REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos kainos šoka vis aukštyn, o Lietuvos vairuotojai laikosi susiėmę už galvų. Pasigirsta specialistų nuogąstavimų, kad kuro kainos gali pasiekti 6–7 litus, o Seime vyksta diskusijos dėl kuro akcizų mažinimo, opozicijai žadant, kad degalai atpigtų 30 ct už litrą.

REKLAMA
REKLAMA

Ateitis neramina

„Pagal dabartines tendencijas, ganėtinai realu, kad benzino kainos pasieks 6–7 Lt“, – trečiadienį, pristatydamas pasaulio ekonomikos apžvalgą, svarstė „Nordea Lietuva“ ekonomistas Žygimantas Mauricas. Naftos brangimą ekonomistas aiškino augančia „juodojo aukso“ paklausa ir galimais neramumais Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA

Jam pritarė ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Jis jau prieš kelias savaites išsakė nuogąstavimus, kad jeigu susiklostytų pats blogiausias scenarijus ( JAV imtųsi karinių veiksmų Irano atžvilgiu), naftos rinkoje tai sukeltų paniką, o tuomet jau kainos šuoliuotų kur kas didesniais tempais į viršų.

„Persijos įlankos karo metu naftos kainos per pirmąsias savaites buvo padidėjusios 80 proc., todėl panaši situacija galėtų susiklostytų ir dar vieno karinio konflikto metu. Nesunku pasiskaičiuoti, kokios jos (naftos kainos – aut. past.) galėtų būti pasiremiant šiandienine baze... Tai tikrai būtų siaubingos kainos ir, tikriausiai, degalinėse matytume net ne penketą, o ir kitą skaičių priekyje“, – svarstė ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Ar akcizo mažinimas – panacėja?

Benzinui taikomas didesnis nei minimalus akcizo tarifas, tačiau jo sumažinimas toli gražu nereikštų, kad benzino kaina degalinėse sumažėtų ženkliai ar ilgesniam laikotarpiui. Finansų ministerijos skaičiavimais, sumažinus benzino akcizą iki leistino minimumo, vieno litro benzino kaina degalinėse galėtų sumažėti vidutiniškai 30 centų, jeigu visa nauda iš akcizo sumažinimo atitektų vartotojui.

Pasak ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus, degalų kainos didėja kylant naftos kainoms ir čia padaryti įtakos nelabai galima, o akcizų kurui mažinimo idėją jis įvertino neigiamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klabant apie akcizus, aš tikrai labai abejočiau dėl tokių žingsnių, nes reikia atsiminti faktą, kad mokesčių surinkimas ir biudžeto pajamos lemia, kiek mes esame pajėgūs finansuoti tas kiekvienam žmogui svarbias paslaugas, kaip mokyklos, ligoninės ir kiti panašūs dalykai“, – kalbėjo A. Kubilius „Žinių radijui“.

Prisipažinęs, kad į darbą galėtų važiuoti ir dviračiu, premjeras pabrėžė, kad degalų kainos jį visgi jaudina, nes tai svarbus kiekvieno žmogaus gyvenimui ir ekonomikai dalykas. „Kitas klausimas, ar bandydami keisti padėtį drastiškomis priemonėmis mes dar labiau nepasidarysime žalos?“, – kėlė abejones Vyriausybės vadovas.

REKLAMA

A. Kubilius neišvengė progos, kalbėdamas apie degalus, pabrėžti energetinių resursų plėtojimo svarbos.

„Svarbu plėtoti tokius energetinius resursus, kurie nepriklauso nuo naftos ar dujų kainų, nes esame valstybė, kuri pati savo tokių resursų neturi“.

Premjeras akcentavo elektrinių automobilių populiarumą ir Lietuvos priklausomybę nuo įvairių pasaulyje vykstančių faktorių. Praėjusiais metais – dėl situacijos Graikijoje, o šiemet – galimai nuo padėties Artimuosiuose rytuose, Irano, Izraelio, JAV santykiuose, nes tai iš tikrųjų ir veikia naftos kainas.

Taip pat skaitykite:

Akcizo mažinimas benzino kainų nepažabotų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų