REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šiau­lių kraš­tui“ pa­vie­ši­nus įta­ri­mus, kad vėl de­gi­nant pa­vo­jin­gas at­lie­kas ne­to­li Šiau­lių, Aukšt­ra­kiuo­se, esan­čio­je įmo­nė­je „Tok­si­ka“ ga­li bū­ti klas­to­ja­mi duo­me­nys apie į ap­lin­ką iš­me­ta­mus ter­ša­lus, iš dar­bo trau­kia­si de­gi­ni­mo įrengi­nio va­do­vas. Ko­kiu įmo­nės val­dy­bos nu­ro­dy­mus at­si­sa­kė vyk­dy­ti dar­buo­to­jas?

REKLAMA
REKLAMA

Da­vė ty­los įža­dus

Aud­rius Au­gus­ti­na­vi­čius, „Tok­si­kos“ Šiau­lių fi­lia­lo de­gi­ni­mo įren­gi­nio va­do­vas, „Šiau­lių kraš­tui“ pa­tvir­ti­no išei­nan­tis iš dar­bo. „O ką, tu­ri­te dar­bo pa­siū­ly­mų?“– ban­dė ne­links­mai pa­juo­kau­ti. Bū­tent jis yra at­sa­kin­gas už tai, ko­kios ir kiek at­lie­kų šiuo me­tu me­ta­ma į kros­nį.

REKLAMA

Jis at­si­sa­kė ko­men­tuo­ti sa­vo trau­ki­mo­si iš dar­bo prie­žas­tis.

„Kol kas esu „Tok­si­kos“ žmo­gus, pa­si­ra­šiau kon­fi­den­cia­lu­mo su­tar­tį, to­dėl in­for­ma­ci­jos skleis­ti ne­ga­liu“,– sa­kė A. Augus­ti­na­vi­čius.

Nors pa­reiš­ki­mas išei­ti iš dar­bo jau gu­li ant darb­da­vio sta­lo, A. Au­gus­ti­na­vi­čius dirbs dvi sa­vai­tes.

Ra­šė­me, kad įren­gi­nį pa­sta­tė ran­go­vai – ita­lų bend­ro­vė „Haf­ner Srl“ ir UAB „Se­no­vė“. Nuo ko­vo 17 die­nos „Tok­si­kos“ Šiau­lių pa­da­li­ny­je at­nau­jin­tas pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mas, ku­ris truks maž­daug iki ba­lan­džio 10 die­nos.

REKLAMA
REKLAMA

Tei­gia­ma esą tai – „pa­sku­ti­nė pa­sku­ti­nio“ ban­do­mo­jo de­gi­ni­mo sta­di­ja. Ne­va per va­lan­dą su­de­gi­na­ma 1,1 to­nos, per pa­rą – vi­du­ti­niš­kai 26 to­nos pa­vo­jin­gų at­lie­kų. Pa­sam­dy­ta ak­re­di­tuo­ta la­bo­ra­to­ri­ja ti­ria iš­me­ta­mų į ap­lin­ką ter­ša­lų kie­kius.

Iš­me­ti­mai į ap­lin­ką pri­klau­so nuo to, kuo už­terš­tos at­lie­kos me­ta­mos į kros­nį. „Šiau­lių kraš­tui“ pra­neš­ta, kad ga­li bū­ti de­gi­na­mos ma­žiau kenks­min­gos at­lie­kos, jų su­de­gi­na­ma ma­žiau, kad ter­ša­lus „gau­dan­ti“ la­bo­ra­to­ri­ja neuž­fik­suo­tų pa­di­din­tų iš­me­ti­mų į ap­lin­ką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip sie­kia­ma įro­dy­ti, kad de­gi­ni­mo įren­gi­nys ne­pa­vo­jin­gas ir jį ga­li­ma ati­duo­ti ekp­loa­tuo­ti vi­su pa­jė­gu­mu.

Klau­si­mai va­do­vui

Ka­dan­gi dar­bo te­le­fo­nu „Tok­si­kos“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Žil­vi­nas Čen­kus neat­sa­kė, „Šiau­lių kraš­tas“ jam pa­tei­kė klau­si­mus raš­tu, ti­kė­da­mai­sis at­sa­ky­mų. Di­rek­to­riaus klau­sė­me:

1. Ar tie­sa, kad Šiau­lių ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to va­do­vas Vid­man­tas Sve­čiu­lis pa­ta­rė jums su­si­rū­pin­ti dėl iš „Tok­si­kos“ Šiau­lių pa­da­li­nio nu­te­kan­čia in­for­ma­ci­ja?

REKLAMA

2. Ar „Tok­si­kos“ val­dy­ba lie­pė Šiau­lių fi­lia­lo de­gi­ni­mo įren­gi­nio va­do­vui A. Au­gus­ti­na­vi­čiui pa­si­ra­šy­ti ant ak­to, kad pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mas vyk­do­mas pa­gal tai­syk­les, nors bu­vo da­ro­mas spau­di­mas mes­ti į kros­nį pliaus­kas?

3. Dėl ko­kių prie­žas­čių de­gi­ni­mo įren­gi­nio va­do­vas išei­na iš dar­bo?

Specialisto komentaras:

„Tok­si­kos“ nuo­dai – žmo­gui vie­ni pa­vo­jin­giau­sių

Ty­ri­mus sta­to­ma­me įren­gi­ny­je per­nai gruo­džio pra­džio­je at­li­ku­si ne­prik­lau­so­ma ser­ti­fi­kuo­ta Aust­ri­jos la­bo­ra­to­ri­ja „FTU Fors­chungs­ge­sells­chaft Tech­nis­cher Um­welts­chutz Ges.m.b.H“ nu­sta­tė, kad de­gi­ni­mo me­tu su­si­da­ran­tys šaluti­niai pro­duk­tai nea­ti­tin­ka leis­ti­nų ap­lin­ko­sau­gos rei­ka­la­vi­mų.

REKLAMA

Ne­pai­sant to, pa­vo­jin­gų at­lie­kų de­gi­ni­mas vėl at­nau­jin­tas.

Kaip į ap­lin­ką pa­te­kę diok­si­nai ir fu­ra­nai vei­kia žmo­nių svei­ka­tą „Šiau­lių kraš­tui“ paaiš­ki­no Šiau­lių vi­suo­me­nės sveika­tos cent­ro Svei­ka­tos sau­gos sky­riaus ve­dė­ja Jū­ra­tė Ka­ra­le­vi­čie­nė:

– Ne­tin­ka­mas įren­gi­nio eksp­loa­ta­ci­jos re­ži­mas di­džiau­sią grės­mę gy­ven­to­jų svei­ka­tai ke­lia dėl ne­pil­no de­gi­mo produk­tų iš­me­ti­mų į ap­lin­ką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne­pa­sie­kus rei­kia­mos tem­pe­ra­tū­ros į ap­lin­ką pa­ten­ka ne tik įpras­ti de­gi­mo pro­duk­tai: sie­ros, ang­lies bei azo­to ok­si­dai, bet ir itin žmo­gaus or­ga­niz­mui kenks­min­gi jun­gi­niai – diok­si­nai ir fu­ra­nai, ku­rie yra vie­ni iš pa­vo­jin­giau­sių šiuo metu ži­no­mų tok­si­nių me­džia­gų.

Pa­sau­li­nės svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos (PSO) tarp­tau­ti­nės vė­ži­nių su­si­rgi­mų agen­tū­ros duo­me­ni­mis, diok­si­nai ir fu­ra­nai pri­ski­ria­mi pa­tvir­tin­tiems žmo­nių kan­ce­ro­ge­nams – me­džia­goms, ku­rios su­ke­lia vė­žį. Diok­si­nai su­trik­do or­ga­niz­mo en­dok­ri­ni­nes sis­te­mos funk­ci­ją, pa­žei­džia ke­pe­nis, su­ke­lia rep­ro­duk­ci­nes bei vai­siaus vys­ti­mo­si pro­ble­mas.

REKLAMA

To­dėl la­bai svar­bu kont­ro­liuo­ti šių jun­gi­nių pa­te­ki­mą į ap­lin­ką, ži­no­ti už­terš­tu­mo ly­gį. Be to, rei­kia pri­si­min­ti, kad terša­lai nie­kur ne­dings­ta – jie kau­pia­si dir­vo­že­my­je, van­de­ny­je, so­duo­se (už­ter­šia vai­sius, dar­žo­ves). Tai la­bai svar­bu, nes su­mi­niai che­mi­nių me­džia­gų jun­gi­niai, pa­te­kę į or­ga­niz­mą ne tik per kvė­pa­vi­mo ta­kus, bet ir per odą bei virškinimo trak­tą, jau per trum­pą lai­ką ga­li sun­kiai ap­nuo­dy­ti or­ga­niz­mą.

Irena BUDRIENĖ

Taip pat skaitykite:

Iš „Toksikos“ vėl kils nuodingi dūmai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų