REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gargždų krašto muziejuje – itin mažų V. Kazariano sukurtų miniatiūrų paroda – kai kurie darbai yra 100 kartų mažesni už žmogaus plauką.Vladimiro Kazariano sukurtas miniatiūras pamatyti galima tik pažvelgus pro kiekvienai jų specialiai pagamintą mikroskopą. Į adatos skylutę šis menininkas sugeba sutalpinti kupranugarių karavaną, o išgręžtame plauke – 70 dramblių su varovais ar visą futbolo stadioną su žaidėjais ir žiūrovais.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybai menininkas naudoja įvairias medžiagas – gintaro, aukso dulkes, dramblio kaulo atplaišėles, ryžių grūdelius. Rožių puokštė sukurta iš žuvų žvynelių, o gėlių stiebeliai – iš žmogaus plaukų.

REKLAMA

„Instrumentų tokiems kūriniams kurti nėra, todėl meistras juos pagamina pats. Ir kartais instrumentams pagaminti prireikia daugiau laiko nei patiems kūriniams – trijų ar keturių mėnesių, o kūriniui – vos mėnesio. Aišku, priklauso nuo to, kokio sudėtingumo darbas. Juk sunku įsivaizduoti, kaip įmanoma ant žmogaus plauko sutalpinti 7–8 piešinius, o juose dar pavaizduoti žmonių veidus“, – apie išskirtinio dydžio parodos eksponatus bei jų gaminimo subtilybes pasakojo parodos kuratorius Norairas Arutunjanas.

REKLAMA
REKLAMA

Šių miniatiūrų kūrėjui greit sukaks 90 metų, tačiau senolis kuria iki šiol.

„Jam dirbant, visų pirma, kambaryje negali būti jokio atviro oro srauto. Jis pats sulaiko kvėpavimą, nemirksi akimis ir piešia tarp širdies dūžių, nes pulsas pirštuose išjudina kūrinį“, – atskleidė parodos kuratorius.

Kazariano darbų yra įvairiuose pasaulio muziejuose – Luvre galima pamatyti ir ant aguonos grūdo išraižytą Monos Lizos kopiją, 7 milimetrų smuiką, kuriuo galima groti. Pastarasis įrašytas į Gineso rekordų knygą.

Gargždų krašto muziejuje 28 meistro miniatiūros bus eksponuojamos iki balandžio 16 dienos. Kad jas pamatytų kuo daugiau žmonių, muziejus dirbs be laisvadienių, ilsėsis tik per Velykas.

Asta Kažukauskienė

LTV „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų