REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Informacija yra susijusi su kandidatu į FNTT vadovus K. Jucevičiumi. 2003 m. reorganizavus FNTT, jis buvo paskirtas atsakingu už slaptų dokumentų administravimą. Atėjus į tarnybą V. Gailiui, buvo pradėtos daryti patikros, ir po pirmojo patikrinimo paaiškėjo, kad galimai yra dingę daugiau negu 100 slaptų dokumentų, dalis jų su žyma „visiškai slaptai“, – Seime trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 10.57) „Tų dokumentų, mūsų žiniomis, iki šiol nerasta. Dėl to buvo manoma galimai pradėti ikiteisminį tyrimą, bet V. Gailus šio tyrimo užbaigti nespėjo, – sakė L. Kernagis. – Įsivaizduokite, kokios manipuliacijos su slaptomis pažymomis galėjo vykti?“

REKLAMA

Jo teigimu, gruodį taip pat buvo incidentas, dėl kurio K. Jucevicius prarado teisę naudotis duomenų baze pagal žodinį V. Gailiaus nurodymą.

Kalbėdamas apie pažymą, kaip buvo sprendžiama, ar K. Jucevičius patikimas ir gali dirbti FNTT vadovu, jis sakė: „Keista, kad į šias aplinkybes nebuvo atsižvelgta, bet mes tai vertiname kaip sąmoningą slėpimą“, – sakė L. Kernagis. Jis pareiškė manantis, kad pats K. Jucevičius pažymą pasirašė dėl to, jog ją pasirašyti turėjęs žmogus greičiausiai atsisakė tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

„Trūksta tik 2 pažymų, kad žmogus būtų įvertintas kaip tinkamas darbui. Komisija nustatė, kad atsistatydinantis ministras R. Palaitis kreipėsi per anksti ir šias pažymas surinko pirma laiko. Mes mėginame suprasti tokį desperatišką ministro elgesį – kodėl jis nesilaikė terminų“, – aiškino L. Kernagis.

Anot Antikorupcijos komisijos vadovo, premjerą A.  Kubilių taip pat yra pasiekusi informacija, kad ministras R. Palaitis viršydamas įgaliojimus pareikalavo tam tikrų FNTT tyrimų duomenų. „Sužinojusi tokius faktus, mūsų komisija reikalauja sustabdyti šio žmogaus kandidatūrą į FNTT vadovus“, – pareiškė L. Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Stancikienė: V. Gailius rengėsi atleisti K. Jucevičių

Spaudos konferencijoje Seimo narė Aurelija Stancikienė pareiškė, kad jis (K. Jucevičius – red. past.) „niekaip netelpa į nepriekaištingos reputacijos“ vadovo apibūdinimą. Ji taip pat sakė, kad prieš savo atleidimą V. Gailius rengėsi atleisti K. Jucevičių.

A. Stancikienės teigimu, komisija dėl galimai neteisėtų besitraukiančio ministro R. Palaičio veiksmų rengiasi kreiptis į atitinkamas institucijas. Anot jos, lankydamiesi STT, jie klausė, ar apie tai nebuvo žinoma.

REKLAMA

„Kėlėme klausimą, dėl ko K. Jucevičius buvo atleistas iš Kauno padalinio vadovų, kaip jie galėjo pasirašyti pažymą, jeigu pats K. Jucevičius pasirašė dokumentą apie save“, – atskleidė ji.

„Deja, priėjome išvadą, kad STT padarė savo darbą labai formaliai, iš esmės jokio patikrinimo nėra įvykę“, – sakė A. Stancikienė.

STT patikrinimai – formalūs?

Parlamentaras Ž. Šilgalis teigė, kad „kalbant su STT vadovais, matosi akivaizdžios spragos, nes visi pretenduojantys į aukštas pareigas pareigūnai turėtų praeiti patikrinimą, bet pats STT vadovas pripažino, kad institucijos ne visada kreipiasi. Mano vertinimu, STT pati turėtų pradėti tyrimus pati, nes galbūt sąmoningai dėl kai kurių neklausima“.

REKLAMA

Seimo narys N. Puteikis priminė, kad komisariate ar prokuratūroje dingdavo viena kita byla, o čia dingęs toks didelis kiekis esą reiškia viena: „Akivaizdu, kad už pinigus tie dokumentai buvo slepiami. Akivaizdu, kad sujudino daug žmonių <...> Tokie „Gariūnai“, kur išsiperki dokumentus arba išsiperki, kad tokios bylos neprasidėtų.“

„Tie garso įrašai, kuriuos vakar įrašėme, jeigu pavyktų juos paskelbti – paaiškėtų, kad teisėsaugos Lietuvoje apskritai nėra“, – pareiškė jis.

Seimo narė A. Bilotaitė teigė mananti, kad dažnai patikrinimai apie kandidatų užimti aukštas pareigas tinkamumą veikiausiai būna formalūs, „jeigu per savaitgalį institucijos padirbėja ir pateikia išvadą apie žmogaus patikimumą“.

Ji sakė daranti prielaidą, kad R. Palaitis neskubėjo atsistatydinti dėl to, jog laukė, kol K. Jucevičius taps FNTT vadovu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Ž. Šilgalis teigė, kad R. Palaičio atsistatydinimas neišsprendžia konflikto „nes ta grupė, kuri siekia savo tikslų, bus jų pasiekusi. Vienintelis dalykas, kuris liko, užimti savo žmogumi FNTT vadovo postą“.

Skųs konkurso į FNTT vadovus rezultatus

Trečiadienio rytą, po išvakarėse įvykusio vizito į STT surengtoje spaudos konferencijoje Seimo Antikorupcijos komisijos nariai pareiškė ketinantys skųsti konkurso FNTT vadovo pareigoms rezultatus ir jau pateikę informaciją Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui.

,,Manome, kad preventyviai užkirsime kelią machinacijoms“, – sakė L. Kernagis. Komisijos nariai taip pat sakė ketinantys prašyti STT K. Jucevičiaus atžvilgiu atlikti dar vieną tyrimą ir įvertinti jo tinkamumą eiti FNTT vadovo pareigas. Komisija taip pat ketina  prašyti ištirti kai kuriuos R. Palaičio veiksmus bei pasidomėti, ar Vidaus reikalų ministerijos vadovybei buvo žinoma apie galimai neteisėtus K. Jucevičiaus veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų