REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Vaiginas: narystė LFF mums nieko nedavė

Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF) prezidentas Ritas Vaiginas yra vienas aktyviausių Lietuvos futbolo federacijos (LFF) veiklos kritikų. LFF į šią kritiką, kaip ir į bet kokią kitą, reaguodavo labai nervingai ir į argumentuotas R.Vaigino pastabas atskirsdavo pavadindama jį netikėliu.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai išsipildė senas buvusio LFF prezidento Liutauro Varanavičiaus noras – kadencijos pabaigoje jis pasistengė izoliuoti VAFF. Tokiu būdu R.Vaiginas su opozicija neteko galimybės iškelti savo kandidato prezidento rinkimuose. Toliau viskas vyko pagal iš anksto numatytą LFF planą – Konferencijoje VAFF galutinai buvo pašalinta iš federacijos narių.

REKLAMA

Tačiau R.Vaiginas nė neketina nusileisti LFF ir toliau vykdys futbolo veiklą Vilniaus mieste.

- Ar pagaliau sužinojote tikrąją VAFF pašalinimo priežastį? – futbolas.lt paklausė R.Vaigino.

- Paskutiniame LFF Vykdomojo komiteto posėdyje atsakiau į visus klausimus ir pateikiau svarius argumentus dėl visų kaltinimų – neva, kad prastai vykdome futbolo plėtrą, nekreipiame dėmesio į LFF perspėjimus, kurių apskritai nebuvo ir neva dėl įstatų neatitikimo. Pripažįstu vieną dalyką – priimdami jų standartizuotus įstatus neįtraukėme vieno punkto, kuris palieka galimybę kištis į mūsų reikalus. Tačiau tai mums leido Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymas. VK nariai po mano argumentų neturėjo ką pasakyti ir neuždavė nė vieno klausimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau man buvo leista suprasti, kad viskas dėl to, jog mes viešai kritikavome LFF veiklą. Sergejus Sliva bandė aiškinti, kad vienoje TV laidoje vadinau federacijos vadovus vagimis. To nesu daręs ir niekada nevartoju tokių pasisakymų. Stasys Stankus priekaištavo, kad santykius reikia aiškintis tarpusavyje, o ne spaudoje. Neįsivaizduoju, kaip tai įmanoma, jei mūsų niekas nekviečia į VK posėdžius. Pavyzdžiui, per posėdį sausio 18-ąją svarstė VAFF klausimą, tačiau niekas nesiteikė manęs pakviesti, tad apie kokį bendradarbiavimą galima kalbėti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar vykdamas į LFF konferenciją dar turėjote vilčių apginti poziciją ir įrodyti savo tiesą?

- Likus trims dienoms iki jos, sulaukiau Juliaus Kvedaro skambučio. Paklausė, ar dalyvausiu posėdyje. Atsakiau teigiamai, jei tik pakvies. Kvietimų sulaukiau visais įmanomais adresais. Vykdamas turėjau pagrįstų abejonių. VK narių nuomonė buvo iš anksto suformuota ir jie jos nekeitė. Tai rodo faktas, kad galutinį sprendimą jie priėmė tada, kai manęs paprašė palikti posėdį. Tikriausiai kai kurie nejaukiai jaustųsi keldami rankas man esant.

REKLAMA

Bet aš nesureikšminu šio pašalinimo, nes toji 11 metų narystė LFF mums nieko nedavė. Iš pradžių gaudavome po tūkstantį, pastaruosius trejus metus – po du tūkstančius litų į mėnesį. Man VAFF išlaikymas per mėnesį kainuoja 5 tūkst. litų. Tekdavo ieškoti rėmėjų ar mokėti iš savo lėšų. Apie aikštelių projektus, jų įrengimą ir varžybų organizavimą net kalbos nėra. 11 metų viską darėme savo jėgomis ir dabar susilaukėme tokios „padėkos“ ir kaltinimų, jog naikinome futbolą. Turime ir masinį, ir vaikų futbolą organizuoti, rūpintis aikštelių įrengimu, o LFF paklausė: Ką jūs nuveikėte. Tai daugiau nei įžūlu. Nors tai neturėtų stebinti – jau vien federacijos prezidento rinkimai buvo cinizmo viršūnė.

REKLAMA

- Kitos futbolo apskritys tikriausiai irgi neatitinka visų reikalavimų?

- Be abejo, kai kur toli gražu iki įstatų atitikimo. Yra reikalavimas apskrities valdyboje turėti profesionalaus futbolo atstovą. Paimkime Utenos apskritį. Ar yra ten bent vienas profesionalus klubas? O Kaunas? Ne tik aukščiausioje lygoje neturi komandos, bet tikriausiai ir I lygoje neturės. Tuo tarpu mus kaltina blogai dirbant. Bet prašau – dvi Vilniaus komandos A lygoje, trys – I lygoje, kur dar II lyga...

Aš manau, kad mūsų pašalinimas iš narių buvo kaip perspėjimas kitiems: Būsite nepaklusnūs, ir jūs išmesim. Neva jei Vilnių pašalinome, tai kitas apskritis pašalinti nėra kas veikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kaip vertinate pačius LFF prezidento rinkimus?

- Tikimybės, kad įvykus tokiai rokiruotei kas nors pasikeis į kitą pusę, nėra. Tačiau matau ir pozityvų dalyką. Pagaliau nuverstas L.Varanavičius. Anksčiau esu sakęs, jog dėsiu visas pastangas, kad jo neliktų poste. Manau, tai davė rezultatų.

Nebeesame LFF nariai, tačiau VAFF niekur neprapuls ir toliau vykdys savo veiklą. LFF elgiasi įžūliai, su niekuo nesiskaito ir mėgsta pabrėžti, kad yra paklusnūs tik UEFA ir FIFA. Naujam prezidentui ramybės taip pat nebus. Manau ateis laikas, kai į tai turės įsikišti atitinkamos institucijos. Matysime, kaip elgsis J.Kvedaras – ar taisys vaikėziškas L.Varanavičiaus keršto akcijos klaidas, ar ne. Kiekvienas turi teisę užimti tokias pareigas, tik turi įrodyti, kad yra vertas to savo darbu. Jei jis sugebės perlipti per ambicijas, racionaliai mastyti, ieškoti kompromisų su mumis ir dirbti futbolo labui, matysime. Ne taip, kaip L.Varanavičius – nuvykdavo papozuoti per Marijampolės stadiono atidarymą ir perkirpti juostelės, nors jo vaidmenį tose statybose labai taikliai apibrėžė Gintautas Babravičius: Procesui netrukdė...

REKLAMA

- Skundėte LFF sprendimą teismui. Kokia padėtis jame?

- Administracinis teismas priimti sprendimo negalėjo, nes tai nėra jų jurisdikcija. Pateikėme skundą 1-ąjam Vilniaus apylinkės teismui. Nusiuntėme jam VK sprendimą. Laukiame papildomos medžiagos – oficialaus Konferencijos nutarimo. Net jei neatstatys mūsų statuso, mano sąžinė bus rami, nes žinosiu, kad padariau viską dėl to.

- Žadate, kad VAFF toliau vykdys savo veiklą. Ar šiemet bus VAFF pirmenybės, ar visas komandas jau nuviliojo naujosios VRFS vadovas Paulius Malžinskas?

REKLAMA

- Jis stengiasi ir vilioja tas komandas netgi šantažu ir gąsdinimu. Bet šiai dienai galiu pasakyti, kad pirmenybės įvyks 99 proc. ir jose dalyvaus 8-10 komandų. Tik tiek, kad jos jaučia nuolatinį spaudimą. P.Malžinskas jų vadovams nuolat skambinėja ir rašinėja žinutes internete, elgiasi negarbingai. Bet dar prieš metus L.Varanavičius buvo supykęs ant P.Malžinsko, kad jo vadovaujama SFL kuria filialus miestuose, vilioja į mažojo futbolo pirmenybes ir taip griauna apskričių federacijų veiklą, žlugdo didįjį futbolą. Tuomet ne vienos apskrities vadovas klausė – kaip su tuo kovoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios VAFF komandos perėjo į VRFS pajutusios spaudimą. Bet galiu pasakyti, kad mūsų pirmenybės vyks ir bus orientuotos į meistriškumą, atitiks UEFA reikalavimus. Skirtingai nei SFL, kur paprastai teisėjauja vienas arbitras, atliekama tiek keitimų, kiek norima. Sakykite, ką norite, bet visos į I lygą ar II lygą išėjusios Vilniaus komandos tai padarė iš VAFF. Tas pats „Bekentas“ subrendo apskrityje ir tik po to laimėjo SFL.

- Kaip bus su teisėjavimu? Aukštos kvalifikacijos teisėjams uždrausta dirbti VAFF?

- Jau pernai išsprendėme šią problemą. Yra galbūt žemesnės kvalifikacijos teisėjai, kurie dėl amžiaus cenzo negauna I ar II lygos licencijų, bet sėkmingai dirba apskrityje. Pernai tokių turėjome 16 ir to pilnai pakako. Bet šiemet jau ir jei sulaukė šantažo: Švilpsite VAFF – neteksite galimybės užsidirbti SFL varžybose. Todėl šiemet tų teisėjų bus dar mažiau, bet jų pakaks.

REKLAMA

- VRFS prezidentu tapo Gintautas Žemaitis, su kuriuo dirbote ne vienerius metus. Jums nekeistas toks buvusio bendražygio ėjimas?

- Net labai. Jis 10 metų buvo VAFF viceprezidentu, jam niekas netrukdė rodyti iniciatyvos ir savarankiškai dirbti, bet per šį laikotarpį iš jo neišgirdau jokio pasiūlymo. Net kai dirbau Sporto departamente ir savivaldybėje galbūt dėl užimtumo negalėjau daug laiko skirti apskrities futbolui. Su mielu noru būčiau G.Žemaičiui užleidęs VAFF vadovo postą, jei tik būtų norėjęs imtis tos veiklos. Todėl keista, kad pasišovė dabar kažką tvarkyti. Keista ne tik man, bet ir sostinės futbolo veteranams. Yra viena profesija, apibūdinanti tokį poelgį. Jis tikėjosi, kad LFF prezidentu bus išrinktas G.Babravičius ir gaus kokį nors aukštesnį postą. Bet liko „išdurtas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų