REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkioms šalies savivaldybėms eksperimento tvarka leista pačioms spręsti, kam skirti socialines pašalpas. Baigiantis trečiajam eksperimento mėnesiui aiškėja, kad dalis pašalpų gavėjų gudrauja ir pašalpas gauna neteisėtai, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Akmenės rajone vasarį buvo per 3 tūkstančius pašalpų gavėjų. Jiems išdalyta per pusę milijono litų, kompensacijos už šilumą rajone artėja prie milijono.

REKLAMA

„Apie 50–70 žmonių per mėnesį aplankome. Iš bendruomenės narių sudaryta komisija, kuri užfiksuoja ir nustato pažeidimus. Jeigu kartu gyvena, o pateikia klaidingus duomenis, dažniausiai pašalpos nusprendžiame nebeskirti. Paprastai tokių būna 30 proc. iš patikrintų atvejų“, – teigė Naujosios Akmenės seniūnas Rimantas Juozapavičius.

Pasak socialinių darbuotojų, žmonės randa landų – turėdami namus kaime prisiregistruoja prie savivaldybės, atėjus eilei dirbti viešuosius darbus – nusamdo vietoje savęs dirbsiantį arba išsiregistruoja iš Darbo biržos ir ateina į savivaldybę prašyti pašalpos, kuri pagal naują tvarką už einamą mėnesį turi būti išmokėta iš karto, net jei prašytojas ateina mėnesio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Planuojame įvesti tokią priemonę, kad atėję pirmą kartą turės pateikti turto ir pajamų deklaraciją, nes pavyzdžiui, dirbantis užsienyje neblogai uždirba ir į žmonos sąskaitą perveda 15 tūkst. litų, o mes tų pinigų nematome, bet ši šeima eina pašalpos pasiimti ir tuo pačiu pašalpos už šildymą. Į tuos dalykus taip pat bus kreipiamas didelis dėmesys“, – kalbėjo Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas.

Eksperimente dalyvauja Akmenės, Radviliškio, Raseinių, Šilalės ir Panevėžio rajonų savivaldybės. Visose problemos – panašios. Tik Panevėžio rajone lyg grybų po lietaus užderėjo naujų   bedarbių – per du mėnesius net daugiau nei   tūkstantis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai daug tokių žmonių,kurie gyvena Panevėžio rajone, bet turi kažkokią veiklą, užimtumą   mieste. Labai daug šeimų gyvena priemiestiniuose kaimuose, kur vyras ar žmona deklaruoja gyvenamąją vietą mieste, o antra pusė – mūsų rajone. Mes negalime patikrinti, ką šeima daro mieste“, – kalbėjo Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė.

„Savivaldybės būdavo tarsi savotiškas kasa – valstybė perveda pinigėlius, o savivaldybė kaip kasininkas išmoka, surenka paraiškas, kiek tų pinigėlių reikia. Tuo viskas ir prasideda, ir baigiasi. Šiuo metu bendradarbiavimas tarp institucijų, didesnis bendruomenės įtraukimas, racionalių ir tikslesnių galimybių suteikimas turi perspektyvą“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA

Savivaldybės suinteresuotos, griežčiau tikrinti, ar paskirta pašalpa tikrai reikalinga žmogui, nes pagal naująjį įstatymą sutaupytų pinigų nereikės grąžinti į valstybės biudžetą – jie liks viešiesiems poreikiams tenkinti. Akmeniškiai planuoja, kad šiemet tai bus apie 4 mln. litų.

Lidija JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų