REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje jau senokai pasigirsta kalbų apie pasaulinę valiutą, tačiau tikrovėje tik JAV doleriui pavyko įgyti tokį populiarumą, kuris bent jau iš dalies leidžia pretenduoti į panašų statusą, rašo „Business Insider“. Pastarąjį šimtmetį JAV doleris karaliavo tarptautinėje prekyboje. Tokia padėtis leido JAV įgyti milžinišką finansinę ir ekonominę galią.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu net 60 proc. pasaulio užsienio valiutos atsargų yra laikoma JAV doleriais. Vis dėlto pastaruoju metu JAV doleris susiduria su iššūkiais, apie kuriuos nenoriai kalba JAV žiniasklaidos priemonės. Svarbūs pasaulio ekonomikos žaidėjai ima gręžtis nuo pasitikėjimą prarandančios valiutos.

REKLAMA

Tuo pačiu metu kai kurios naftą išgaunančios valstybės atsiskaitymams už šią žaliavą ėmė naudoti alternatyvias valiutas. Dėl šios priežasties pradėjo byrėti keturių dešimtmečių senumo JAV doleriu paremta atsiskaitymo už naftą sistema. Savo ruožtu JTO ir TVF prakalbo apie poreikį pakeisti rezervinę valiutą.

Jeigu šie pokyčiai tęsis, tuomet JAV pasaulinė galia ir ekonominis pranašumas ženkliai sumenks.

Kinija yra viena iš tų valstybių, kuri išdrįso kvestionuoti JAV dolerio dominavimą. Šiuo metu ši valstybė yra antra pagal dydį pasaulio ekonomika, tačiau tikėtina, kad 2016 metais ji sugebės nušluostyti nosį JAV. Dėl šios priežasties kinų norai ir galimybės sumažinti JAV dolerio įtaką yra visiškai suprantamos.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais tokios kylančios ekonomikos kaip Kinija ar Rusija patyliukais rengė tarpusavio susitarimus, kuriais yra siekiama sumažinti JAV dolerio įtaką.

„Business Insider“ pateikia dešimt priežasčių dėl kurių JAV doleris gali prarasti pasaulinės rezervinės valiutos statusą.

1. Kinija ir Japonija, vykdydamos tarpusavio prekybą, pradeda vengti JAV dolerių. Vos prieš keletą mėnesių antroji ir trečioji pagal dydį pasaulyje ekonomikos susitarė tarpusavio prekyboje naudoti savo pačių valiutas. Iki šiol abiejų valstybių įmonės pirkdamos prekes buvo priverstos nacionalines valiutas konvertuoti į JAV dolerius ir tik po šios operacijos galėjo vykdyti tarpusavio atsiskaitymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. BRICS valstybių grupė tarpusavio prekyboje ketina naudoti nacionalines valiutas. Sąvoka BRICS yra skirta apibūdinti didžiausias pasaulyje besivystančias ekonomikas. Į šį sąrašą patenka Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika. Nors šiuo metu minėtos valstybės tarpusavio prekyboje naudoja JAV dolerius, tačiau tikėtina, kad sėkmingai užbaigus derybas tokia padėtis pasikeis.

3. Rusija ir Kinija tarpusavio prekyboje susitarė naudoti savo valiutas. Minėtas susitarimas buvo sudarytas prieš metus. Abi šios valstybės reikalauja sumažinti JAV dolerio įtaką tarptautinėje prekyboje.

REKLAMA

4. Kinijos valiuta sparčiai populiarėja Afrikoje. 2009 metais Kinija tapo pagrindine Afrikos kontinento prekybos partnere. Šiuo metu Kinija siekia populiarinti juanį Afrikos žemyne ir skatina prekybos sandorių atsiskaitymui naudoti būtent šią valiutą. 70 tūkst. Kinijos kompanijų užsienio prekyboje su Afrikos valstybėmis naudoja nacionalinę valiutą.

5. Kinija susitarė su Jungtiniais Arabų Emyratais už naftos sandorius atsiskaityti nacionalinėmis valiutomis. JAE yra sąlyginai nedidelis naftos eksportuotojas, tačiau minėtu pavyzdžiu gali pasekti ir kitos naftą išgaunančios valstybės, kurios iki šiol juodąjį auksą parduoda už JAV dolerius.

REKLAMA

6. Iranas yra itin suinteresuotas JAV dolerio susilpnėjimu. Ši valstybė mielai atsisakytų JAV dolerio diktato. Visiškai neseniai paaiškėjo, kad Indija už iranietišką naftą atsiskaitys auksu. Panašu, kad artimiausiu metu JAV ir Irano santykiai nepagerės, tad ši valstybė visais įmanomai būdais stengsis mažinti priešininkės galią.

7. Stiprėjantys Kinijos ir Saudo Arabijos santykiai kelia dar didesnę grėsmę JAV doleriui Artimuosiuose Rytuose. Kinija nurungė JAV ir tapo pagrindine Saudo Arabijos naftos pirkėja. Abi šalys intensyviai skatina tarpusavio prekybą, todėl gali būti, kad netrukus Saudo Arabijos meilė JAV doleriui atvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Jungtinių Tautų Organizacija skatina sukurti naują pasaulio rezervinę valiutą. JTO pranešimuose visiškai atvirai raginama nutraukti JAV dolerio vienvaldystę pasaulio bankų atsargų sistemoje

9. TVF savo ataskaitose ragina mažinti JAV dolerio įtaką ir kurti alternatyvią rezervinę valiutą. Viename iš savo pranešimų TVF siūlo sukurti pasaulio rezervinę valiutą bancor, kurią emituotų pasaulio centrinis bankas. Anot TVF, ši valiuta nebūtų susieta su pavienės valstybės ekonomika.

10. Didžioji dalis pasaulio nemėgsta JAV ir jos galios demonstravimo. Prieš keletą dešimtmečių JAV buvo viena mylimiausių pasaulio valstybių, tačiau šiandien jos tarptautinis prestižas dramatiškai smuko. Net ir Europoje, kuri nuo seno buvo laikoma patikimiausiu JAV partneriu, atsiranda antiamerikietiškos nuotaikos.

REKLAMA

JAV doleriui praradus pasaulinės rezervinės valiutos statusą amerikiečiams teks susitaikyti su radikaliais pokyčiais. JAV ekonomika susidurs su milžiniška infliacija, išaugs palūkanų normos, pabrangs maisto produktai, rūbai ir degalai.

Daugelis amerikiečių iki šio nesuvokia, kad jų degalų kainos pasauliniame kontekste yra juokingai mažos. Žinoma, didžiąja dalimi kainų skirtumą lemia didesni akcizo mokesčiai, tačiau nemenką vaidmenį vaidina ir JAV doleris už kurį yra perkama nafta.

Šiuo metu JAV suvartoja ketvirtadalį pasaulyje išgaunamos naftos. JAV ekonomikos augimas priklauso nuo pigios naftos ir pigaus prekių transportavimo. JAV doleriui praradus savo įtaką ir vertę amerikiečiai susidurtų su degalų kainų šuolių ir ekonomikos sąstingiu.

REKLAMA

Nereikia pamiršti ir dar vienos milžiniškos problemos. Susilpnėjusios JAV dolerio pozicijos skaudžiai atsilieptų valstybės skolai. Investuotojai prarastų pasitikėjimą JAV galimybėmis apmokėti savo skolas ir nusigręžtų nuo JAV iždo obligacijų. Tokia įvykių eiga įstumtų JAV į nepavydėtiną padėtį.

Vis dėlto tik laikas parodys ar šios apokaliptinės prognozės išsipildys. Nereikia pamiršti, kad šiuo metu JAV vis dar tebėra galingiausia pasaulio valstybė, kuri kontroliuoja milžiniškus finansinius ir intelektinius išteklius. Belieka tikėtis, kad JAV dolerio nuosmukis bus nuosaikus ir lėtas, nes priešingu atveju pasaulio ekonomikai tektų išgyventi dar vieną sukrėtimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų