REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį paskelbti naujausi Statistikos departamento duomenys rodo, kad daugėja asmenų, kurie atvyksta į Lietuvą ir mažėja tų, kurie šalį palieka.

REKLAMA
REKLAMA

2011 metais iš Lietuvos emigravo 53,9 tūkst. gyventojų, o imigravo – 15,7 tūkst. Palyginti su 2010 metais, asmenų, deklaravusių savo išvykimą iš šalies, sumažėjo 29,3 tūkst., o deklaravusiųjų savo atvykimą į šalį – tris kartus padaugėjo (10,5 tūkst.)

REKLAMA

Emigrantai vis dar renkasi Didžiąją Britaniją

„Emigranto paveikslas – jaunas, vienišas 20 -29 m. mergina ar jaunuolis, kurių didžioji dalis išvyksta į Didžiąją Britaniją mokslo ar darbo tikslais“, - Amerikos prekybos rūmų surengtoje diskusijoje emigracijos tema sakė Lietuvos statistikos departmento direktoriaus pavaduotoja Dalia Ambrazaitienė.

Apžvelgdama statistikos duomenis, ji teigė, kad Jungtinė Karalystė išlieka pagrindine emigracijos tikslo šalimi.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. kas antras emigrantas išvyko į Jungtinę Karalystę, dešimtadalis (10,4 proc.) – į Airiją, 7,1 proc. – į Norvegiją.

Daugėja sugrįštančiųjų?

Diskusijoje dalyvavęs premjeras Andrius Kubilius svarstė, kad emigracijos reiškinys būdingas daugeliui šalių, todėl tenka spręsti šią problemą žvelgiant ne tik iš ekonomikos pusės, bet ir globalizacijos.

„Prieš 22 metus mes išsikovojome laisvę. Laisvę šaliai būti nepriklausomai ir laisvę šalies piliečiams emigruoti. Tai yra mūsų pasiekimas, bet kartu ir problema, su kuria, ko gero, susiduria daugelis nepriklausomybę atgavusių šalių“, - sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad emigracijos reiškinys, kai šalis patyrė gilią recesiją, neišvengiamas dalykas, nes jeigu žmonės praranda darbus, natūralu, kad traukia svetur ieškoti galimybių,  kaip išlaikyti savo šeimas. Tačiau ekonomikai atsitiesiant,  žmonės turėtų sugrįžti, tačiau grįžta toli gražu ne visi.

„Sprendžiant emigracijos pasekmes dėl ekonominių priežasčių, turime rasti būdą, kaip toliau vystyti šalies ekonomiką, kaip kovoti su recesija, kaip sukurti stabilią aplinką ekonomikos augimui ir naujų darbo vietų kūrimui. Šitie procesai Lietuvoje jau vyksta <...> Mūsų ekonomika atsigauna ir tai mes matome iš Statistikos departamento duomenų“, - sakė A. Kubilius.

REKLAMA

Anot ministro pirmininko, pastebima, kad lietuviai pamažu grįžta iš emigracijos, o dėl to galima padėkoti ir patiems britams.

„Laimei ar nelaimei, dėl tam tikrų Airijos ir Didžiosios Britanijos ekonomikos pokyčių, matome didelius skaičius iš tos šalies reemigruojančiųjų lietuvių atgal į Lietuvą. Pagrindinė to priežastis, spėju, kad yra būtent ekonominė tų šalių padėtis“, -  sakė A. Kubilius.

Pasak jo, tai rodo, kad ne tik mūsų šalis kovoja su nedarbo problemomis, tokias dilemas priverstos spręsti ir Airija bei Didžioji Britanija.

REKLAMA

Globalizacija irgi diktuoja savo sąlygas

A. Kubilius siūlė šalia emigracijos ekonominių priežasčių nepamiršti pridėti ir XXI amžiuje vykstančių globalizacijos procesų.

„Globalizacija reiškia pasaulinę konkurenciją dėl visko – investicijų, verslo aplinkos, finansinių resursų, darbo jėgos. Šalis, kuri nori būti konkurencinga, turi varžytis ne tik dėl investicijų, bet ir dėl darbo įgūdžių – tiek dėl vietinės darbo jėgos, tiek dėl internacionalinės. Iš šios pozicijos žvelgiant, emigracija ir imigracija nėra toks neigiamas reiškinys“, - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak premjero, jeigu šalis nori sėkmingai konkuruoti pasaulinėje rinkoje, jos darbo jėga taip pat turi atitikti pasaulinius standartus, kitaip tariant, turėti atitinkamą kompetenciją ir darbo įgūdžius. Šia prasme darbuotojų emigracija turi teigiamą poveikį.

„Žmonės turi išmanyti pasaulinę verslo praktiką Londone, Kalifornijoje, Dubline ir bet kur kitur. Todėl iš vienos pusės norime turėti savo absolventus studijuojančius Lietuvos universitetuose, tačiau iš kitos – įgūdžių įgijimo pusės – emigracija yra privalumas“, - svarstė ministras pirmininkas.

REKLAMA

Kaip pabrėžė premjeras, svarbu surasti būdą, kaip studijuojančius užsienyje jaunuolius po studijų sugrąžinti namo.

Dėkojo už lietuvius pasiliekančius Britanijoje

Didžiosios Britanijos ambasadorius Davidas Huntas teigė norintis diskusijoje kalbėti tik apie pozityvius emigracijos aspektus.

„Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas teigė, kad pernai šalis gavo labai daug naudos iš emigrantų. Ir ta nauda pasiekė ne tik Didžiąją Britaniją, bet ir Lietuvą bei pačius lietuvius“, - sakė D. Huntas.

Jis teigė, kad emigrantai, atvykstantys iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją, dažnai pasirenka ten studijas, įgyja patirties ir atitinkamų darbo įgūdžių. Emigracija naudinga ir tiems, kurie galvoja plėtoti tarp šių dviejų šalių verslo santykius.

„Džiaugiuosi dėl lietuvių, kurie sugrįšta namo, bet taip pat noriu padėkoti už tuos, kurie lieka Didžiojoje Britanijoje, nes jie prisideda prie mūsų ekonomikos augimo“,  - diskusijos metu sakė D. Huntas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų