė prancūzų komedija „Neliečiamieji“, vos keliomis dešimtosiomis balo dalimis nurungusi stipriausią savo varžovą, filmą apie sielų draugystę „Cafe de Flore“. Prizą atsiėmęs Prancūzų instituto direktorius Pascal Hanse dėkojo ir paminėjo įspūdingus skaičius. Paaiškėjo, kad filmą „Neliečiamieji“ Europoje matė jau 32 milijonai žiūrovų. Kiek lankytojų sulaukė ši smagi juosta Lietuvoje, „Kino pavasaris“ praneš po šį vakarą įvyksiančio šio filmo seanso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingo vakaro metu buvo paskelbta ir metų geriausia Lietuvos kino aktorė. Šį titulą pelnė Toma Vaškevičiūtė, kuriai romantišką kelionę dviems į Paryžių įteikė prancūzų kosmetikos kompanijos „Bourjois“ rinkodaros vadovė Rytų regionui ir Baltijos šalims Yulia Voynova.

Tarptautinis Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“, dvi savaites kasdien džiuginęs kino mylėtojus įsimintinomis ir pavergiančiomis juostomis, šį vakarą iškilmingos ceremonijos metu atsisveikino su savo gerbėjais sostinėje iki kitų metų. Tačiau jau rytoj festivalis persikelia savaitei į Kauną, ir po vieną dieną iki balandžio 9 d. - į Panevėžį, Šiaulius ir Klaipėdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų