REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolės iniciatyva Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme surengtoje apskritojo stalo diskusijoje pabrėžta, kad atsakomybė už padarytą žalą vykdant administracinę veiklą privalo būti numatyta visiems vadovams, nepriklausomai nuo jų statuso.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinio audito metu nustatoma įvairaus pobūdžio žala: dėl neteisėtai įgytų prekių ir paslaugų, be teisinio pagrindo išmokėtų darbo užmokesčio priedų, ne pagal paskirtį panaudotų valstybės ar savivaldybės biudžeto lėšų, neįgyvendintos teisės gauti mokėjimus už valstybės (savivaldybės) išnuomotą turtą ir kt.

REKLAMA

Pastaruoju metu padažnėjo atvejų, kai nustatoma administracinę veiklą vykdančių valstybės politikų padaryta žala neteisėtai ir nepagrįstai darbuotojus atleidžiant iš užimamų pareigų. Vadovaujantis teismų sprendimais, grąžintiems į darbą darbuotojams išmokamas darbo užmokestis už priverstines pravaikštas iš institucijai skirtų valstybės asignavimų, taip padarant materialinę žalą valstybei.

Apskritojo stalo diskusijoje buvo aptariami ir kiti viešajam sektoriui aktualūs materialinės atsakomybės taikymo bei žalos atlyginimo teisiniai aspektai, su tuo susijusios problemos, administracinių teismų praktika šioje srityje, pasikeista nuomonėmis dėl galimų įvardytų problemų sprendimo būda, skirta valstybei padarytos žalos ir iš to kylančios materialinės atsakomybės klausimams aptarti.

„Atlikus finansinius (teisėtumo) auditus vis dažniau tenka spręsti dilemas, susijusias su valstybės ar savivaldybės institucijų vadovų materialine atsakomybe. Teisininkų nuomonės neretai išsiskiria, teismų praktika šiais klausimais nėra didelė, todėl kartu su prezidentūros, teismų, prokuratūros ir akademinės teisinės bendruomenės atstovais svarstėme, ar nereikėtų tobulinti teisinę bazę“, – sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų