REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės Teatro dienos proga „Idioteatro“ spektakliuose vaidinantys aktoriai įvardino, jų nuomone, teatriškiausius Lietuvos miestus. Pirmąja vieta dalintis teko Vilniui ir Kaunui. Kaip vieni iš teatriškiausių minėtini ir Panevėžys, Klaipėda, Šiauliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei žiūrėtume pagal spektaklių lankomumą ir po jų kylančias diskusijas, tai galėčiau paminėti Klaipėdą ir Kauną. Šiuose miestuose, taip pat kaip ir sostinėje, aš jaučiuosi labai reikalinga. Kalbant apie mažesnius miestus, labai išskirtiniai yra Rokiškis, kuris turi savo teatro festivalį, taigi, natūralu, kad ir gilias teatro tradicijas, bei Birštonas – ten žmonės labai šilti“, – vardina „Idioteatro“ premjeriniame spektaklyje „Karo dievas“ vaidmenį sukūrusi aktorė Aurelija Tamulytė.

REKLAMA

Vienas iš spektaklio „Menas“ draugų aktorius Arūnas Sakalauskas sako, jog visai neseniai jį labai maloniai nustebino Alytus. „Alytuje mes pristatinėjome visiškai naują spektaklį. Aš kažkodėl maniau, kad publika jo nesupras. Tačiau alytiškiai šį spektaklį labai gerai sutiko ir jį visą „suvalgė“ taip, kaip niekur kitur, – džiaugiasi aktorius bei priduria, jog, jo nuomone, visi miestai Lietuvoje yra teatrališki.

Visgi, pasak Intymios vyrų trupės „Erelis“ nario aktoriaus Roberto Aleksaičio, miesto, kuris turi savą teatrą, publika labai skiriasi nuo to miesto publikos, kuris savo teatro neturi. „Tokie miestai yra tikrąja to žodžio prasme teatriški. Jų ir žiūrovas yra pripratintas prie teatro, išugdytas. Kadangi tie miestai turi savus teatrus, tai ir procentaliai žiūrint daugiau kiekvieno jų gyventojų lankosi teatro aplinkoje, turi galimybę žiūrėti spektaklius. Aišku, tiek spektaklių, tiek kitokių renginių lyderis yra Vilnius. Be to, sostinės publika yra pripratusi prie greitesnio gyvenimo tempo, todėl jie ir spektaklio mintį greičiau perpranta. O, tarkim, Šiaulių, Panevėžio publikai tą patį spektaklį reikia rodyti daugiau kartų, nes jie pripratę prie lėtesnio gyvenimo būdo, taigi ir prie lėtesnio teatro“, – sako R. Aleksaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu A. Sakalausko kolega spektaklyje „Menas“ ir „Urvinis žmogus“ aktorius Darius Meškauskas pastebi, kad, pavyzdžiui, Panevėžio publika spektaklius stebi labai susikaupusi. „Jie netgi komediją labai rimtai žiūri, atrodo, kad iki galo neatsipalaiduoja ir, kai juokiasi, tai giliai viduje. Kur kas laisvesnė auditorija yra Kaune. Vilniaus žiūrovas labai „teisėjauja“, jaučiasi toks truputį sostinės gyventojo susireikšminimas. Alytus nori tik juoktis, todėl jiems vežti tinkamiausia komedijas. Šiauliai – labai sveikas, teatralus miestas. Matosi Šiaulių dramos teatro, kuris yra vienas seniausių Lietuvos teatrų, įdirbis“, – skirtingų miestų žiūrovus apibūdina D. Meškauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaunui liaupsių negaili nuotaikingame spektaklyje „Ša, kalba mamos“ vaidinanti aktorė Redita Dominaitytė: „Galbūt dėl to, kad aš pati esu Vilniuje gyvenanti kaunietė, man Kauno teatras toks brangus. Vilnius neturi tokio aiškaus savo veido, tokių išskirtinių bruožų, nes tai yra kultūrų, skirtingų regionų samplaika. O Kaunas yra labai specifinis miestas. Labiausiai laukiama čia ir jaučiuosi. Kauno publika kitaip vertina žmogų, o jei tu pats esi kaunietis, tai tuo labiau. Vilnius yra visko perkrautas, žiūrovas kartais pats nebežino, ko nori. Be to, Kaune labai daug jaunų kūrėjų, kurių darbai išties maloniai džiugina akį ir stebina“.

REKLAMA

Spektaklių „Karo dievas“, „Menas“, „Urvinis žmogus“, „Boeing Boeing“, „Ša, kalba mamos“, Intymios vyrų trupės „Erelis“ aktoriai sako, jog po spektaklių juos neretai susirinkusi publika ne tik pradžiugina, bet ir maloniai nustebina.

„Kartą po vieno spektaklio Klaipėdoje prie manęs priėjo nepažįstamas žmogaus ir padovanojo man didžiulę puokštę rožių. Jis, pasirodo, matė visus spektaklius, kuriuose vaidinu, ir važiuoja bet kur, kad galėtų juos pažiūrėti. Jis pats gyvena Druskininkuose. Taip pat viena mergaitė man iš Stokholmo parvežė labai gražų akmenuką. Ji po vieno spektaklio valandą laiko laukė prie tarnybinio įėjimo, kad galėtų jį man perduoti. Kai aš išėjau, ji prie manęs priėjo ir paprašė ištiesti ranką. Ji sakė, kad būdama Stokholme rado labai gražų, ypatingą akmenuką ir pasakė sau, jog dar kartą pažiūrės mano spektaklį ir po jo jį man padovanos“, – prisimena A. Tamulytė.

REKLAMA

Aktorius D. Meškauskas sako gana dažnai gaunantis ne tik komplimentų, bet ir įvairių laiškų ar net prisipažinimų, jog jo sukurtas vaidmuo gražino tikėjimą ar užkrėtė teatru: „buvo ir tokių atsiliepimų, kad dėka manęs, mano vaidybos žmogus nusprendė rinktis aktoriaus profesiją. Pastebiu, jog tokių ir panašių komentarų daugiausia sulaukiu Kaune ir Klaipėdoje“, – teigia aktorius.

„Idioteatras“ prisijungė prie Tarptautinės teatro dienos proga teatrų gido teatrai.lt rengiamos akcijos „Kviečiu tave į teatrą“, kuri vyks nuo kovo 26 d. iki balandžio 1 d. Visą savaitę į pavasario mėnesiais jau suplanuotus „Idioteatro“ spektaklius „Menas“, „Ša, kalba mamos“, „Karo dievas“, Intymi vyrų trupė „Erelis“ 2 bilietus galima įsigyti už vieno bilieto kainą. Bilietus platina „Tiketa“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų