REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meno kūrinių prekiautojai teigia, kad daugėja investuojančiųjų į meną. Per pastaruosius kelerius metus rinkoje išgraibstyti geriausi dailės klasikų darbai, todėl, pasak specialistų, lieka vis mažiau vadinamųjų saugios investicijos kūrinių. Dar viena galimybė – pirkti jaunųjų menininkų darbus, tačiau tai rizikinga, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunų, dar tik kylančių menininkų darbai kainuoja po 2–4 tūkst. litų. Ir, pasak menotyrininkų, tai pigu, bet rizikinga.

REKLAMA

„Investavę į meno kūrinį, kuris yra labai jauno menininko, tik tai neseniai atrasto, dabar pradedančio kurti, per labai neilgą laiko tarpą galite iš tikrųjų pasiekti labai gražių rezultatų“, – teigia galerijos „Vartai“ partnerė Salvinija Kirvaitienė.

Meno rinkos specialistai įspėja, kad tik kas dešimtas ar net dvidešimtas šiandien perspektyviu vadinamas menininkas iš tikrųjų taps žymus, ir investicijos atsipirks su kaupu.

REKLAMA
REKLAMA

„Dailininkas, kuriam daugiau kaip 40 metų, jeigu jis nėra sulaukęs pripažinimo, jo šansai vis mažėja ir mažėja, nors ir skausminga taip sakyti“, – kalbėjo galerijos „Vartai“ partnerė Nida Rutkienė.

Didžioji dalis investuotojų Lietuvoje perka klasikų darbus, tačiau per kelis pastaruosius dešimtmečius jų rinkoje gerokai sumažėjo.

„Tų paveikslų daugiau neprisigamina. Dauguma tų tapytojų klasikų jau išėję anapilin arba labai neproduktyvus. Žmonių, investuotojų skaičius didėja, kolekcionierių skaičius didėja, o pasiūla mąžta. Tad nors krizės metu kainos kaip ir turėtų kristi, bet pasiūlos mažėjimas išbalansuoja ir kaina laikosi“, – aiškino „Juškų Gallery“ vadovas Donatas Juškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Krizės metu iškilo kokie 6–7 labai aktyviai meną superkantys kolekcionieriai, kolekcionieriai-investuotojai, kurie iš tiesų ėmė labai dideliais kiekiais supirkinėt meną, tapo labai stambiais žaidėjais. Tuo tarpu vidurinės klasės žmonių, kas keletą mėnesių ar porą kartų į metus galėtų nusipirkti meno kūrinį, tokių žmonių sumažėjo“, – pastebėjo Vilniaus aukciono vadovė Simona Makselienė.

Pasaulyje yra nemažai atvejų, kai investiciniai fondai ar įmonės, suformavusios meno kolekcijas, vėliau jas pelningai parduoda. Tačiau greitos investicinės grąžos specialistai siūlo nelaukti.

REKLAMA

„Apie investicinę grąžą vis dėlto turėtų galvoti ne pats meno kūrinių rinkėjas, o palikti tą malonumą jau savo vaikams ir kitai kartai“, – mano S. Makselienė.

Galerijų savininkai sako, kad jauno, tačiau jau skinančio laurus menininko darbas kainuoja apie 10 tūkst. litų. Brandaus šiuolaikinio kūrėjo paveikslą galima įsigyti už 20 tūkstančių. O norintys išvengti rizikos ir perkantys muziejinę vertę turinčius klasikų darbus, gali pakloti ir 50 tūkst. litų.

Monika PETRULIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų