REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolė pateikė Seimui 2011 m. veiklos ataskaitą apie atliktus valstybinius auditus ir jų rezultatus, bendradarbiavimą su audituojamais subjektais, institucijomis, kurių veikla susijusi su Valstybės kontrolės funkcijomis, tarptautinėmis organizacijomis, apie Valstybės kontrolės strateginius tikslus ir vykdomas priemones jiems pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA

„Įgyvendindami 2011 metų valstybinio audito programą, prioritetine veiklos sritimi buvome pasirinkę viešuosius pirkimus. Atlikome didelės apimties viešųjų pirkimų sistemos apžvalgą, kuri atskleidė esmines viešųjų pirkimų sistemos problemas ir trūkumus. Ne mažiau dėmesio viešiesiems pirkimams skirsime ir ateityje“, – sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

REKLAMA

Siekiant, kad valstybės turtas ir finansai būtų naudojami racionaliai ir efektyviai, pernai buvo atlikti 22 veiklos ir 67 finansiniai (teisėtumo) auditai.

Atlikus finansinius (teisėtumo) auditus pateikta daugiau nei 800 rekomendacijų. „Džiugu, kad auditorių nurodytos klaidos jau auditų metu buvo pradėtos taisyti, o šiuo metu bemaž 80 proc. rekomendacijų jau įgyvendintos“, – sakė valstybės kontrolierė G. Švedienė. Pagal finansinių (teisėtumo) auditų rekomendacijas valstybės turto buvo atstatyta daugiau nei už 19 mln. litų, o į valstybės biudžetą sugrąžinta daugiau nei 11 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Finansinių (teisėtumo) auditų metu nustatyta daugiau nei 900 teisės aktų pažeidimų. 2011 metais, lyginant su 2010–aisiais, valstybiniai auditoriai nustatė dukart daugiau viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų. Valstybės kontrolierius ir pavaduotojai dėl reikšmingų pažeidimų priėmė penkis sprendimus, kuriais vadovaujantis tarnybos ir drausminėn atsakomybėn patraukti septyni asmenys, į valstybės biudžetą grąžinta daugiau nei 63 tūkst. litų.

Valstybės kontrolė pernai intensyviai rengėsi darbui pagal Tarptautinius audito standartus. Šiais metais valstybinių auditorių veikloje bus atverstas naujas puslapis – finansiniai (teisėtumo) auditai bus atliekami vadovaujantis Tarptautiniais audito standartais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siekdami, kad valstybės institucijose ir įstaigose valstybės turtas ir finansai būtų tvarkomi taip, kaip nurodyta teisės aktuose, mes ne tik audituojame subjektus, bet ir atliekame aiškinamąjį darbą, – sakė valstybės kontrolierė. – Be to, mums labai svarbi ir audituotų institucijų nuomonė apie atliktų auditų naudą bei kokybę. Tuo tikslu atlikome audituotų institucijų apklausą. Aukštais balais įvertinta valstybinių auditorių darbo kokybė ir bendradarbiavimas rodo, kad Valstybės kontrolės veiklos kryptis ir priemonės yra teisingos“.

2011 metų pradžioje Valstybės kontrolė patvirtino 2011–2015 m. valstybinio audito strategiją, kurios vienas iš pagrindinių tikslų – didinti valstybinio audito poveikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų