REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiame pokalbį su fitneso treneriu ir sveiko gyvenimo būdo žinovu, knygos „Kaip gyveni, taip ir atrodai“ autoriumi Šarūnu Navickiu. Savo kailiu patyręs visus grožio ir sveikatos link vedančio kelio sunkumus, specialistas ragina ir kitus pasirūpinti savimi – pačiu artimiausiu sau žmogumi žemėje.

REKLAMA
REKLAMA

Pimoje pašnekesio dalyje, Šarūnas minėjo, kad savo knygoje, į kurią sudėjo visą gyvenimą kauptas žinias, kalba apie tai, kaip suderinti ir panaudoti pasaulyje gerai žinomas sporto bei sveikatinimosi metodikas. Ne vienoje pasaulio šalyje tobulinęsis specialistas ragina nepasiduoti madingiems pavadinimams ir pasirinkti tai, kas labiausiai tinka.

REKLAMA

„Wellness, fitness, joga ar Ajurveda tėra pavadinimai. Klausimas tik vienas – ką mes tais vardais vadiname. Dažniausiai paaiškėja, kad tą patį. Tai, kas yra gerai, yra gerai. Kai pradedi gilintis ir randi tuos pačius esminius dalykus, prieini prie išvados, prielaidos, kad esi netoli tiesos“, - sako Šarūnas.

Indija purvina, o žmonės – švarūs

Tris mėnesius pagyvenęs Indijoje, Šarūnas sako nedrįstantis apibendrinti tokios didžiulės šalies, turinčios tūkstantmečius gyvuojančios kultūros, patirties ir gyvenimo būdo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra šalis-stebuklas. Visai kita matrica, kitoks gyvenimo būdo modeliavimas – viskas. Tai, kaip mes suprantame, kas yra gerai, kas yra blogai, ten yra priešinga“, - sako Šarūnas. Pradedant suvokimu, kas yra tvarka ar asmeninė higiena, Indija griauna nusistovėjusius stereotipus.

„Žiūrint mūsų akimis ten yra baisi netvarka. Tačiau jų buvo milijardas ir dar daugėja, o mūsų buvo trys milijonai ir nuosekliai mažėja. Tada ir susimąstai, kur ta tiesa. Pas mus viskas teisinga, bet baigiam išnykti, pas juos viskas neteisinga, bet viskas auga ir klesti!“, - sako Šarūnas. Neįtikėtinas atrodo ir higienos bei švaros klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, stengiamės, kad aplink būtų tvarka, švara, bet grįžus namo ir nusiavus batus, mūsų kojos smirdi! Pas indus priešingai – Delis yra toks purvinas! Ten dangus purvinas – žvaigždžių nesimato! Bet vakare, važiuodami traukiniu, kai jie susikelia kojas vieni priešais kitus nėra jokio kvapo!", - stebisi pašnekovas.

Pasak jo, tai reiškia, kad nepaisant aplink esančios nešvaros ir netvarkos, patys žmonės Indijoje yra švaresni už mus. Stebina ir tai, kad čia pat gatvėje maistą gaminantys, čia pat jį valgantys žmonės masiškai neserga tokiomis sąlygomis lengvai plintančiomis ligomis. Tačiau indai ne mažiau stebisi mumis, europiečiais, valgančiais peiliu ir šakute, besinaudojančiais šaldytuvu, valgančius nuo konservantų gyvybę praradusį maistą.

REKLAMA

„Indai valgo šviežią, ką tik pagamintą maistą, kurį rankomis deda tiesiai į burną – tam, kad nebūtų jokių tarpininkų ir be reikalo nebūtų atiduodama gyvoji energija. Jie iš mūsų juokiasi , sako – jūs valgote negyvą maistą, jis visas šaldytas“, - pasakoja Š Navickis.

Pasak Šarūno, tokiose situacijose pradedi abejoti, kas yra tiesa, kas yra švara ir tvarka, nes Indijoje kasdien susiduri su nusistovėjusias nuostatas griaunančiais paradoksais.

Esminis tikslas – tapti savimi

Keliaujant po egzotišką šalį pačiam Šarūnui labiausiai patiko Himalajų kalnai ir gyvenimas visiškoje atskirtyje, netoli vadinamosios jogų sostinės Rišikešo. Asmenines pamokas pas tikrą jogą turėjęs fitneso treneris sako, kad mokymuisi turėjo idealias sąlygas – kambarys su vaizdu į Himalajų kalnus ir jų žymiąsias vietas, ne sezono metu tvyranti ramybė leido pajusti tikrąją meditacijos naudą.

REKLAMA

„Meditacija nėra tai, ką tu padarai. Tai yra tai, kas su tavimi įvyksta arba ne“, - sako Šarūnas. Pasak jo, pavykusios meditacijos rezultatas yra grįžimas į save, tapimas savimi. Kaip daugeliui turbūt yra žinoma, meditadicijos tikslas – pasiekti būseną, kai tiesiog esi čia ir dabar, nieko negalvoji ir nieko nedarai. Šarūnas sako, kad būtent dėl to Indijoje praleisto laiko tarsi neliko. Įspūdžiai, mintys – viskas yra, tačiau tai lyg nulis, apie kurį nėra, ką pasakyti. Jis tiesiog yra, nereikalaudamas jokio paaiškinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo, vienintelė tokios palaimos – pabūti  be nereikalingų minčių – bėda yra ta, kad vieną dieną reikia grįžti į įprastą pasaulį. „Grįžti čia, gauni kokią baudą už ne vietoje pasistatytą automobilį. Tada atsibundi ir supranti, kad baigėsi tavo Himalajai“, - juokiasi Šarūnas.

Tačiau svarbiausia, anot Šarūno, yra tai, jog tą „nulį“, kurį suvoki tik nuvykęs ten, vėliau „nešiojiesi“ su savimi kasdien.

„Nesvarbu, kad apsiniaukę ir debesuota – jei bent kartą skridai lėktuvu virš debesų, žinai, jog ten yra saulėta net tuo metu, kai esi apačioje. Lygiai tas pats yra su meditacine patirtimi – jei tai bent vieną kartą pavyko, kas benutiktų, viduje bus absoliuti harmonija“, - įsitikinęs pašnekovas.

REKLAMA

Hormonai ir harmonija – du neatskiriami dalykai?

Šarūnas pasakoja, kad indai turi savybę niekada nieko nekišti per prievartą. Meditacija, joga, gyvenimo būdas ar maistas – jie mano, kad žmogus turi pats ieškoti, o tada jau galima jam padėti. Šarūnas taip pat įsitikinęs, kad negalima visiems žmonėms taikyti vienodų taisyklių, standartų ar patarimų.

„Tikrai nesiūlysiu visiems valgyti vegetariško maisto. Mano darbas yra adaptuoti dalykus, pritaikyti juos čia gyvenantiems žmonėms. Mūsų lauką ariančiam lietuviui neužtenka saujos ryžių ir vieno abrikoso kaip karštyje medituojančiam jogui“, - sako sporto ir mitybos specialistas.

REKLAMA

Šarūnas sako, kad visa tai jis žinojo jau seniai, o Indijos patirtis buvo tik patvirtinimas, kad jis yra teisingame kelyje. Tačiau jis neslepia, kad Indija ir pastaruosius dešimtmečius apėmęs visuotinis susidomėjimas egzotiška kultūra yra ganėtinai komercializuotas. Iš viso pasaulio į Indiją plūstantys jauni ir seni žmonės, turintys vienokių ar kitokių problemų, žavisi jų pačių kultūrai neįprastais dalykais, tradicijomis. O apsukrūs indai savo itin vizualią kultūrą moka sėkmingai panaudoti. Šarūnas prasitaria, kad tokie geranoriški atrodantys indai toli gražu nėra naivūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai pradedi kalbėti ne apie tą jų „cirką“, o apie rimtus dalykus, jie pradeda nebesuprasti, ko tu klausi – tai anglų kalba ne tokia, tai dar kas nors. Pirmasis mano klausimas, kurio jie nesuprato, buvo apie hormonų sistemą“, - pasakoja šarūnas. Anot jo, net iš žodžių panašumo akivaizdu, kad hormonai ir harmonija turi kažką bendro.

„Blogai su insulinu – cukraligė, su skydliauke – tikriausiai pradėsite tukti, nes sulėtės medžiagų apykaita, užkrūčio liauka – širdies problemos, mylėt negali arba nesiduodi mylimas, lytinės liaukos – pastoti negali, orgazmo nėra, o hemorojus kankina vos ne kiekvieną...“, - sako Šarūnas.

REKLAMA

Pasak pašnekovo, kad pažvelgus į tai, kaip yra išsidėsčiusios hormonus gaminančios vidaus sekrecijos liaukos ir palyginus su čakrų išsidėstymu kūne, akivaizdu, jog viskas atitinka. Tačiau patys indai apie tai pasakoja nenoriai ir tuo labiau ne kiekvienam.

„Jie mėgsta mistiškai kalbėti, kad čia čakros, ratai sukasi. Bet iš tiesų, tai yra tos pačios vidaus sekrecijos liaukos“, - tikina Šarūnas. Jis atskleidžia paprastą, bet veiksmingą būdą sureguliuoti išskiriamus hormonus. Anot jo, tokią funciją gali puikiai atlikti tam tikras maistas – vienų hormonų išsiskyrimą skatina vienokie, kitų – kitokie maisto produktai.

REKLAMA

Norite būti jauni – darykite pritūpimus

„Vienas būdas veikti hormonų išsiskyrimą yra maistas, kitas – fiziniai pratimai. Tas pats galioja ir norint stimuliuoti čakras. Tarkime, augimo hormonas išsiskiria, kai mes giliai miegame. Ne veltui vaikams sako – miegok, vaikeli, nes neaugsi. Kitas būdas – labai staigus, didelis fizinis krūvis, kuris priverčia gaminti naujas ląsteles“, - sako Šarūnas.

Jei norite turėti riestą užpakaliuką, tiesią nugarą ir ilgiau džiaugtis jaunyste – darykite pritūpimus, - sako Šarūnas. Anot jo, geresnių rezultatų galima tikėtis, jei pritūpimus darysite rankose laikydami svarmenis. Visiems skeptikams Šarūnas sako, kad tai nėra jokie stebuklai, užtenka tiesiog prisiversti padaryti šiuos paprastus dalykus.

REKLAMA
REKLAMA

O ar joga, kaip mankšta, yra veiksminga? Ar galima ją atskirti nuo meditacijos, kitų mums neįprastų, o kažkam gal ir nepriimtinų papročių? Šarūnas sako, kad viskas priklauso nuo tikslo. „Jei norite, kad jūsų kūnas būtų lankstesnis, sąnariai paslankesni, o raumenys elastingesni – geresnės mankštos už Chatcha-jogą nėra“, - sako jis.

Kaip iš nesėkmės susikurti sėkmę

Šarūnas, per savo gyvenimą spėjo pagyventi Anglijoje, Amerikoje, Indijoje. Sako visą ten sukauptą patirtį dėjo į vieną krūvą, kaupė ir bandė išgryninti pačius naudingiausius dalykus, tinkančius mūsų klimato zonoje gyvenančiam žmogui.

„Kur tik aš negyvenau. Bet Pirmiausia reikėtų pradėti nuo Kauno ir nuo jame esančios Kūno kultūros akademijos. Čia įgijau kūno kultūros ir sporto vadybos specialybę, praktiškai tą patį baigiau ir Amerikoje – Nutrition an Fitness Management. Tai kuo užsiimu šiandien greičiausiai būtų galima vadinti fizioterapija – turiu ir tokį diplomą“, - šypsosi Šarūnas, kurio sėkmės kelias įkvėpia.

„Esu šiaurietis, genetinis tešlius – juk viena iš riebalų funkcijų yra saugoti nuo šalčio. Turbūt aš ir genetiškai tai paveldėjau. Kartais juokauju, kad kitiems reikia valgyti, jog sustorėtų, o man pakanka tiesiog žiūrėti“, - juokiasi Šarūnas, prisimindamas, kodėl pasirinko tokią specialybę. Jis prisipažįsta, kad vaikystėje buvo vienas iš tų, kurie nepadaro prisitraukimų.

REKLAMA

„Buvo gėda, ne taip, kaip dabar, kai prisitraukimų nepadaro beveik visi“, - sako jis. Tuomet dar būdamas paauglys Šarūnas ėmėsi sportuoti savarankiškai ir, kaip pats sako, pridarė daug klaidų. Atėjus laikui rinktis specialybę, drąsos nestokajantis jaunas vyras metė sau iššūkį.

„Sakau, eisiu ten, kur man blogiausiai sekasi. Aš gerai mokiausi, tuomet pekiabalėje sistemoje penketus turėjau iš visko, išskyrus lietuvių kalbą ir fizinį lavinimą. Viskas baigėsi tuo, kad dabar parašiau knygą apie fizinį lavinimą“, - juokiasi Šarūnas.

Specialistas sako, kad trys „banginiai“, ant kurių laikosi žmogaus sveikata yra širdies kraujagyslių darbas, sąnarių lankstumas ir raumenų sistema.

„ Man labai patinka žodis fitness – „to fit“ reiškia „tikti“. Būti tikusiu reiškia būti lanksčiu ir paslankiu, kad nenutiktų taip, kaip man nutiko miške“, - sako Šarūnas, prisimindamas savo bandymą pradėti sportuoti. Šarūnas keletą metų dirbo prestižiniuose Amerikos sporto klubuose, ten pradėjo ir savo asmeninio trenerio karjerą.

„Tuo metu, kai Lietuvoje atidariau pirmuosius sporto klubus ir pradėjau teikti asmeninio trenerio paslaugas, tai buvo dar negirdėtas dalykas. Dabar tokių trenerių pilna“, - sako Šarūnas. Išbandęs tiek trenerio, tiek administracinio pobūdžio darbą, jis pasirinko tiesioginį kontaktą su žmonėmis.

REKLAMA

Pasirūpinkite artimiausiu savo žmogumi – savimi

Specialistas prisipažįsta, kad sėkmingas trenerio darbas iš pradžių jam padarė meškos paslaugą. „Žinote, kaip sako – batsiuvys be batų. Atsitiko taip, kad kitiems padėdavau, o sau laiko nelikdavo“, - prisimena jis. Tačiau kartu tai tapo naujo etapo pradžia – supratęs, kad rutina, problemos ir laiko trūkumas savo kūno priežiūrai kankina daugybę žmonių, Šarūnas ėmėsi veikti.

„Kai dešimt valandų išbūni sporto salėje, norisi ne treniruotės, o alaus. O jei dar sugriūna visi asmeniniai, verslo reikalai... Teko save mobilizuoti, atstatyti. O vėliau pamaniau, kad savo patirtį galiu panaudoti padėdamas kitiems – juk su tomis pačiomis problemomis susiduria begalė žmonių“, - sako jis.

Visą savo patirtį, mintis, patarimus ir kitas tiesas Šarūnas sudėjo į savo knygą „Kaip gyveni, taip ir atrodai“. Amerikietiškas tiesumas ir efektyvumas, indiškas įžvalgumas ir lietuviškas darbštumas jam padėjo suderinti pačius svarbiausius ir veiksmingiausius metodus.

„Tikiuosi neprašysite pasakyti pavardžių, - juokiasi pašnekovas. Jų yra, ir pakankamai žinomų. Bet kai dirbi su žmogumi nėra svarbus jo socialinis statusas ar tai, kiek jis uždirba – nuo to, kad kilnosi auksinį hantelį, didesnio efekto nebus. Svarbiausia – noras, nieko per prievartą nepadarysi. Yra sena lietuviška patarlė – prie vandens arklį gali nuvesti vienas žmogus, bet ir dešimt neprivers jo gerti“, - įsitikinęs Šarūnas. Baigdamas pokalbį, profesionalus treneris visiems palinkėjo suvokti, kad savas kūnas – tai brangus ir nepakeičiamas mūsų turtas.

REKLAMA

„Ateikite patys pas save – prieikite prie veidrodžio, pažiūrėkite į tą žmogų, kuris žiūri į jus ir supraskite, kad tai – jūsų pats artimiausias žmogus, kuriam labai reikia jūsų dėmesio ir pagalbos, su kuriuo jūs nuo gimimo iki mirties, kiekvieną akimirką gyvenate kartu. Rūpinkitės juo“, - sako Š. Navickis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų