REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimo socialdemokratų frakcijoje lankęsis Energetikos ministras Arvydas Sekmokas taip ir nepateikė konkrečių atsakymų dėl Visagino atominės elektrinės statybų. Aišku viena – jog iki šiol kaimynai latviai ir estai nėra patvirtinę, ar tikrai dalyvaus statant Visagino atominę elektrinę.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu vyksta derybos, skaičiai yra tikslinami, mes labai aiškiai jums įvardiname elektros gamybos kaštus ir kainą su kapitalo kaštais, o visi skaičiai, baigus derybas, jums bus pateikti“, – tikino A.Sekmokas.

REKLAMA

Energetikos ministras žada, jog elektros gamybos kaštai sieks nuo 7 iki 10 ct, o kapitalo kaštai – nuo 10 iki 15 ct. Tad elektros kilovatvalandės savikaina gali siekti 25 ct. Ar gaminti Lietuvai elektros energiją ekonomiškai atsipirks, ministras iki šiol atsakyti negali, nes jokių paskaičiavimų nėra.

Socialdemokratai piktinasi, jog A.Sekmokas siekia, kad Seimas pasirašytų koncesijos sutartį, nors iki šiol nėra aišku, ar regioniniame projekte tikrai dalyvaus latviai bei estai, kokia bus elektros kilovatvalandės kaina bėgant laikui, ar apskritai šis projektas atsipirks.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar vakar vakare premjeras kalbėjo, jog elektrinė nebus ekonomiškai naudinga. O šiandien jūs sakote, kad tokio projekto sužlugdyti negalima, nors iki šiol nėra pateikti paskaičiavimai, ar jis bus ekonomiškai naudingas“, – piktinosi LSDP frakcijos seniūnės pavaduotojas Juozas Olekas.

Parlamentaras nuogąstauja, kad Kaliningrade statoma atominė elektrinė pradės darbą dar iki 2020 m., o jos gaminama elektros energija bus pigesnė, todėl mes negalėsime konkuruoti.

Seimo narė Birutė Vėsaitė sako negalinti tikėti ministro žodžiais, nes 2009-aisiais jis kalbėjęs kitaip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viešai duodamas interviu A.Sekmokas teigė, jog VAE bus statoma investicinėmis lėšomis, o Lietuvos indėlis bus: infrastruktūra, darbuotojai, patirtis, saugumo dalykai, palanki visuomenės nuomonė bei įsipareigojimai laidoti branduolines atliekas. Šiandien Lietuvos įsipareigojimai siekia 6 mlrd. litų. Tai kaip galime tikėti ministro pažadais dėl elektros energijos kainos“, – stebisi Seimo narė.

Socialdemokratai esamą situaciją vadina vežimo stumimu prieš arklį.

„Į šį projektą reikia žiūrėti atsakingai – mes turime būti informuoti, mums privalo būti iš anksto pateikti skaičiai, kad prieš priimdami sprendimus Seime galėtume atlikti analizę. Kol kas esame verčiami pasirašyti koncesijos sutartį visai neįsigilinę į skaičius – toks elgesys nekorektiškas ir neatsakingas. Energetikos ministras žada, kad ekonomiškai pagrįsti skaičiai Seimą pasieks jau po Velykų, tačiau mums bus pateikta pasirašyti ir koncesijos sutartis. Dar kartą pabrėžiu – mūsų frakcija nepirks katės maiše, todėl tikimės, kad skubiai gausime visą reikiamą informaciją“, – teigia A.Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų