REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) įvertinimą apie grėsmę nacionaliniam saugumui. Tokia informacija teikiama kasmet.

REKLAMA
REKLAMA

Blogis Latvių gatvėje

Nė kiek nestebina, kad prie paslapčių prileisti ir VSD medžiagą komentuojantys asmenys aiškina, jog didžiausia grėsmė Lietuvai susijusi su energetika. Esą mūsų šalies energetinės nepriklausomybės projektams daroma didelė įtaka iš šalies. Projektus siekiama stabdyti išlaikant tiekimą iš vienintelio šaltinio, o jeigu stabdyti nepavyksta – viską bandoma nukreipti darantiesiems įtaką naudinga linkme.

REKLAMA

Jokia paslaptis, iš kur išlenda Lietuvos politiką vartanti ranka. Antai profesorius Vytautas Landsbergis mano, kad veikia „publika“, siekianti sugriauti visus energetinius planus. Tie žmonės dirba „Gazpromui“ ir Latvių gatvei, kur įsikūrusi Rusijos ambasada. Jie siekia sužlugdyti „energetinę Kovo 11-ąją“ – taip energetinės nepriklausomybės siekius vadina kai kurie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos veikėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstymai apie energetiką nesiliauja internete ir kitose erdvėse. Atrodo, būtent ekspertų išvadomis apsiginklavusi viešoji nuomonė turėtų smogti nesusipratėlių ir parsidavėlių „publikai“ bei apginti tėvynę nuo tų, kurie bando ją laikyti prirakintą prie vieno dujų vamzdžio, vieno elektros energijos tinklo.

Šakėmis ant vandens

Žvalgydamiesi po diskusijų laukus matome, kad svarstoma turint labai mažai konkrečių skaičiavimų. Vieni ekspertai gūžčioja dėl naujos Visagino atominės elektrinės būtinumo, kiti abejoja jos pigia elektra. Treti panašiai kraipo galvas dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo poveikio dujų kainai – tikrai nėra akivaizdu, kad jį pastačius dujos pigs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 20 nepriklausomybės metų ryžtingai pasiekus „energetinės Kovo 11-osios“ slenkstį, svarstymai panašūs į tai, kas vadinama etapu iki projekto.

Būtų ramiau, jeigu žinotume, kad kažkur seife paslėptas Lietuvos energetikos raidos planas su tiksliais skaičiavimais.

Tačiau jokio plano nėra. Vyriausybė, visus varydama į energetinę nepriklausomybę, kol kas nepaviešino jokių kompleksinių skaičiavimų. Tai panašu į didžiulę apgavystę.

Svarbu nukreipti dėmesį

Klausimo politizavimas ir piliečių skirstymas į kovotojus už „energetinę Kovo 11-ąją“ ir tarnaujančius Latvių gatvei panašus į bandymą nukreipti dėmesį nuo mulkinimo, kurį vykdo Vyriausybė ir TS-LKD.

REKLAMA

Dabar labai patogu šaukti, kad su Vyriausybe, kuri gali tuoj tuoj subyrėti, į prarają nugarmės ir energetinė nepriklausomybė.

Vyriausybė subraškėjo prasidėjus koalicijos partnerių kovai dėl Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT). Šios institucijos kontrolė svarbi verslo grupuotėms, kurios daro įtaką politinėms partijoms.

Sumos, kurias galima išlošti kontroliuojant FNTT, galbūt siekia dešimtis milijonų litų, ir politikai žino, dėl ko kaunasi. O Vyriausybė žaidžia su energetiniais projektais, kurių kaina – dešimtys milijardų, bet oficialiai paskelbta mažai konkrečių dalykų, ypač apie tai, kaip ateityje bus grąžinami pasiskolinti pinigai.

Jėgos iš užsienio, be jokių abejonių, veikia mūsų politiką. Bet nepamirškime vidaus priešų, kurie dešimtmečiais veikia mūsų politikų galvose. Atmetus piktą valią, kurios akivaizdžiai esama, didžiausias vidaus priešas – nekompetencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų