REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerija nesutinka su šių metų kovo 23 dieną Baltarusijos žiniasklaidoje pasirodžiusiais eiliniais Baltarusijos atstovų sąmoningai klaidinančiais teiginiais, kad Lietuva vengia dialogo dėl Baltarusijoje statomos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procedūrų.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent Baltarusija vengia pagal Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencijos) reikalavimus atlikti išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

REKLAMA

Be to, Baltarusija privalo atsakyti į suinteresuotų šalių klausimus, tuomet organizuoti viešuosius svarstymus Lietuvoje ir dvišales konsultacijas, bet ne akivaizdžiai bandyti išvengti atsakomybės už neatliktus darbus.

Baltarusijos atsakingos institucijos į Lietuvos klausimus iki šiol neatsakė, Baltarusijos pareigūnai, teigiantys, kad Lietuva nebendradarbiauja, sąmoningai klaidina tarptautinę visuomenę.

Lietuva skundą Espo konvencijos įgyvendinimo komitetui pateikė 2011 m. birželio mėnesį. Lietuvos vertinimu, Baltarusija tik deklaruoja, bet realiai nevykdo Espo konvencijos reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų kovo 20-21 d. Ženevoje, JT Konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste įgyvendinimo komitete vyko Lietuvos skundo dėl Baltarusijos veiksmų nagrinėjimo procesas. Užsienio reikalų ministerijos nuomone, bet kokios Baltarusijos atsakingų pareigūnų interpretacijos procesui nepasibaigus yra nekompetencijos požymis.

Atkreiptinas dėmesys, kad Baltarusija jau 2009 m. sausio mėnesį pradėjo parengiamuosius atominės elektrinės statybos darbus Astravo aikštelėje, 50 km nuo Lietuvos sostinės, bet dalyvauti poveikio aplinkai vertinimo procese Lietuvą pakvietė tik 2009 m. rugpjūčio mėnesį. Lietuvos nuomone, tai yra grubus Espo konvencijos pažeidimas, nes ji numato, kad tik atlikus visas poveikio aplinkai vertinimo procedūras, atsakius į poveikį patirsiančių šalių klausimus ir suorganizavus viešuosius svarstymus, galima pradėti realius tarpvalstybinį poveikį galinčio turėti objekto statybos darbus.

Todėl Lietuva dar kartą pažymi, kad tik skaidri Baltarusijos pareigūnų veikla ir atviras jų bendradarbiavimas neslepiant informacijos nuo tarptautinės bendruomenės apie branduolinės energetikos projektus Baltarusijoje gali paskatinti tarpusavio pasitikėjimą ir tarptautinį bendradarbiavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų