REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ben­zi­no kai­nai per­šo­kus pen­kių li­tų ri­bą, tu­rin­tys ark­lį su ve­ži­mu, ga­li nuo­šir­džiai džiaug­tis. Jų „ra­tai“ va­žiuos stabiliai. Ga­min­to­jai ir ve­žė­jai su­kan­dę dan­tis ža­da, kad pre­kės ir pa­slau­gos dar ne­brangs. Vai­ruo­to­jai so­cia­li­nia­me tink­la­la­py­je pla­nuo­ja pro­tes­to ak­ci­jas de­ga­li­nė­se „Pirk už li­tą – va­žiuok į ki­tą“. Il­gė­ja ei­lės du­jų įran­gos mon­ta­vi­mo įmo­nė­se.

REKLAMA
REKLAMA

Ke­lei­viams kai­nos ne­kils

Va­kar Šiau­liuo­se „Sta­toil“ de­ga­li­nė­je lit­ras 95 mar­kės ben­zi­no kai­na­vo 5,01 li­to. Eko­lo­giš­kas – 5,05 li­to. Ki­to­se degalinė­se ben­zi­nas kai­na­vo apie 4,93 li­to. Dy­ze­li­nas – 4,62 li­to.

REKLAMA

UAB „Bus­tu­ras“ eksp­loa­ta­ci­jos di­rek­to­rius S. Ge­da­mins­kas ma­no, kad bi­lie­tų kai­nos jų ke­lei­viams bent ar­ti­miau­siu me­tu ne­kils. Mies­te ve­ži­mo kai­ną tvir­ti­na Sa­vi­val­dy­bė, o tarp­mies­ti­nius rei­sus ri­bo­ja kon­ku­ren­ci­ja.

„Mums ku­ro kai­nos ke­lia ne­ri­mą, ta­čiau žmo­nių ne­gąs­di­na­me. Brangs­tan­tis ku­ras ne­ša dau­giau nuo­sto­lių nei brangs­tan­čios at­sar­gi­nės de­ta­lės. Iš nuo­sto­lių il­gai ne­pa­gy­ven­si“, – tei­gė S. Ge­da­mins­kas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus­tu­ras“ jau prieš pen­ke­rius me­tus at­si­sa­kė marš­ru­to į Ka­li­ning­ra­dą, nes pi­gus ku­ras Ru­si­jo­je neat­per­ka ke­lio­nės – ne­bė­ra ke­lei­vių.

Kur­šė­nų au­to­bu­sų par­ko va­do­vas An­ta­nas Šerkš­nas taip pat tei­gė, kad kai­nos ke­lei­viams grei­tai ne­si­keis: „Jos bu­vo pa­di­din­tos lapk­ri­čio mė­ne­sį. Da­bar už 4 li­tus ve­ža­me žmo­gų 27 ki­lo­met­rus. Pel­no nė­ra. Iš­gy­ve­na­me iš už­sa­ko­mų­jų rei­sų, aikš­te­lių nuo­mos. Dar­buo­to­jų jau prieš me­tus su­ma­ži­no­me iki mi­ni­mu­mo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Šerkš­nas pri­me­na, kad di­džią­ją klien­tų da­lį su­da­ro tie, ku­rie per­ka leng­va­ti­nius bi­lie­tus: „Jei ke­lio­nė brangs – prara­si­me ir šiuos klien­tus. Pjau­si­me ša­ką, ant ku­rios sė­di­me“.

Pre­ky­ba – ant ri­bos

Šiau­lių ra­jo­ne pri­va­čią par­duo­tu­vę tu­rin­tis Ro­mas svars­to, ar šiais me­tais jis or­ga­ni­zuos mo­bi­lią­ją pre­ky­bą. Anks­čiau jis su au­to­par­duo­tu­ve ap­lan­ky­da­vo ap­lin­ki­nius kai­mus. Per die­ną „su­suk­da­vo“ apie 80 ki­lo­met­rų, tam iš­nau­do­da­mas 10 lit­rų dy­ze­li­no.

REKLAMA

„Teks ge­rai pa­skai­čiuo­ti, ar ap­si­mo­kės mo­bi­li pre­ky­ba. Žmo­nės taip pat skai­čiuo­ja. Jau ir iš Šiau­lių ap­si­mo­ka va­žiuo­ti į Len­ki­ją ap­si­pirk­ti. Ten ku­ras 40 cen­tų pi­ges­nis“, – tvir­ti­na Ro­mas.

Ūki­nin­kai Ba­ris­tos, ke­pan­tys duo­ną, jos dar ne­ža­da brang­ti. „Blo­gai, la­bai blo­gai, ta­čiau kai­nų dar ne­pla­nuo­ja­me didin­ti. Ten­ka va­ži­nė­ti ne­ma­žai. Pris­ta­to­me duo­ną vi­sa­me Šiau­lių ra­jo­ne. Du kar­tus per sa­vai­tę ve­ža­me pro­duk­ci­ją į Klai­pė­dą ir Pa­ne­vė­žį“, – pa­sa­ko­jo Ilo­na Ba­ris­tie­nė, UAB „Kal­nas“ di­rek­to­rė.

REKLAMA

Pre­ky­bos cent­ro „Iki“ at­sto­vas spau­dai Val­das Lo­pe­ta tvir­ti­na, kad ku­ro kai­nų po­ky­čiai pre­kių dar ne­pab­ran­gins: „Mes prieš tre­jus me­tus bai­gė­me lo­gis­ti­kos cent­ra­li­za­vi­mą, įsi­gi­jo­me eko­no­miš­kes­nius au­to­mo­bi­lius, nau­do­ja­mės nau­jau­sia lo­gis­ti­kos sis­te­ma“.

Kam rei­kia – tas va­žiuos

Ku­ro pro­duk­tais pre­kiau­jan­čios UAB „Sku­las“ di­rek­to­rius Kęs­tu­tis Ku­ce­vi­čius sa­ko, kad did­me­ni­nei pre­ky­bai ky­lan­čios ku­ro kai­nos ne­pa­kenks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įmo­nės va­žia­vo ir va­žiuos, bet pri­va­tus sek­to­rius trau­kia­si. Lie­tu­vo­je la­bai pla­čiai vei­kia še­šė­li­nė pre­ky­ba kontrabandi­niu ku­ru“, – sa­kė K. Ku­ce­vi­čius.

UAB „Pro­pa­no ir bu­ta­no du­jų cent­ras“ Šiau­liuo­se esan­čių de­ga­li­nių va­do­vas An­ta­nas Nag­rec­kas pa­ste­bi, kad dauguma klien­tų per­ka ku­ro vis už ma­žes­nę su­mą. „Juo­kau­ja­me, kad pi­la ku­ro už de­šimt li­tų, nes rei­kia iki bankoma­to nu­va­žiuo­ti“, – iro­ni­zuo­ja di­rek­to­rius.

REKLAMA

Anot va­do­vo, pil­ną ba­ką pi­la tik įmo­nių var­du ir tie, ku­rie su­si­ruo­šė į il­gą ke­lio­nę: „Bran­gu val­gy­ti nu­si­pirk­ti, o kai reikia va­žiuo­ti, žmo­nės sten­gia­si kruopš­čiai skai­čiuo­ti iš­lai­das“.

Di­rek­to­rius sa­ko, kad du­jų įran­gos mon­ta­vi­mo įmo­nė­se šiuo me­tu nu­si­drie­ku­sios ke­lių mė­ne­sių truk­mės ei­lės. Benzinu va­žiuo­jan­tys žmo­nės ma­siš­kai ban­do su­tau­py­ti.

Psi­cho­lo­gi­nė ri­ba per­ženg­ta

Kai ku­ro kai­na pa­sie­kė pen­kių li­tų ri­bą, so­cia­li­niuo­se tink­luo­se pra­dė­jo bręs­ti pro­tes­to ak­ci­ja „Pirk už li­tą – va­žiuok į ki­tą“.

REKLAMA

Ke­le­tas tūks­tan­čių vai­ruo­to­jų vi­so­je Lie­tu­vo­je ža­da ne tik pil­tis po lit­rą de­ga­lų, bet ir at­si­skai­ty­ti cen­tais ar ban­ko korte­le. Taip dar la­biau bus ap­sun­kin­tas de­ga­li­nių dar­bas. Pa­na­ši ak­ci­ja vy­ko prieš dve­jus me­tus, kai ben­zi­no kai­na sie­kė 4,16, o dy­ze­li­no – 3,58 li­to.

Lu­kas Vo­sy­lius, Lie­tu­vos naf­tos pro­duk­tų pre­ky­bos įmo­nių aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas, ma­no, kad di­de­lės pa­ni­kos nesijaučia, nes apie 5 li­tų ri­bą kal­ba­ma jau ge­rą pus­me­tį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmo­nės psi­cho­lo­giš­kai tam pa­si­ruo­šė, – ma­no L. Vo­sy­lius. – Įdo­mu tai, kad da­bar nei ana­li­ti­kai, nei ku­ro par­da­vė­jai ne­kal­ba apie jo­kią ki­tą psi­cho­lo­gi­nę ri­bą, ku­rią dar teks atei­ty­je per­ženg­ti. Ma­nau, tai reiš­kia, jog žmo­nės su­pran­ta rea­ly­bę – ku­ras brangs­ta vi­sa­me pa­sau­ly­je“.

Pre­zi­den­tas vai­ruo­to­jų pro­tes­to ak­ci­ją va­di­na ne­lo­giš­ka: „De­ga­li­nių mar­ža nuo ben­zi­no kai­nos su­da­ro tik 4 pro­cen­tus. Rei­kia spaus­ti Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­ją – ko­dėl mū­sų ak­ci­zo mo­kes­tis 21 pro­cen­tu di­des­nis, nei ga­lė­tų bū­ti?“.

L. Vo­sy­lius ak­cen­ta­vo, kad Lat­vi­ja pla­nuo­ja dar la­biau su­ma­žin­ti ak­ci­zą ku­rui, nors jis ten ir taip ma­žes­nis, nei Lietuvo­je: „Jei tai nu­tiks, ap­si­mo­kės pil­ti ku­rą Lat­vi­jo­je“.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų