REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jo­niš­kio Ma­to Slan­čiaus­ko gim­na­zi­jos bend­ruo­me­nė per ke­le­tą die­nų tu­rė­jo ap­si­spręs­ti: tap­ti pa­grin­di­ne mo­kyk­la ar pro­gim­na­zi­ja. Sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai tei­gia, kad jiems priim­ti­nas bet ku­ris va­rian­tas, ta­čiau mo­kyk­lai vai­kų 9–10 kla­sėms atei­ty­je ne­pa­kaks.

REKLAMA
REKLAMA

Siū­ly­ta pa­gal­vo­ti apie pro­gim­na­zi­jos ti­pą

Su­si­rin­ku­siems pe­da­go­gams, tė­vams, mo­ki­niams Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Vol­de­ma­ras Ban­džiu­kas aiš­ki­no: gim­na­zi­jos bend­ruo­me­nė no­ri pa­grin­di­nės mo­kyk­los, ta­čiau kai ku­rie spe­cia­lis­tai siū­lo pa­gal­vo­ti apie pro­gim­na­zi­jos sta­tu­są. Lauk­ti ne­bė­ra ka­da, nes pro­gim­na­zi­jos ti­pą pa­si­rink­ti lie­ka šie pa­sku­ti­niai me­tai, o ra­jo­no mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos pla­nas tvir­ti­na­mas už ke­lių die­nų.

REKLAMA

Trūks­ta mo­ki­nių

Svar­biau­sias tė­vų ar­gu­men­tas, dėl ko jie rin­ko­si pa­grin­di­nės mo­kyk­los sta­tu­są, nu­skam­bė­jo sa­lė­je: „Mes no­ri­me, kad vai­kai baig­tų 10 kla­sių.“

Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Ing­ri­da Ma­čiu­lie­nė sa­kė, kad pro­gim­na­zi­ja yra 8-me­tė mo­kyk­la, o pa­grin­di­nė reiš­kia 10-me­tę. Jei vai­kų pa­kan­ka­mai ne­su­ren­ka­ma, ji ga­li bū­ti ir 8-me­tė ar net 7-me­tė. Tuo tar­pu pro­gim­na­zi­ja yra sta­bi­li 8 kla­sių ug­dy­mo įstai­ga.

REKLAMA
REKLAMA

Aiš­kin­ta, kad pa­grin­di­nės mo­kyk­los sta­tu­sas to­kios ga­li­my­bės neuž­tik­rins, jei ne­bus vai­kų. Jų 9 kla­sių komp­lek­tams su­rink­ti ga­li ne­pa­kak­ti. Mies­to mo­kyk­los kla­sės komp­lek­tas su­da­ro­mas, kai yra 25 mo­ki­niai.

Anot Ma­to Slan­čiaus­ko gim­na­zi­jos di­rek­to­riaus Vac­lo­vo Mar­ti­nai­čio, šią die­ną de­vin­to­kų bū­tų 19. Ke­le­tas išeis į „Auš­ros“ gim­na­zi­ją ir liks gal 15.

8-okų gim­na­zi­jo­je mo­ko­si 56. Di­džio­ji da­lis jų, pro­gno­zuo­ja­ma, pa­si­rinks „Auš­ros“ gim­na­zi­ją, gal dar ke­li išeis į Že­mės ūkio mo­kyk­lą. Liks 10–15 vai­kų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Si­tua­ci­ja tra­giš­ka: 2015 me­tais Jo­niš­kio ra­jo­ne bus apie 2700 mo­ki­nių, kai prieš ke­le­tą me­tų vien Jo­niš­kio mies­te mo­kė­si 2500.

Ža­dė­jo priim­ti vi­sus mo­ki­nius

Jo­niš­kio „Auš­ros“ gim­na­zi­jos di­rek­to­rius Vid­man­tas Sut­ni­kas sa­kė pa­ts ra­jo­no mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos dar­bo gru­pė­je bal­sa­vęs už tai, kad Ma­to Slan­čiaus­ko gim­na­zi­ja bū­tų pro­gim­na­zi­ja.

„Tai – ne tik 8-me­tė mo­kyk­la, bet ir at­ski­ras mo­kyk­los ti­pas, ku­ris tu­ri ry­šį su gim­na­zi­ja. Mes no­rė­tu­me tą ry­šį už­megz­ti,“ – ne­slė­pė V. Sut­ni­kas.

REKLAMA

Di­rek­to­rius ar­gu­men­ta­vo, kad adap­tuo­tis į gim­na­zi­ją atė­jus 11-oje kla­sė­je – ge­ro­kai su­dė­tin­giau nei 9-oje.

Va­lan­dą tru­ku­sia­me pa­si­ta­ri­me pa­siū­ly­ta bend­ruo­me­nei sku­biai, per ke­le­tą die­nų ap­si­spręs­ti dėl mo­kyk­los sta­tu­so, nes Ta­ry­bos ko­mi­te­tai pra­de­da svars­ty­ti tink­lo per­tvar­kos pla­ną. Gim­na­zi­jos ko­lek­ty­vas pa­si­rin­ko tap­ti pro­gim­na­zi­ja.

Jo­niš­kio ra­jo­ne kiek­vie­nais me­tais su­ma­žė­ja maž­daug 200–250 mo­ki­nių. 2010 me­tais jų bu­vo 3895, o 2011-ai­siais – 3627.

REKLAMA

Ko­vo 29 die­ną ra­jo­no Ta­ry­ba tu­rė­tų pa­tvir­tin­ti mo­kyk­lų stei­gi­mo, reor­ga­ni­za­vi­mo, lik­vi­da­vi­mo, vi­daus struk­tū­ros per­tvar­kos 2012–2015 me­tų pla­ną.

Pa­gal jį jau nuo šių me­tų rug­sė­jo siū­lo­ma už­da­ry­ti tris mo­kyk­lųs sky­rius Dauk­šiuo­se, Ru­diš­kiuo­se ir Kal­viuo­se.

Jo­niš­kio „Sau­lės“ pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je nu­ma­to­ma steig­ti jau­ni­mo kla­ses, o Jau­ni­mo ir suau­gu­sių­jų mo­kyk­la iš Kal­ne­lio kai­mo per­si­kels į Jo­niš­kio mies­tą.

L. Ripskytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų