REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialus Europos Sąjungos leidinys „Official Journal of the EU“ paskelbė Baltarusijos verslininkų ir bendrovių, kuriems nuspręsta taikyti ES sankcijas, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, sąraše esantiems asmenims neleidžiama įvažiuoti į Europos Sąjungą, taip pat įšaldytos jų sąskaitos ir turtas, esantis Europos Sąjungos valstybėse.

REKLAMA

Naujos sankcijos paskelbtos per ES Tarybos posėdį kovo 23 dieną. Dar prieš posėdį diplomatijos šaltiniai pranešė, kad apribojimai bus taikomi dviem žinomiems Baltarusijos verslininkams: Jurijui Čižui ir Anatolijui Ternavskiui.

Kaip skelbiama ES leidinyje, į „juodąjį ES sąrašą“ iš tikrųjų įtrauktos abi šios pavardės. Oligarchas J. Čižas vadovauja kompanijų grupės „Triple“ direktorių tarybai. Kompanijos veikla apima tokias sritis kaip naftos produktų prekyba, mažmeninė prekyba, farmacija, turizmas, žemės ūkis ir statybinių medžiagų gamyba. „Juodojo sąrašo“ sudarytojai, pagrįsdami savo sprendimą, tvirtina, kad J. Čižas „teikia finansinę paramą Aleksandro Lukašenkos režimui“. Anatolijus Ternavskis atstovauja kompanijų grupei „Univest-M“, vienai didžiausių degalų gamintojų, eksportuotojų ir tiekėjų Baltarusijoje. „Juodajame sąraše“ jis figūruoja kaip „artimas A. Lukašenkos šeimos žmogus“.

REKLAMA
REKLAMA

Įtakingiausių ir sėkmingiausių verslininkų sąraše, kurį sudaro leidinys „Ježednevnik“, J. Čižas ir A. Ternavskis užima atitinkamai antrąją ir dvyliktąją vietas. Pirmąją vietą šiame reitinge užima Vladimiras Peftijevas, kuriam sankcijas ES paskelbė praėjusių metų vasarą.

Į naująjį „juodąjį sąrašą“, be J. Čižo ir A. Ternackio, įtraukta dar apie dešimt baltarusių - teisėjų ir jėgos struktūrų darbuotojų, kurie, sąrašo sudarytojų nuomone, yra atsakingi už Baltarusijos opozicijos persekiojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl naujos represijų bangos, kilusios po Baltarusijos prezidento rinkimų 2010 m. gruodį, Europos Sąjunga į „juodąjį sąrašą“ dabar yra įtraukusi 243 asmenis (įskaitant ir patį šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką).

Naujajame „juodajame sąraše“ nurodomos ir 29 bendrovės, kurioms taikomos sankcijos. Tai J. Čižo „Triple“ ir jo antrinės įmonės, taip pat „Univest-M“ ir kai kurios jos antrinės įmonės. Be to, į sąrašą įtrauktos ir kai kurios Vladimiro Peftijevo valdomos kompanijos (be trijų kitų, kurioms sankcijos buvo paskelbtos anksčiau).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų