REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienyje dirbančių lietuvių parsiųsti pinigai yra vieni svarbiausių finansinių išteklių, leidžiančių šalies ekonomikai išlaikyti stabilius augimo tempus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai trečiadienį teigė LTV laidoje „Spaudos klubas“ susirinkę finansų ekspertai ir analitikai. Tuo metu ekonomistas Raimondas Kuodis portalui lrt.lt sakė, kad išeivių siunčiamas milijardas tėra lašas jūroje.

REKLAMA

LTV laidoje dalyvavęs finansų ministras Zigmantas Balčytis teigė, kad per metus užsienyje dirbantys lietuviai parsiunčia apie 1,2 mlrd. Lt – tai dešimt kartų daugiau nei prieš porą metų.

„Legalūs pinigai ateina į Lietuvos rinką. Juos galima apskaityti, numatyti ir pan. Dabar per metus gauname apie 1,2 mlrd. Lt, kai prieš dvejus metus gavome tik 150 mln. Lt“, – sakė Z. Balčytis.

Ekspertų teigimu, pagrindiniai pinigų šaltiniai Lietuvoje yra darbo uždarbis, bankų paskolos, emigrantų atsiųsti pinigai ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos.

REKLAMA
REKLAMA

Raimondas Kuodis, Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius, lrt.lt sako, kad iš tiesų tai nėra labai dideli pinigai.

„Ką šiais laikais reiškia milijardas, kai bendrasis vidaus produktas yra 80 mlrd. Lt? Čia kaip ir indėlių kompensavimas – lašas jūroje“, – teigia R. Kuodis.

Tačiau jis priduria, kad Europoje yra šalių, didele dalimi gyvenančių iš emigrantų pinigų, – tai Albanija, Moldova.

Z. Balčyčio teigimu, toks įplaukų padidėjimas yra susijęs su tuo, kad 2005 m. buvo nutarta Lietuvoje antrą kartą neapmokestinti pajamų, kai mokesčiai sumokėti kitoje šalyje.

Iš užsienio atsiųsti pinigai daugiausiai yra investuojami į nekilnojamą turtą, todėl tos „importinės“ lėšos veikiau didina ne pasiūlą, o būsto kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų