REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė perdavė Seimo nariams iš buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio gautus atsakymus į jam anksčiau pateiktą interpeliaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kovo 26-osios R. Palaitis nebeina vidaus reikalų ministro pareigų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė jo atsistatydinimą ir pasirašė dekretą dėl R. Palaičio atleidimo nuo kovo 26 d.

REKLAMA

Laikinai, kol bus paskirtas naujas vidaus reikalų ministras, šias pareigas pavesta eiti sveikatos apsaugos ministrui Raimondui Šukiui.

Kovo 13 d. Seimo narių grupė inicijavo interpeliaciją tuomečiam vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui. Parlamentarai pareikalavo paaiškinti ministro sprendimus bei veiksmų motyvus ir prisiimti atsakomybę už savo veiklą, primena ELTA.

Interpeliacijos iniciatoriai prašė ministrą nurodyti, kokiais „kitais duomenimis“, išskyrus tyrimo poligrafu išvadas, ministras rėmėsi priimdamas sprendimą dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovams Vitalijui Gailiui ir Vytautui Giržadui panaikinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Interpeliacijos iniciatoriai prašė ministrą atsakyti, kokiu juridiniu pagrindu remdamasis jis nusprendė vadovautis būtent neigiamos tyrimo poligrafu išvados rezultatais, kokiais argumentais remiantis V. Gailiui leidimas dirbti su įslaptinta informacija buvo panaikintas ne iš karto gavus tyrimo poligrafu išvadas, o tik po tam tikro laiko.

Parlamentarai įžvelgia galimą poligrafo naudojimo pažeidimą. „Prašome ministrą atsakyti, kodėl galimai pažeidžiant Lietuvos Respublikos poligrafo naudojimo įstatymo nuostatas, nesant objektyvių duomenų dėl neteisėtos veikos, vidaus reikalų ministras davė sutikimą dėl minėtųjų pareigūnų patikrinimo poligrafu?“ - klausiama interpeliacijos tekste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo norima išsiaiškinti, dėl kieno kaltės buvęs FNTT pareigūnas V. Giržadas nei iki teisės dirbti su įslaptinta informacija netekimo, nei iki šiol nėra nustatyta tvarka supažindintas su Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos tyrimo poligrafu išvada.

Interpeliacijos iniciatoriai teiravosi, kodėl FNTT pareigūnams V. Gailiui ir V. Giržadui leidimas dirbti su įslaptinta informacija be jokio tarnybinio patikrinimo panaikintas 2012 m. vasario 14 d. pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatas, teigiančias, kad „asmens patikimumo pažymėjimas asmeniui neišduodamas, jeigu asmuo piktnaudžiauja alkoholiu, vartoja narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas arba nustatomos kitos asmeninės ir dalykinės savybės, dėl kurių jis netinka darbui su įslaptinta informacija“.

REKLAMA

R. Palaičio buvo prašoma atsakyti, kodėl ministras FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą viešai kaltino padarius nusikaltimą - melavus ir neteisėtai paskleidus informaciją, nustatyta tvarka neatlikus tarnybinio tyrimo ir nesant teismo sprendimo.

Interpeliaciją pasirašę Seimo nariai klausė, kokiu juridiniu pagrindu vadovaudamasis ministras R. Palaitis viešai atskleidė tyrimo poligrafu V. Gailiaus ir V. Giržado rezultatus.

Jie taip pat prašė ministrą atsakyti, kokia oficialia informacija ar dokumentais remdamasis jis tiek viešoje erdvėje, tiek Seimo Antikorupcijos komisijoje teigė, neva dėl informacijos apie banko „Snoras“ padėtį „nutekinimo“ iš Lietuvos „išplaukė“ milijardas litų.

Seimo statutas numato, kad nepasitikėjimo procedūrai inicijuoti reikia surinkti ne mažiau kaip 29 Seimo narių parašus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų