REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gavus laišką apie laimėtą žaliąją kortą nereikėtų apsigauti – gali būti, kad taip pasipelnyti ketina internetiniai sukčiai.Gyventojai, elektroniniu paštu gavę laiškus apie laimėtą imigracinę vizą į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kitaip dar vadinamą žaliąją kortą, pernelyg nudžiugti neturėtų – greičiausiai iš jų pinigus iššluoti mėgina internetiniai sukčiai.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ambasados konsulinis skyrius perspėja dėl padažnėjusių spekuliacijų žaliosios kortos bei kitų būdų vizoms į šią šalį gauti. Gausesnius sukčiavimo atvejus skaičiuoja ir policija, ragindama neskubėti patikėti greita sėkme.

REKLAMA

Prašė persiųsti pinigus į anglišką sąskaitą

Apie laimėtą žaliąją kortą vilnietė Joana K. buvo informuota el. paštu. Laiške buvo nurodytas moters vardas, pavardė, net mobilus telefonas.

„Būtent dėl savo telefono labiausiai ir suglumau – šiaip tokius laiškus gavusi iškart ištrinu, bet šįkart akimirką net patikėjau, kad tikrai laimėjau kortą“, – laišką persiuntusi LRT pasakojo moteris. Laiške nurodoma, kad ji yra atrinkta kompiuteriu tarp kitų 50 tūkst. laimingųjų, kuriems bus įteiktos imigracijos vizos į JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas, ką reikia padaryti, persiųsti 879 dolerius į anglišką sąskaitą. Laiške taip pat nurodoma, kad laimėtojas su savimi gali pasiimti tiek šeimos narių, kiek nori, o už kiekvieną papildomą žmogų reikia sumokėti papildomus 879 dolerius.

„Po pervedimo [pinigų] reikia informuoti el. paštu ir faksu. Tada per 48 val. turėčiau gauti patvirtinimą el. paštu su numeriu ir nurodytą dieną atvykti į pokalbį, kuriame jau gaučiau vizą“, – laiško nurodymus nuosekliai dėstė vilnietė.

LRT interneto tarnybai persiuntus laišką JAV ambasadai Lietuvoje paaiškėjo, kad tokių apgaulingų laiškų sulaukia ir patys ambasados darbuotojai. Ambasados konsulinis skyrius pabrėžia, kad laimėtojai nėra informuojami apie laimėjimą nei paprastu laišku, nei elektroniniu paštu. Taigi, bet kokie pranešimai yra apgaulė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienam pareiškėjui, užpildžiusiam anketą, esą yra suteikiamas patvirtinimo kodas, kurį atitinkamu laiku reikia suvesti į nurodytą interneto puslapį.

Ragina būti atidesnius

Kaip nurodo konsulinis skyrius, JAV vyriausybei priklauso tik tie internetiniai puslapiai, kurių adresas baigiasi žodeliu „gov“, ir tik jei el. laiško siuntėjo adresas baigiasi „gov“, reiškia, laišką siunčią Amerikos vyriausybė. Tuo metu lrt.lt skaitytojos laiškas, atsiųstas el. paštu, baigiasi galūne „com“.

Policijos duomenimis, 2011 m. užfiksuoti 5491 sukčiavimo atvejai, arba 24,8 proc. daugiau nei 2010 m. (2010 m. – 4400). Į šiuos skaičius įeina visi sukčiavimo atvejai: telefoniniai, internetinėje erdvėje, finansiniai sukčiavimai įmonėse ir t. t. 2011-aisiais ištirta 66,7 proc. visų sukčiavimo atvejų.

REKLAMA

Kaip teigė Ramūnas Matonis, Policijos departameno Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas, žmonės neturėtų skubėti džiaugtis laimėjimu ir vykdyti skambinusiojo prašymų.

„Neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas. Įsidėmėkite, kad akcijų organizatoriai niekuomet nereikalauja perduoti pinigų per tarpininkus arba juos pervesti į banko sąskaitas. Atminkite, kad iš laimėtojo nereikalaujama iš anksto sumokėti avanso, ar kitokio mokečio. Jeigu jūs tikrai kažką laimėjote, tai galite sužinoti susisiekę su akcijos organizatoriais“, – kalbėdamas su LRT interneto tarnyba patarimus dalijo R. Matonis, pridurdamas, kad kilus menkiausiam įtarimui, geriausia kreiptis į policiją.

REKLAMA

Lrt.lt pasiteiravus, ar lietuviai yra patiklūs ir dažnai apsigauna, R. Matonis patikino, kad tokių atvejų pasitaiko gana dažnai, o sukčiai nuolatos keičia veiklos būdus, taktiką, sugalvoja vis naujesnes istorijas.

Policija primena, kad LR baudžiamajame kodekse numatyta, jog už sukčiavimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

Vytenis Radžiūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų