REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis FNTT vadovas tikina, kad jam mesti Antikorupcijos komisijos kaltinimai dėl slaptų dokumentų dingimo yra nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažymoje, kurioje kalbama apie dingusius dokumentus, minimi 1997, 1998, 1999 metai. Tada dirbau Utenoje, o paskui Kaune. Vilniuje pradėjau dirbti nuo 2001 metų. Manau, jeigu dokumentai dingtų, tarnybos vadovas turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą ir apie tai informuoti Valstybės saugumo departamento darbuotojus. Tačiau tai nebuvo padaryta“, – surengtoje spaudos konferencijoje sakė naujai išrinktas FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius, kurio galimybėmis dirbti su slaptais dokumentais suabejojo iš pareigų atleistas buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius.

REKLAMA

Pasak K. Jucevičiaus, patikrinimai tarnyboje buvo atliekami kasmet: „Man nežinomi faktai, kad tokie patikrinimai nebūtų atlikti.“

Antikorupcijos komisijos užpultas naujasis vadovas paneigė mestus kaltinimus, neva iš jo buvo atimtas slaptažodis ir teisė dirbti su slaptais dokumentais: „Man tokie faktai nėra žinomi. Iki šiol (kaip Operatyvinės veiklos skyriaus darbuotojas) ir dabar (kaip tarnybos vadovas) turiu slaptažodį ir prieigą prie duomenų bazės. Ja naudojuosi, kaip ir visi darbuotojai.“

REKLAMA
REKLAMA

K. Jucevičius teigė niekada neturėjęs nuobaudų bei dėl jo veiksmų niekada nebuvo atlikti jokie patikrinimai: „Matyt, patikrinimai vyko, tačiau ne dėl manęs, o dėl paties dokumentų dingimo fakto.“

Į klausimą, kodėl jis pats pasirašė įsakymą dėl savo priėmimo į darbą, atsakė, kad buvo vienintelis asmuo, kuris galėjo pasirašyti raštą: „Tuo metu laikinasis tarnybos vadovas jau buvo atleistas iš pareigų.“

Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Ligitas Kernagis spaudos konferencijoje pranešė, kad konkursą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovo postui užimti laimėjęs K. Jucevičius galimai susijęs su daugiau nei šimto slaptų FNTT dokumentų dingimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai informavo K. Jucevičiaus patikimumu suabejojęs ir prašydamas stabdyti konkursą atleistasis FNTT vadovas Vitalijus Gailius.

Anot L. Kernagio,  po 2003 metų  FNTT reorganizavimo K. Jucevičius  paskirtas atsakingu už slaptų dokumentų administravimą. 2010 metų rugpjūtį postą užėmus V. Gailiui, pradėtos daryti patikros.

Atlikus pirmąjį patikrinimą paaiškėjo, kad galimai yra dingę daugiau negu šimtas slaptų dokumentų, netgi tokių, kurie buvo su žyma „Visiškai slaptai“

„Mūsų žiniomis, tie dokumentai taip ir nerasti. Šiuo klausimu buvo manoma pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau jūs žinote, kuo baigėsi V. Gailiaus istorija“, – tikino parlamentaras.

REKLAMA

Pasak jo, K. Jucevičius prarado teisę naudotis vidine FNTT baze. Esą jam pagal žodinį V. Gailiaus nurodymą nebuvo suteiktas slaptažodis.

Komisijoje kalbėta, kad FNTT dar vadovaujant Romualdui Boreikai, tarnyboje buvo falsifikuojami dokumentai, o K. Jucevičius tai žinojo.

Tada dėl K. Jucevičiaus atliktas tarnybinis patikrinimas baigėsi pernai spalį, ir FNTT vadovo konkursą laimėjęs K. Jucevičius su išvadomis sutiko.

Antikorupcijos komisija reikalauja sustabdyti K. Jucevičiaus priėmimą į FNTT vadovus.

Dėl FNTT vadovo konkursą laimėjusio pareigūno komisija kreipsis į Valstybės tarnybos departamentą. Jis taip pat skundžiamas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, mat esą pats pasirašė savo teigiamą vertinimą. Apie padėtį informuotas ir premjeras Andrius Kubilius. Premjeras esą gali sustabdyti K. Jucevičiaus paskyrimą FNTT vadovu.

REKLAMA

Komisija neatskleidė, ar pirminis informacijos apie K. Jucevičių šaltinis buvo pats atleistasis FNTT vadovas V. Gailius.

Taip pat prašoma STT atlikti išsamų tyrimą dėl K. Jucevičiaus.

Be to, Generalinės prokuratūros prašoma ištirti R. Palaičio veiksmus prašant atskleisti, ar vyko tyrimai, susiję su politinių partijų rėmėjais. Esą taip ministras galimai pažeidė įstatymą, reikalaudamas neviešintinų ikiteisminių tyrimų duomenų.

Taip pat skaitykite:

Antikorupcijos komisija nepritaria naujo FNTT vadovo kandidatūrai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų