REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės mišinių gamintojai ir pardavėjai sako: krizė pakeitė žmonių mąstymą – soduose ar balkonuose daržovės dabar auginamos ir dėl ekonominės naudos, ir dėl malonumo.Pavasarį komposto ir kitų panašių gaminių pirkimas auga ne procentais, o kartais. Kovą – pats prekybos karštymetis, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Prekyba kompostu prasideda dar žemę kaustant pašalui, maždaug sausį. O vasario viduryje, kai įsimylėjėlių atributiką parduotuvių lentynose prekybininkai pakeičia sėklomis ir žemės mišiniais, darbo gamintojams dar pagausėja. Nors kompostai, substratai ir kiti mišiniai gaminami ištisus metus.Kai kurie mažesni gamintojai sako, kad šiuo metu įvairūs žemės mišiniai taip perkami, kad net baisu girtis – gali pristigti produkcijos.

REKLAMA

Vienos didžiausių įmonių vadovo teigimu, jų gamybos nesustabdė žiemos šalčiai, nors, pvz., atšalus iki 10 laipsnių, lauke gali dirbti ne visa technika. Bet įmonė tam buvo pasirengusi – turėjo atsargų, todėl ir įsipareigojimai užsakovams užsienyje bei prekybos centrams Lietuvoje vykdomi laiku.

„Čia yra tų mažųjų problema, kurie iš tikrųjų pasirašo didesnę sutartį negu realiai galėtų išpildyti. O baudos yra pakankamai griežtos, nes prekybininkai, pasirašę sutartis su, sakykim, vienu arba dviem tiekėjais, sezono viduryje nebegali keisti tiekėjo, nes ir tiekėjas suplanavęs savo kiekius“, – sako bendrovės „Juknevičiaus kompostas“ direktorius Andrius Juknevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai teigia, kad į daržo ir sodo reikmenų parduotuves kovą pradėję plūsti žmonės nesustoja iki pat gegužės pabaigos. Per trijų mėnesių bumą žemės mišinių parduodama tiek, kiek per likusius devynis.

„Tokiam sektoriui kaip sodo, daržo prekės yra sezoniškumas. Žemėms taip pat tai galioja ir būtent mano minėtais mėnesiais žemių yra parduodama kur kas daugiau – apie 60 proc. metinės apyvartos“, – teigia „Žaliojo centro“ Klaipėdoje direktorė Kristina Pulokienė.

Pirkėjai sako, kad mišinių įvairovė – labai didelė, išsirinkti tinkamiausią padeda konsultantai. Ieškoma ir nebrangių, ir gerų žemės mišinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu į bet kokią žemę pasodinsi, tai ir skursta, neauga“, – teigė viena kalbinta pirkėja.

„Na, aišku, jeigu kainą galima pasirinkti pigesnę ar su nuolaida, tai imsim tokių [žemių] geriau“, – sakė kita.

Ir pardavėjai, ir gamintojai sutinka – daugelį įvairių verslų prislėgusi krizė žemės mišinių paklausą tik pakėlė.

„Yra pasikeitęs požiūris į sodininkystę ir daržininkystę. Ne vien iš ekonominės pusės – kaip sutaupyti, bet į sodininkavimą žmonės žiūri kaip į pomėgį“, – sako K. Pulokienė.

REKLAMA

„Tie, kas nusprendė patys auginti daržoves, puolė pirkti žemės, sėklų, įvairių trąšų ir daryti tai patys, nors anksčiau mieliau augino pieveles. Visa tai parodė, kad mums tai ne krizė, o pliusas“, – tvirtina A. Juknevičius.

Dalį produkcijos eksportuojantys gamintojai krizės sako nepajutę ir užsienyje – pirkimas neslūgo ir ten. Be to, į užsienio rinkas produkcija neretai tiekiama brangesnėje pakuotėje, bet tenykščių pirkėjų tai nebaido.

Marija Gabrienė, Irma Janauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų