REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai galvojama, kad pasaulyje šimto metų sulaukia labai nedaug žmonių. Toks mąstymas iš esmės klaidingas, nes vien Japonijai priklausančioje Okinavos saloje tokio garbingo amžiaus žmonių gyvena 457. Ši vieta laikoma pačia sveikiausia pasaulyje, nes vidutinių moterų gyvenimo trukmė šiame regione siekia 86, o vyrų – 78 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Čia žmonės ne tik gyvena ilgai, bet ir senatvės sulaukia būdami sveiki. Puikus pavyzdys – kovos menų meistras Seikichi Uehara, kuris visai neseniai be vargo įveikė trisdešimtmetį bokso čempioną, o 105 metų senolė Nabi Kinjo sėkmingai leidžiasi į nuodingų gyvačių medžiokles ir savo laimikį sudoroja rankomis.

REKLAMA

Tikrojo Okinavos paslaptis – maistas ir požiūris į gyvenimą. „Kai žmonės laimingi, jų veidai nepaženklinti streso, gyvenama ilgiau. Pats supykstu labai retai, esu laimingas, kad galiu dirbti mėgstamą darbą – tai ir yra ilgaamžiškumo paslaptis“, – teigė 88 metų ūkininkas, kuris net ir sulaukęs tokio amžiaus dirba po 11 valandų per dieną.

Atrodytų, kad dauguma žmonių, kurių amžius jau gerokai perkopė 85-erių metų ribą, – kamuojami įvairių sveikatos problemų, vos išsiversdami su mažomis pensijomis laukia mirties, bet tik ne Okinavos gyventojai: šie senoliai labai uoliai kabina į gyvenimą. Ar įsivaizduojate šimtametę moterį sakant, kad norėtų pagyventi dar keletą metų tam, kad pabendrautų su savo vaikaičiais. Okinavoje juokaujama, kad jei tau 70 – esi dar gana jaunas žmogus, 80 – esi brandaus amžiaus, o jei tau 90 metų ir manai, kad greitai dangus tave pasišauks, privalai pasakyti atėjusiai mirčiai, kad apsigręžtų ir sugrįžtų tik tuomet, kai tau bus per šimtą.

REKLAMA
REKLAMA

Okinavos gyventojų mitybos įpročiai tikrai verti paminėjimo. Jų reguliariame racione nėra raudonos mėsos, bet gausu ryžių, žuvies ir daržovių. Vienas iš populiariausių patiekalų – Mimiga, gaminamas iš kiaulių ausų – turi mažai riebalų ir daug kalcio.

Salos gyventojai valgo daug tofu ir daržovių, pavyzdžiui, moliūgų ir saldžiųjų kuokštelinių bulvių. Okinavos saldžiosios bulvės yra ypač maistingos, turi daug beta karotino ir vitamino A. Taip pat sveiku produktu laikomas ir ryžių vynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų