REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu Alytuje vykstant vietinės valdžios rengiamiems seminarams, diskusijoms dėl daugiabučių namų renovacijos iškyla valstybės biudžetinės įstaigos Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Alytaus padalinio panaikinimo klausimas. Jo, kaip ir kitų septynių šalies padalinių, užsiimančių konsultacijomis dėl namų atnaujinimo, vadovaujantis aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymu, turėtų nelikti nuo ateinančios liepos 2-osios. Miesto valdžios ir daugiabučių namų bendrijų vadovų įsitikinimu, nelikus padalinio regione, sulėtės renovacija, nes žmonės nebus konsultuojami vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia kažkoks nesusipratimas“

Alytuje šiuo metu visiškai renovuoti yra septyni daugiabučiai, aštuoniuose atlikta dalinė renovacija, kai nešiltintos pastatų sienos. Dar penkiolika daugiabučių namų bendrijų rengiasi dalyvauti Vyriausybės patvirtintoje Daugiabučių namų atnaujinimo programoje, kurią koordinuoja Aplinkos ministerija.

REKLAMA

Dėl būsimos renovacijos ir jos metu labai reikalingos Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros konsultacijos, pagalba teikiant paraiškas gauti paramą. Agentūra šiuo metu turi aštuonis konsultavimo padalinius šalyje, vieną jų - Alytuje. Tiksliau - šį darbą atlieka vienas specialistas. Nuo liepos 2-osios, remiantis aplinkos ministro įsakymu, šių padalinių neliks, jų darbo vietos perkeliamos į sostinę, pačią agentūrą.

„Aš šimtu procentų įsitikinęs, kad renovacijos procesas Alytuje sulėtės, jei nevisiškai sustos. Kai darbuotojas yra vietoje, bet kada gali nueiti pasiklausti, pasitarti. Juk reikalinga ir pradinė techninė, ir konkursų rengimo informacija. Padalinio atstovė visada dalyvaudavo bendrijos susirinkimuose prieš renovaciją. Kai darbuotojai bus tik Vilniuje, kažin ar bendrijų pirmininkai važinės. Jei konsultantai atvyks po savaitės ar dviejų, kiek užsitęs renovacija", – sakė atnaujinto Lauko gatvės 17-o namo renovacijos administratorius Valdas Laukevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia kažkoks nesusipratimas dėl agentūros darbuotojo etato panaikinimo Alytuje. Mūsų bendrija renovavo namą, ir žinau, kiek iškyla neaiškumų ne tik jai pasirengiant, bet ir jos metu. Tikrai niekas nevažiuos konsultuotis į Vilnių ir norinčiųjų renovuoti namus su­mažės", – mintimis dalijosi Tvirtovės g. 19-o namo bendrijos pirmininkė Stasė Juškienė.

„Nėra protingas ministro įsakymas"

Daugiabučių namų investicinius projektus rengiantis alytiškis Stasys Dobrovolskis dėl padalinio panaikinimo panašios nuomonės, kaip ir kalbinti bendrijų atstovai. „Žmonėms sunku apsispręsti dėl renovacijos, bendrijų susirinkimuose dalyvauja padalinio atstovas, išaiškina apie visas lengvatas. Ar į bendrijų susirinkimus, kurie dažniausiai rengiami po darbo, galės atvykti agentūros atstovai iš Vilniaus?" – teigė S.Dobrovolskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negi iš tiesų aplinkos ministrui svarbiau darbo vietos sostinėje, o ne pagalba renovuo­jantiems daugiabučius ar ketinantiems juos atnaujinti regionuose? Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis tvirtino kalbėjęs su aplinkos ministru ir supratęs, kad pačioje agentūroje norima suburti stiprių specialistų komandą, kuri važiuos konsultuoti į rajonus.

„Tačiau man atrodo, kad tai nėra protingas ministro įsaky­mas. Apskrityse, bent tose, kuriose vyksta daugiabučių renovacija, pavyzdžiui, Alytuje, turėtų dirbti po vieną agentūros žmogų. Atstovė Alytuje (Rasa Bazarauskienė – A.M.) yra aktyvi, profesionali, moka bendrauti su žmonėmis, gerai organizuoti darbą. Gaila būtų, kad jos darbo vietos Alytuje neliktų. O kalbant apie iš Vilniaus važinėjančius konsultantus, klausimas, kiek padidės jų darbo išlaidos", – kalbėjo J.Antanaitis.

REKLAMA

Ėmė ginti savivaldybė

Alytaus miesto savivaldybės meras Feliksas Džiautas išsiuntė raštą aplinkos ministrui G.Kazlauskui. Alytuje prašoma palikti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros darbuotoją, kuris teikia konsultacijas ir visos apskrities savivaldybių daugiabučių bendrijoms dėl namų modernizavimo.

Šio prašymo motyvai – padalinio atstovas sudaro gyventojams palankias sąlygas tie­siogiai ir greitai gauti informaciją vietoje. Operatyviai padedama tvarkyti visą reikiamą dokumentaciją, dalyvaujama gyventojų susirinkimuose, iškilę neaiškumai derinami su savivaldybe, komunalinių paslaugų teikėjais, Socialinės paramos skyriumi, tvarkančiu kompensacijų už šildymą dokumentus.

REKLAMA

Savivaldybė, kaip ir bendrijų atstovai, mano, kad, nelikus agentūros padalinio atstovo Alytuje, bendrijoms bus sunkiau dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo programoje. Juk nemaža dalis bendrijų pirmininkų yra pensininkai ir jiems ganėtinai sudėtinga parengti dokumentus renovacijai, užpildyti juos elektroninėje erdvėje.

Savivaldybės rašte ministrui nuogąstaujama, kad, panaikinus agentūros padalinį, dalis apsisprendusių dalyvauti minėtoje programoje bendrijų šio žingsnio atsisakys.

Jei taupant valstybės biudžeto lėšas Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros konsultavimo padalinių darbuotojų etatai būtų visiškai panaikinti, gal dar ir būtų suprantama. Kai jie perkeliami į pačią agentūrą, aplinkos ministro įsakyme slypi ne tik nenoras padėti regionams, bet ir tam tikras pačios Daugiabučių namų atnaujinimo programos žlugdymas.

Alma Mosteikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų