REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anykščiuose vyko lietuvių gimtosios kalbos ir literatūros olimpiada, kurioje dalyvavo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio lietuviškų mokyklų mokiniai.Olimpiadoje dalyvavo per pusantro šimto mokinių. Mokiniams pateiktos kalbos vartojimo, rašymo ir meninio skaitymo užduotys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vertinimo komisijos, tai ne tik lietuvių kalbos, bet ir literatūros žinių patikrinimas.

„Nenorėtume, kad ta olimpiada būtų vien kalbos patikrinimo olimpiada, norim, kad tai būtų ir kūrybiškumo, žinojimo, supratimo apie procesus, apie mūsų kultūros pagrindines asmenybes, literatūros iškiliausius žmones, rašytojus, taip pat istorijos procesus, epochos procesus“, – tvirtina Vilniaus universiteto Lietuvių kalbos ir literatūros katedros vedėja Dainora Pociūtė-Abukevičienė.„Atsidurti čia, Lietuvoje ir tarp savo bendraamžių iš įvariausių Lietuvos kraštų, ir bendrauti su jais – tai papildomas šios olimpiados tikslas, kad jie gali bendradarbiauti ir pasijusti didelės Lietuvos dalimi“, – teigia Švietimo ir mokslo ministerijos vyr. specialistė Ona Čepulėnienė.

REKLAMA

Užsienio lietuvaičiams – sunkiau. Pasak Maskvos lietuvių mokyklos pedagogų, kalbą vaikai girdi tik iš tėvų, dažniausiai ji – buitinė ir skurdesnė.

„Mokosi noriai, labai laukiam lietuvių kalbos pamokėlių, nes pradinėse klasėse žaidybine forma – lietuvių liaudies dainos, rateliai, šokiai, etnokultūra yra integruota“, – sako Maskvos J. Baltrušaičio lietuvių etninės kultūros mokyklos mokytoja Diana Dubvnovienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pati lankau daug popietinių užsiėmimų, šoku lietuviškuose ansambliuose, dainuoju lietuviškas dainas, taip pat mėgstu vaidinti, būtinai visi kalbamės lietuviškai, lenkiškai kalbėti tikrai niekas nekalba, visi visada lietuviškai“, – pasakoja Punsko Dariaus ir Girėno gimnazijos mokinė, olimpiados laureatė Ina Pečiūlytė.

„Buvo atostogos mums dabar, ir per tas atostogas mums reikėjo pas mokytojus eiti, ruoštis tuos visus darbus ir parodyti ką esam išmokę“, – sako Rygos lietuvių vidurinės mokyklos mokinys Lukas Auzinš.

Olimpiados nugalėtojais pripažinti Vilniaus Licejaus auklėtinė Kamilė Šiaurytė ir Viktorija Puzaitė iš Salantų gimnazijos. Iš užsienio lietuviškų mokyklų – Asta Bobinaitė iš Punsko bei Daiva Kuliesza iš Vilniaus lietuvių namų.

Skirmantas Pabedinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų