REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatorių lyderiai demokratijos suteiktas referendumų iniciatyvas prilygina grėsmėms nacionaliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius neseniai užtikrino, kad jau birželį Seimą pasieks koncesijos sutartis su Japonijos „Hitachi“ kompanija dėl Visagino AE statybos. Projektui nepritariantys visuomenininkai siekia pirmiausia atsiklausti tautos, ar ji pritaria atominių elektrinių statyboms Lietuvoje.

REKLAMA

Nerūpi žmonių nuomonė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį įregistravo iniciatyvinę grupę parašams rinkti dėl patariamojo referendumo Visagino AE klausimu. Konstitucijos 9 straipsnyje teigiama, kad svarbiausi valstybės bei tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu, tačiau jam paskelbti reikia ne mažiau kaip 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų.

Žaliosios politikos instituto prezidento Lino Balsio vedina iniciatyvinė grupė jau nuo kito antradienio siūlys gyventojams pasisakyti, kad ateityje bet kuris sprendimas dėl atominės elektrinės statybų šalies teritorijoje būtų priimamas referendumu.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė valdžia nesikalba su žmonėmis ir negirdi, ką jie sako, todėl siekiame, kad tokiu svarbiu klausimu, kaip numato ir Konstitucija, vyktų diskusija. Valdžia visiškai nesiskaito su tauta“, – teigė L.Balsys.

Buvęs Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas L.Balsys stebisi, kad valdžia ne tik neaiškina tautai apie savo veiksmus dėl Visagino AE, bet ir įžvelgia grėsmę nacionaliniam saugumui, kai projektas kritikuojamas.

„Iš VSD gavęs pažymą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas pareiškė, kad terorizmo grėsmės šalyje nėra, bet grėsmę nacionaliniam saugumui kelia iš šalies finansuojama energetinių projektų antipropaganda. Kiek žinau, tokios grėsmės paprastai būna aptariamos tik Gynybos taryboje, bet jei politikams neužteko FNTT skandalo, jie turi pateikti įrodymų, kas konkrečiai finansuoja piliečių iniciatyvas rengti referendumus. Nuo kada piliečių referendumai tapo grėsme valstybės saugumui“, – ironizavo L.Balsys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyvinė grupė patariamojo referendumo lapus parašams rinkti iš VRK gaus kitą antradienį. Tada ir bus pranešta, kur žmonės galės pasirašyti, į kurias vietas atvažiuos mobilios parašų rinkimo grupės. Parašai bus renkami su šūkiu: „Žmonės sprendžia, ne valdžia.“

Subrendo dvi iniciatyvos

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas „Valstiečių laikraščiui“ teigė, kad konsultacinis patariamasis referendumas turi šiek tiek mažesnį svorį nei privalomasis referendumas.

„Aišku, į patariamojo referendumo rezultatus politikai gali ir neatsižvelgti, bet neatsižvelgtų nebent politiniai savižudžiai, nes ir patariamojo referendumo rezultatai yra gana svarbūs ir svarūs“, – teigė Z.Vaigauskas.

REKLAMA

VRK vadovas neprognozuoja, kaip seksis iniciatyvinei grupei.

„Apie referendumą tauta sužinojo tik dabar, todėl sunku pasakyti, ar pavyks surinkti 300 tūkst. parašų. Esmė ta, kad surengti referendumą dabartinėmis aplinkybėmis yra be galo sunku, o dar sunkiau referendume pasiekti pergalę“, – teigė Z.Vaigauskas.

Pašnekovas pridūrė, jog patariamajam referendumui gali sukliudyti kito referendumo iniciatyva.

„Jau gavome Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos paraišką dėl privalomojo referendumo. Jų siekiai labai panašūs, todėl nežinau, ar tai nesukliudys abiem iniciatyvoms surinkti pakankamai parašų, kad referendumą galėtume paskelbti“, – pabrėžė Z. Vaigauskas. Jis apgailestavo, kad Lietuvoje referendumams surengti reikia itin daug piliečių parašų. „Kitose valstybėse tai padaryti kur kas lengviau“, – sakė VRK vadovas Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Jei iniciatyvai piliečiai pritartų, referendumas būtų paskelbtas, o jo surengimas kainuotų apie 14–16 mln. Lt.

Nepavyko susitarti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis „Valstiečių laikraščiui“ apgailestavo, kad su L.Balsio iniciatyvine grupe nepavyko susitarti dėl vieningo referendumo.

Antrojo referendumo iniciatoriai siekia, kad Lietuvoje būtų uždrausta projektuoti, statyti ir eksploatuoti ato mines elektrines.

„Labai gerbiu kolegas ir jų norus, bet jiems koją pakišo skubėjimas ir patirties stoka. Mes bandėme ieškoti kompromiso, bet jei jo neradome, ką jau darysi, – sakė R.Karbauskis. – Kad ir kaip būtų, mūsų siūlomas referendumas būtų privalomas politikams, be to, klausimas daug konkretesnis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Karbauskis įsitikinęs, kad jo vadovaujamai sąjungai pavyks surinkti kur kas daugiau parašų.

„Mūsų struktūroje yra ne tik skyriai visuose rajonuose, bet ir merai, ūkininkai, kaimo bendruomenių pirmininkai. Didžiausia klaida, kurią iki šiol kartodavo referendumų iniciatoriai, yra ta, kad jie tikėdavosi parašus surinkti miestuose, o juk juose žmonės paprastai paso su savimi nesinešioja“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Jis tikisi, kad vien kaimuose pavyks surinkti apie 230 tūkst. parašų.Politikas prasitarė, kad yra išspausdinti plakatai ir kita agitacinė atributika.

REKLAMA

Galios elektroninis parašas

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas neatmeta galimybės, kad referendumų iniciatoriams bus leista parašus rinkti ir elektroniniu būdu.

ES gyventojų iniciatyvas leidžiama pasirašyti elektroniniu būdu, todėl Z.Vaigauskas neįžvelgia kliūčių, kodėl tokiu būdu nebūtų galima rinkti ir parašų referendumams surengti.

„Šį referendumų iniciatorių prašymą apsvarstysime artimiausiu metu. Kaip žinome, visuotiniame gyventojų surašyme dalyvavo šiek tiek daugiau nei 1 milijonas gyventojų“, – teigė Z.Vaigauskas.

REKLAMA

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, elektroniniu parašu gali naudotis apie 740 tūkst. Lietuvos piliečių.

„Pasirašyti elektroniniu būdu techniškai įmanoma ir elektroninio parašo teisinė bazė tą leidžia, – teigė Ryšių reguliavimo tarnybos atstovė Rasa Karalienė. – Klausimas kiltų tik dėl procedūrinių teisinių dalykų, kuriuos, manytume, turėtų įvertinti VRK.“

Be kita ko, Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama kartu su eiliniais Seimo rinkimais paskelbti patariamąjį referendumą „Dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pustrečių metų – vien kalbos

„Valstiečių laikraštis“ primena, kad Seimo iki šiol nepasiekė ne tik strateginių energetikos įstatymų projektai, bet ir koncesijos sutartis su Japonijos „Hitachi-GE Nuclear Energy“ kompanija.

Susikivirčijusios valdančiosios koa licijos atstovas Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas ir kiti parlamentarai teigė nematę net projektų.

Sutartis, anot premjero, Seimą pasieks tik birželį, o dėl finansinių sąlygų turės apsispręsti jau tik kitos kadencijos parlamentas.

REKLAMA

„Derybos dėl koncesijos sutarties eina į pabaigą“, – teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Būtent slapukavimas paskatino visuomenines organizacijas inicijuoti referendumą dėl Visagino AE, nes iki šiol neaišku, kokią kainą teks sumokėti už menamą energetinę nepriklausomybę vartotojams.

Komentarai

Arvydas Anušauskas, Seimo narys: antipropaganda vyksta tik Lietuvoje

Piliečiai turi teisę, vadovaudamiesi įstatymais ir kitais teisės aktais, siūlyti idėjas referendumams, bet atkreipiu dėmesį, kad atominės elektrinės antipropaganda vyksta tik Lietuvoje. Ne Baltarusijoje ir ne Kaliningrado srityje, o Lietuvoje. Iniciatyvų kūrėjai turi suvokti, kad veikia prieš Lietuvos atominės elektrinės projektą. Mes turime galvoti apie ilgalaikius projektus, naudingus šaliai, ir reikia suvokti, kad iki 2020 m. Rusijos elektros generavimo pajėgumai gerokai pasens, jų elektrinių eksploatacija vis brangs, todėl mums teks vis daugiau mokėti už elektros energiją.

REKLAMA

Jurgis Vilemas, branduolinės energetikos ekspertas: politikai neatsakingai dalija ne savo milijardus

Gaila, kad referendumų iniciatoriams nepavyko iškelti vienos idėjos, bet atsižvelgdamas į Lietuvos dydį siūlyčiau gyventojams pritarti abiem iniciatyvoms. Didžiausia mūsų šalies bėda ta, kad politikai tokiais projektais žaidžia it žaislais. Dalydami į kairę ir į dešinę milijardus litų, kurie bus pasiskolinti, jie visiškai nesuvokia atsakomybės, kuri guls ant visos tautos pečių. Deja, tenka pripažinti, kad tai – visų jaunų demokratinių valstybių problema. Neabejoju, kad aplink Visagino AE projektą yra susipynę labai dideli kitų valstybių interesai. Juk jo naudą daugiausia aiškina kita pusė, siekianti statybų. Savo ruožtu politikai visiškai ignoruoja vietos ekspertų nuomonę, o netinkamos jų ataskaitos nugula giliuose stalčiuose.

Gediminas STANIŠAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų