REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokį klausimą uždavęs portalas „Forbes.com“ teigia nekalbantis apie porą sugedusių obuolių pintinėje. Anot tinklalapio, daugelis investuotojų turi skiriamąjį bruožą – chamiškumą.

REKLAMA
REKLAMA

Skardžiabalsiai, pernelyg pasitikintys savimi ir viską išmanantys, netgi pačias sudėtingiausias sritis tokias kaip sveikatos apsauga ar gyvybės mokslai. Susidūrę su sudėtinga problema, jie gali pateikti aiškų ir absurdiškai paprastą atsakymą.

REKLAMA

Galima šį bruožą priskirti jaunatviškam maksimalizmui: anot „Forbes“ apžvalgininko Davido Shaywitzo, jam daugiausia tekę susidurti su tokiais jaunais rizikos fondų dalininkais, generaliniais direktoriais bei viceprezidentais. Jis teigia anksčiau susidūręs su panašiu fenomenu medicinoje, kai jauni gydytojai regis trokšta rasti atsakymus į visus klausimus, o labiau patyrę jų kolegos sudėtingas situacijas linkę vertinti nuosaikiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Vis dėlto nemanau, kad tai tik dėl jaunatviško maksimalizmo, - apibendrina D. Shaywitzas. – Chamizmo fenotipo universalumas profesijų atžvilgiu verčia pagalvoti, ar iš tiesų šis elgsenos modelis nesuteikia konkurencinio pranašumo. Turbūt taip. Kaip gi kitaip įtinkinti žmones investuoti savo pinigus? Kaip įtikinti save patį, kad sugebėsi susidoroti su tokia atsakomybe?“

Daugelis investuotojų darbo dienos pabaigoje greičiausiai sau užduoda klausimą, kaip pasielgti su turimais pinigais? Priešingai nei ekonomikos ir finansų teoretikai, investuotojai turi priimti realius sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Shaywitzas priduria, kad nėra jokio ryšio tarp pasitikėjimo savimi ir konkurencingumo: akademinis tyrimas nustatė, kad niekas iš tiesų į tai net nekreipia dėmesio, tačiau sistema taip seniai paremta šia logika, kad vis dar manoma, jog pasitikėjimas savimi yra veiksmingas. Tačiau apžvalgininkas baiminasi, kad storžieviškumas gali vis dėlto būti priimtinas, mat tokie sprendimai trumpalaikėje perspektyvoje pritraukia grynųjų, sujudina rinkas, o rezultatai, nepaisant gerų atsiliepimų trūkumo, gali būti geri.

„Žinoma, turėtų būti įmanoma priartėti prie tokio taško – aiškaus investicinio sprendimo – per kompleksišką, neužtikrintą, tačiau pasveriantį vertybes, procesą. Tai būtų kontrastas dabartiniam pabrėžtinai apsimestiniam preciziškumui ir greitiems kraštutiniams sprendimams. Tikiuosi, kad tikroji problema egzistuoja tik dėl to, kad storžieviai labiau pastebimi nei rūpestingi investuotojai“, - sako apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų