REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medicinos praktika, ko gero, būtų labai nuobodi ir liūdna, jei ne kuriozai, kuriais mes patys, pacientai, papildome jos istoriją. Nusprendėme surinkti pačius smagiausius nutikimus, susijusius su įvairių vaistinių preparatų naudojimu, ir sudarėme jų TOP sąrašą. Kad išsaugotume visas intrigos taisykles, pradedame nuo paskutinės vietos.

REKLAMA
REKLAMA

7 vieta: Miegas per egzaminą

Užmigti per paskaitą – įprastas reiškinys. O per egzaminą?

Nerijus – pareigingas studentas, bet per žiemos sesiją jis užmigo tiesiog egzamino metu. Kad būtume jam teisingi, pasakysime, kad jis dėl to visai nebuvo kaltas. Paprasčiausiai, išvakarėse vaikinas pasijuto labai peršalęs ir, kad nevargintų nemalonūs simptomai, prieš egzaminą išgėrė iškart 2 pakelius karštį mažinančių miltelių. „Bet juk tai įprasti milteliai, na tokie, kaip ledinukai gerklei, tik skysti“ – pasakojo grupiokams nieko nesuprantantis Nerijus. Mokytis tau, studente, ir dar kartą mokytis: kūno temperatūrą mažinantys milteliai yra vaistai ir jų sudėtyje gali būti komponentų, kurie sukelia mieguistumą. Taigi duok įskaitų knygelę, rašome „7“.

REKLAMA

Instrukcija: kai kurie karštį mažinantys preparatai turi sedatyvinį (slopinantį, migdantį) poveikį, todėl nerekomenduojami prieš darbą, mokslą ar prieš sėdant už vairo.

Beje, dažnas iš mūsų vos pajutęs pirmuosius peršalimo simptomus praryja vaisto nuo skausmo „Ibumetino“ tabletę, tada dar išgeria paracetamolio, o viską užgeria „Ferveksu“, Coldrexu ar kokiu nors „Flu, kurių pagrindas taip pat paracetamolis, įeinantis į daugelį kompleksinių vaistų nuo peršalimo sudėtį. Paracetamolio perdozavimas pavojingas kepenims ir gali sukelti mirtį. Reikia žinoti ir tai, kad jei vos pajutę kylant temperatūrą, ją pulsime numušinėti, bakterijos ir virusai organizme ims plisti greičiau, kraujyje sumažės leukocitų skaičius, todėl organizmas ilgiau neįveiks infekcijos. Temperatūrą mažinti reikėtų tik tuomet, jei ji aukštesnė nei 38 laipsniai.

REKLAMA
REKLAMA

6 vieta: Skrandis ir reklama – nesuderinami

Reklaminiai šūkiai taip įsišakniję mūsų galvose, kad pajutę pirmus skrandžio skausmus ar rėmenį, mes bėgami pirkti tokių preparatų, kaip pvz., „Mezym“, kuris, pasak reklamos, tiesiog būtinas bet kuriam valgančiam žmogui. Nijolė P. pasiskundė šeimos gydytojai, kad po vakarienės, išgėrus tabletę šio preparato, ji pasijuto dar blogiau, nors padarė viską, kaip rodė reklama. Medikei teko aiškinti vargšei moteriai, kad šio preparato sudėtyje yra fermentai, kurie negelbsti nuo rėmens. Pagrindinis preparato tikslas – padėti organizmui virškinti ir įsisavinti maistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, šio fermento mes per mėnesį suvartojame apie 97 tūkst. pakuočių, jis vienas iš lyderių tarp populiariausių prekių vaistinėse, kurias dažniausiai perka reklamos aukos. Dėmesio: vartojant jį pastoviai, organizmas atpranta pats gaminti reikiamą kiekį virškinimo fermentų, todėl šio vaisto jau reikės nuolat. Ir dar kuriozas: interneto forumuose radome tokį paaiškinimą, kad štai „Mezym forte“ yra... vitaminai nuo galvos skausmo. Na na...

5 vieta: Kad tik spėčiau pribėgti...

Penktą vietą užima vidurius laisvinantys preparatai iš Žanetos istorijos. Per pusryčius išgėrusi dvi tabletes laisvinamųjų, ji patraukė į darbą. Po 3 valandų jai teko prašytis namo. Keliauti turėjo lengva ristele, vis sustojant dėl... Tikslas buvo ne tik pribėgti, bet bent jau sugebėti nunešti „krovinį“ nuo vieno punkto iki kito.

REKLAMA

Instrukcija: vartoti nakčiai ir ne daugiau kaip vieną tabletę. Jei tokių vaistų iš tiesų reikia, geriau tegu juos skiria gydytojas, nes reguliariai vartojant laisvinamuosius, atsiranda priklausomybė. Ilgainiui žarnynas praranda natūralią savybę susitraukinėti, kitaip sakant, organizmas atpranta pats šalinti maistą.

4 vieta: Uždegantis nuotykis

Tas, kuris nors kartą tepėsi „Finalgonu“, žino jo kaitinantį poveikį: toks jausmas tarsi skaudančią vietą ištrynė raudonuoju pipiru, užpylė žibalo ir padegė. Todėl šį preparatą naudoti reikia labai atsargiai.

REKLAMA

Sigito J. žmona ilgai juokėsi pro ašaras, kol įstengė papasakoti šią istoriją. Kartą jai stipriai suskaudo nugarą ir ji paprašė vyro, kad jis jai minėtu tepalu išteptu juosmenį. Vyras išėmė tūbelę, kaip reikiant išspaudė kremo į delną ir ištrynė žmoną. Geriau jau jis būtų naudojęsis lopetėle, kuri pridėta prie šio preparato ir elgęsis kaip parašyta instrukcijoje: rankoms tepalas lyg ir nekenkia, bet yra praktiškai nenuplaunamas vandeniu. Apie tai Sigitas L. sužinojo, kai nuėjo į tualetą atlikti „mažo reikalo“... O jau kaip tada mūsų herojų degino!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas internautas pasakojo, jog žiemą prieš biatlono varžybas, kad nenušaltų veido, pasitepė jį „Finalgonu“... Kaip tada jautėsi nepasidalino, bet reikia tikėti, kad veido nesušalo, o gal ir pirmas atlėkė, nes baisiai norėjo nusiprausti.

Instrukcija. nedidelį kiekį gelio (žirnio dydžio gumulėlį) išspausti ant lopetėlės ir ja ištrinti skaudančią vietą.

3 vieta: B6+B6=B12

Pasirodo, kai kurie nenutuokia, kad B2, B6, B12 ir panašūs – tai atskiro vitamino pavadinimai. Kai gydytojas patarė Birutei vartoti vitaminą B12, ji nusprendė, kad „12“ – tai miligramai. Moteris nusipirko vaistinėje vitamino B6 ir ėmė gerti iškart po 2 tabletes. Tokie veiksmai vos nesibaigė hipervitaminoze. Gerai, kad ji laiku pasiskundė gydytojui, jog vitaminai kažkokie „netikri“. Medikas, supratęs kame reikalas, buvo nustebintas ne mažiau nei pati Birutė.

REKLAMA

Instrukcija: B2 dalyvauja organizmo apsauginėse reakcijose, esant uždegimams, B6 atsako už baltymų apykaitą, o B12 pagerina audinių regeneraciją (atsinaujinimą). Skirtingi vitaminai negali pakeisti vienas kito! Perdozavus vitamino B6, gali sutrikti nervų sistemos veikla, sumažėti plaštakų ir pėdų jautrumas, o nuo per didelių vitamino B12 dozių kai kuriems žmonėms gali atsirasti paprastųjų spuogų, paūmėti žvynelinė.

2 vieta: Skausminga erekcija

Kuris iš vyrų nenorėjo nors kartą pabūti super meilužiu ? Taip ir mūsų K., kuris nusprendė surengti nuostabų vakarą savo naujai draugužei. Išeidamas iš darbo, jis išgėrė tabletę „Viagros“.Suveiks, kaip tik tada kai reikės, pamanė jis. Bet suveikė anksčiau.

REKLAMA

Autobuse jam teko nusisukinėti į duris, kad keleiviai nepastebėto jo „pakeltos“ nuotaikos. „Na, nieko“, – džiaugėsi jis. – „Greitai viskas įvyks“. Bet čia vargšui meilužiui nepavyko. Mergina, dėl jai būdingo lengvabūdiškumo, pavėlavo. Kai ji atvažiavo, K. išgyveno ne pačius maloniausius pojūčius: kraujas užsistovėjo, kirkšnyse išsiplėtė skausmas. Teko imtis skubių priemonių, tačiau erekcija vis tiek užsilaikė ilgiau nei įprasta.

Instrukcija: vartoti likus valandai iki lytinio akto. Ir dar, šio vaisto anotacijoje parašyta: „Moterims„Viagra“neskiriama. Jokio šalutinio peroraliai (t.y. per burną) pavartoto sildenafilio („Viagros“ veiklioji medžiaga) poveikio žiurkių ir triušių vaisingumui nestebėta“. O mes juk žinome, kaip šie gyvūnėliai veisiasi!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai toks internete rastas prisipažinimas: „Nusipirkau „Viagros“ tabletę ir pasidėjau į stalčių. Padėjo nerealiai. Pašalinių efektų nepastebėjau. Dabar jos galiojimas jau pasibaigė, bet man jau net nebereikia“.

1 vieta: nėštumas nuo kontraceptikų

Daugiau kaip pusė nėštumų, pasirodo, buvę neplanuoti, o dalis iš jų „nutinka“ net vartojant kontraceptikus. Bet tai ne gamintojo ar gydytojo kaltė, o neteisingo preparatų vartojimo ir to paties nenorėjimo skaityti instrukcijas pasekmė.

Labiausiai sukrėtė Sandros patirtis, kurią ji emocionaliai aprašė viename iš moterims skirtų forumų. Sandra vartojo vienus iš žinomų kontraceptikų „Farmatex“ ir, kaip pati rašė, išgėrė tablečių net daugiau, nei rekomenduojama instrukcijoje, o po to pagimdė trynukus. Ji žinoma, dėkinga šio „patikimo“ preparato gamintojams, kad jie padėjo padidinti gyventojų skaičių, bet... Išprusęs skaitytojas pataisytų, kad tai makšties tabletės, bet visas choras jam atsakytų, kad taip, yra tokios tabletės „Farmatex“, kurias reikia vartoti į vidų, be to užgeriant tik vandeniu! Štai taip.

REKLAMA

Šio vaisto gamintojas informuoja, kad jo efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo teisingo vartojimo. Visų pirma, visos preparato formos (tabletės, žvakutės, geliai) naudojamos tik vaginaliai ir yra skiriamos individualiai. Antra, 1 tabletė nesuteiks „saugaus smagumo“ visai nakčiai. Nereikia pamiršti, kad prieš kiekvieną sueitį reikia įsidėti naują preparato „porciją“. Nors dauguma merginų forumuose tiesiog stulbina: jos pataria nekreipti dėmesio į instrukcijas, o vadovautis nuosava patirtimi. Ko gero, Sandra draugėmis tikėjo labiau nei specialistais. Todėl ir užėmė mūsų topuose pirmą vietą, tačiau šalies demografinę padėtį visgi pagerino.

REKLAMA

Instrukcija:. Prieš kiekvieną lytinį aktą reikia įstumti po 1 tabletę giliai į makštį ir palaukti, kol ji visiškai ištirps (8-10 min.). Po lytinio akto švariu vandeniu galima plauti tik išorinius lyties organus. Makštį vandeniu galima plauti tik po 2 valandų, kad preparatas nepasišalintų. Ir dar: preparatas labai sumažina pastojimo galimybę, tačiau visiškai nuo jo neapsaugo.

Taigi, kaip sakoma, „visa tai būtų juokinga, jei nebūtų taip liūdna“. Kasmet registruojama daugybė neteisingo vaistų vartojimo atvejų, kurie baigiasi ne taip linksmai, kaip mūsų farmacinių kuriozų parade. Išvada viena: nepasikliaukite neprofesionaliais patarimais, svetima patirtimi ir nuomone, skaitykite instrukcijas ir konsultuokite su medikais. O mėgėjams, pirma pasitaikiusia proga ar susiviliojus reklama, pirkti nereceptinius vaistus, verta pagalvoti, kodėl JAV ant kiekvienos nereceptinio vaisto pakuotės parašyta: ,,Nepirk antro pakelio, kreipkis į gydytoją.“

 

Asta Geibūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų