REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus nuomone, teisininkai patiria rimtų iššūkių ir turi nusileisti ant žemės. Ministras prisiekinėja neįtaręs, kad mįslingomis aplinkybėmis žuvęs Andrius Ūsas buvo girtas.

REKLAMA
REKLAMA

Arogancija – profesinė liga



  • Pasitikėjimo teisėsauga reitingai, deja, nėra aukšti. Vyksta ir tyrimai Seime, ir mitingai. Girdime, kad reikalaujama Generalinės prokuratūros vadovų galvų. Kai nepasitikima teisėsauga ir teismais, žmonės nevengia rinkti teistus ar teisiamus asmenis net ir į Seimą, tarybas. Pakomentuokite, – „Balsas.lt savaitė“ paprašė R. Šimašiaus.

    REKLAMA


  • Galima tęsti keistus dalykus. Matau, kad žurnalistai įleidžiami kalbinti nuteistuosius, komentuoti teisėsaugos problemas. Matau, kad jas komentuoja Algimantas Vertelka, kalintis Tulpinių gaujos narys, o žmonės žiūri ir vertina – atrodo keistai. Problemų turi teisėsauga ir visos jos institucijos, tačiau jos susitelkusios ne po vienu skėčiu. Dalis problemų susijusios su garsiomis bylomis ir netinkamu jų sprendimu, prasta komunikacija, kaip tvarkomasi. Prokurorai, užuot būtų aiškus ritmas, nuolat yra gaudomi ir išsisukinėja.

    REKLAMA
    REKLAMA




  • Protestuojantieji prieš teisėsaugos sistemą neretai yra teisininkų autoritetų viešai apibūdinami kaip nekompetentinga minia. Ar tai didina teisės autoritetą ir pagarbą teisininkų luomui?



  • Viena, ko išmoksta baigę teisės studijas žmonės, deja, yra arogancija. Jie išmoksta kitaip skaityti teisės aktus, bet ir klaidingai įsitikina, kad kiti yra savaime neteisūs. Tai akivaizdu ir diskusijoje dėl tarėjų teismuose. Pasigirsta kalbų, kad to negalima leisti, nes visuomenė korumpuota ir neišprususi. Su tuo nesutinku. Jei visuomenei reikia kelti teisinę erudiciją, vadinasi, teisininkams reikia mažinti profesinę aroganciją.

    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA


Neblaivumas, chuliganizmas, skambutis



  • Tada prisiminkime jūsų istoriją. Liūdnai pagarsėjusioje pedofiliją ir keturių žmonių nužudymą menančioje byloje liudytoju buvusį A. Ūsą matėte važiuojantį keturračiu motociklu ir galbūt neblaivų. Skaitytojai apie šią istoriją prirašė daug klausimų, vadinasi visuomenei iki šiol neatsakyta, kodėl neskambinote pagalbos numeriu 112?



  • Žurnalistės pagražinimas sukėlė nemažai painiavos. Iš tikrųjų neturėjau nė minties, kad vairuotojas buvo neblaivus. Man nebent galėjo pasirodyti, kad jis bando keturračio galimybes, pasukdamas tai į vieną, tai į kitą pusę. Kai manęs žurnalistė paklausė, ar jis galėjo būti neblaivus, pasakiau, kad nežinau.

    REKLAMA




  • Kaip jums dabar atrodo?



  • Dabar man gali visaip atrodyti, nes jau paskelbta informacija apie jo neblaivumą. Tada tikrai nemaniau, kad jis gali būti neblaivus. Paprastai į policiją skambinu net tada, kai žmonės vairuoja chuliganiškai. Kartu noriu viešai prisiimti dalį atsakomybės už kitą skandalingą situaciją – kai Baltarusijai buvo perduoti asmens duomenys, kurie panaudoti represijoms prieš opoziciją. Taip, manau, kad aš ir mano vadovaujama ministerija nepadarėme iki galo viską, kad tokiai situacijai nebūtų galimybių.

    REKLAMA


Ar bus riaušės?



  • Įkalinimo įstaigose prasidėjo bado akcijos dėl maisto pasirinkimo ir teisės turėti kompiuterį. Ar galimos nuteistųjų riaušės?



  • Tiesą pasakius, žinau, kad yra norų ir planų surengti ir didesnius dalykus – riaušes ar panašiai. Tai nestebina, galiu tik pasakyti, kad esame tam pasiruošę. Žmonės yra susispaudę, mažos kameros. Kai prisiperkama daug ir įvairaus maisto, kyla ir problemų dėl higienos. Dėl to ir daiktų kiekis apribotas trimis dešimtimis kilogramų – kiek vienas nuteistasis gali turėti. Esu gavęs net kai kurių Seimo narių persiųstus nuteistųjų rašytus elektroninius laiškus, perduotus taip pat ir žiniasklaidai, apie jų neva patiriamas skriaudas. Žmogus laisvės atėmimo įstaigoje gali turėti kompiuterį, kaip ir knygą. Kompiuterį sudėtinga patikrinti ir nustatyti, ar ten nėra ryšio įrangos. Problema yra ir norint tai sukontroliuoti, nes reikia tam tikro režimo.

    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA




  • Vis dėlto kiekviena reforma turi ką nors iš esmės keisti ir spręsti realias problemas.



  • Pati prekybos įkalinimo įstaigose sistema ligi šiol nėra skaidri. Tai skatina kastų atsiradimą, įtvirtina vienų viršenybės prieš kitus sistemą, atsiranda vidinė prekyba. Būtinieji ir net šiek tiek geresni produktai tikrai bus prieinami, o tam tikri apribojimai reikalingi. Jie taikomi ir kitose šalyse.



Papūga kameroje?



  • O nuteistieji nebuvo lepinami? Ar gali taip būti, kad moksleiviai maitinami prasčiau už nuteistuosius?

    REKLAMA


  • Esu aiškiai pasakęs, kiek kainuoja išlaikyti vieną nuteistąjį per dieną. Tai yra per 50 litų, iš kurių maistui skiriama daugiau negu 4 litai. Suaugusiam žmogui pamaitinti tai nėra daug. Kai kur maistą gaminasi patys nuteistieji, kitur samdomos įmonės – ieškoma, kas pigiau. Pinigų turintys nuteistieji galėjo įsigyti kai ko daugiau, tačiau įdaryta lašiša yra galbūt jau per daug. Prabangos elementų mažės.





  • Papūgą kameroje galima laikyti?



  • Iki galo nė neatsakysiu... Suderinus su administracija, kai kas galima. Bendrose patalpose yra akvariumų. Tarkime, bibliotekoje gali būti akvariumas. Panevėžio moterų kalėjime jis yra. Žuvelių padovanojo pati prezidentė Dalia Grybauskaitė.



(2012 metų vasario 22 - kovo 2 dienomis atliktų „Baltijos tyrimų" duomenimis teismais pasitiki vos penktadalis Lietuvos gyventojų).

Visą vaizdo konferenciją su ministru R. Šimašiumi žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų