REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Terorizmu kaltinamos klaipėdietės Eglės Kusaitės teisme trečiadienį liudyti iškviesti Valstybės saugumo departamento (VSD) Klaipėdos teritorinio padalinio skyriaus viršininkas Dainius Noreika ir buvęs šio padalinio vadovas (dabar politikas) Algirdas Grublys.Vilniaus apygardos teisme bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija:  Virginija Švedienė (pirmininkė), Artūras Pažarskis ir Jūratė Damanskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į E. Kusaitės klausimą, ar jie buvo kada susitikę ir kokiomis aplinkybėmis, D. Noreika atsakė: „Vieną kartą VSD Klaipėdos apygardos patalpose.“ E. Kusaitei replikavus, kad tai melas, ir ji niekada nėra jo mačiusi, teisėja nurodė komentarus palikti vėlesniam laikui. Paklausus, ar D. Noreika buvo tiesioginis operatyvinės veiklos prieš E. Kusaitę vadovas Klaipėdoje, D. Noreika nesutiko atsakyti, nes tai esą susiję su jo tarnybos slapta informacija.

REKLAMA

Kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda iškart pareikalavo uždaro posėdžio, tačiau kaltinamosios advokatas Kęstutis Stungys replikavo, kad klausiama apie tyrimo organizavimą, bet ne apie slaptus VSD veiklos metodus, be to anoniminių liudytojų apklausa jau yra baigta. Teismas išėjo tartis ir prokuroro prašymą atmetė. Apklausa tęsiama. D. Noreika teigia tik palydėjęs ją iš laukiamojo į kabinetą pokalbiui. VSD pareigūnas pripažįsta, kad E. Kusaitės mama ir teta kreipėsi pagalbos į VSD Klaipėdos skyrių, nes pastarosios manė, kad mergina galimai išvežta į Vokietiją. Į dalį klausimų D. Noreika atsako, kad nekomentuos operatyvinių paslapčių, tačiau neigė siuntęs merginą į Vokietiją ir tikina, kad jos nepersekiojo.

REKLAMA
REKLAMA

D. Noreika pripažino dalyvavęs merginos buto kratoje, kurios metu (kaip jos kaltės tariami įrodymai) konfiskuoti musulmoniški rūbai ir Koranas. Jis nepaaiškino, ką konkrečiai šie įkalčiai įrodo ir tvirtino nelaikąs Korano uždrausta literatūra. Pareigūnas neigia dalį E. Kusaitės, jos mamos ir tetos teiginių bei pastarųjų tvirtinimus, kad mergina stebėta nuo paauglystės. Iki 2007 metų pabaigos jis teigia nežinojęs apie merginą nieko.

Klausiamas apie VSD agentų veiklą  ir paminint jų pavardes ar slapyvardžius – toliau kartoja negalįs komentuoti operatyvinių paslapčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į gynėjo K. Stungio klausimą apie E. Kusaitės atžvilgiu vykdytą ikiteisminį tyrimą D. Noreika pradžioje komentuoti atsisakė, o priminus, kad tyrimas pradėtas 2008 sausio 22 dienos VSD Klaipėdos padalinio viršininko įsakymu, jis pripažino, kad tyrimas esą tęsėsi iki ikiteisminio tyrimo pradžios, o ir jam prasidėjus VSD esą pastarajame dalyvavo „tiek, kiek pavesdavo prokurorai“.

D. Noreika atsisakė pasakoti apie tai, ar Klaipėdos teritorinio padalinio atžvilgiu VSD centriniai organai atliko atitinkamus tyrimus ir pritaikė drausmines nuobaudas dėl neteisėtų veiksmų vykdant operatyvinę veiklą prieš E. Kusaitę. D. Noreika taip pat nekomentavo, kokiais pagrindais operatyviniai veiksmai buvo pradėti, tiesiog patvirtino, kad jie buvo tinkamai sankcionuoti. Jis taip pat nekomentavo, ar operatyvinis tyrimas vykdytas bendrąja, ar specialiąja tvarka.

REKLAMA

Klausimą – ar turėjo VSD teisę savarankiškai bendradarbiauti su Rusijos FSB – D. Noreika atkirto siūlymu klausti to VSD generalinį direktorių. (Kaip žinia, Lietuvos VSD pirmasis oficialiai kreipėsi į VSD dėl E. Kusaitės tariamai keliamos grėsmės, už ką jau paviešintame rašte Rusijos FSB Lietuvos pareigūnams dėkojo, – Balsas.lt).

Paklaustas, kodėl iš Vokietijos (kur tariamai „praėjo radikalizaciją“) grįžusi E. Kusaitei, kuri stebėta giminių prašymu, nebuvo skirtas oficialus įspėjimas, jis atsakė, kad buvo nutarta, jog „tai nebus veiksminga“. Klausiamas, kodėl nebuvo imtasi priemonių ilgai stebėtą merginą atkalbėti nuo tariamų nusikalstamų kėslų, jis atsakė, kad kažkokių priemonių buvo imtasi, tačiau jų nekomentavo, nes tai taip pat esanti operatyvinė paslaptis.

REKLAMA

Į klausimą, kur ji ruošėsi susisprogdinti ir kaip, pareigūnas atsakė: „Aš tų detalių nepamenu.“ Keletą kartų perklaustas, jis siūlė klausti pačios kaltinamosios. Jis tik atsiminė, kad E. Kusaitė buvo gavusi pinigų kelionei į Maskvą iš savo draugų Apti ir Aišat Magmadovų, kurie vėliau nuteisti Maskvoje, bendradarbiaujant Rusijos ir Lietuvos teisėsaugai.

Teisininko išsilavinimą turintis D. Noreika sakė negalįs vertinti, ar operatyvinio tyrimo metu nustatyti požymiai, kad E. Kusaitė kūrė nusikalstamą grupuotę. Tai, pasak jo, pagal pateiktus duomenis sprendžia prokurorai. Operatyvinės bylos rezultatų jis taip pat komentuoti nepanoro. „Viskas yra operatyvinėje byloje“, – atsakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo kolegija uždraudė advokatui K. Stungiui klausti, ar VSD turi teisę įsigyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kuriomis E. Kusaitė tvirtina buvusi veikiama, kuomet departamento darbuotojų prižiūrima gyveno išnuomotame bute Klaipėdoje. Teismo nuomone, su byla tai nesusiję.

K. Stungio klausimas ar įsitraukimas į Čečėnijos išsivadavimo judėjimo veiklą būtų, Lietuvos požiūriu, nusikaltimas ir terorizmas, D. Noreika atsakė, kad tai būtų nusikaltimas, jei į veiklą įsitraukiama neteisėtai. Jis patvirtino, kad susisprogdinimas Rusijos karinėje bazėje būtų neteisėta teroristinė veikla. Paklausus, ar jam žinoma, kad pasipriešinimo organizacija „Imarat Kavkaz“, Europos teisės požiūriu teroristine organizacija nelaikomas, teisėja Virginija Švedienė paskelbė, kad klausimas „nuimamas“.

REKLAMA

Buvęs VSD Klaipėdos padalinio viršininkas Algirdas Grublys iš pradžių pamėgino sakyti, kad nieko nežino apie operatyvinę ir ikiteisminio tyrimo medžiagą E. Kusaitės atžvilgiu. Advokatui K. Stungiui priminus, kad jis asmeniškai pasirašė nutarimą pradėti operatyvinį tyrimą, jis paaiškino buvęs tik administratoriumi, kuris tikėjo savo pareigūnais, ir todėl pasirašė. Buvęs pareigūnas pripažino, kad be jo parašo tyrimas nebūtų pradėtas, tačiau aplinkybių sakė neatsimenąs ir kartojo pasitikėjęs pavaldiniais.

K. Stungys klausė, ar A. Grublys prieš pasirašydamas pats įsitikino, kad ne eiliniam tyrimui, o tyrimui dėl terorizmo buvo pagrindai.

REKLAMA

Teisėja V. Švedienė į tai reagavo šitaip: „Nuimam jūsų šiuos prievartavimus liudytojui, nuimam. Nereikia atsakyti liudytojui“, – sakė ji.

A. Grublys tikino, kad tiesiog atliko administratoriaus pareigas, o toliau viską perėmė kovos su terorizmo valdybą. Jis sakė, kad jau ruošėsi į pensiją ir daugiau byla nesidomėjo. K. Stungys patikslino, kad į pensiją liudytojas išėjo po metų nuo pasirašymo datos. Jis taip pat negalėjo patikslinti, koks buvo nustatytas tyrimo terminas.

Abu pareigūnai skirtingai atsakė į klausimus apie „namą-maldos namus“ Ryšininkų gatvėje Klaipėdoje, kuriame kelis mėnesiu gyveno E. Kusaitė, prižiūrima VSD pareigūnų. A. Grublys tikino apie jokius musulmonų maldos namus nežinąs, nes išpažįsta krikščionišką religiją, o D. Noreika pripažino žinąs apie juos, tačiau neva nežinąs ir nesidomėjęs ar jie oficialiai registruoti. Paklaustas apie ten E. Kusaitę globojusius VSD agentus ir nurodžius jų tikrus ar tariamus vardus, jis atkirto, kad tai slapta operatyvinė informacija, kurios jis komentuoti negali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas teismo posėdis numatytas 2012 m. balandžio 6 dieną.

*****


E. Kusaitę prokurorai kaltina norėjus susisprogdinti kažkur ir kažkada Rusijoje ar Čečėnijoje ir tam kūrus nusikalstamą tarptautinį susivienijimą. Mergina ir jos artimieji teigia, kad prieš kaltinamąją surengta provokacija.

Lietuvoje terorizmu kaltinamai E. Kusaitei iškeltos dar kelios bylos. Ji pripažinta kalta grasinusi prokurorui J. Lauciui. E. Kusaitė taip kaltinama minėtą prokurorą ir jo kolegą Mindaugą Dūdą įžeidusi, o be to dar neva melavusi apie patirtą smurtą tardymo metu, dalyvaujant FSB atstovams. Pats FSB pareigūnų dalyvavimo apklausose faktas buvo neigiamas, kol žiniasklaida paviešino jį įrodantį Lietuvos VSD ir Rusijos FSB susirašinėjimą.

REKLAMA

E. Kusaitės tariami bendrininkai čečėnai Apti ir Ašat Magmadovai pripažinti kaltais.


Taip pat skaitykite:


Prieš E. Kusaitę liudijo istorijos perpasakotojas



http://www.balsas.lt/naujiena/574214/t-magmadova-fsb-verbavo-net-mane-siulydama-paleisti-dukteri-foto


Rusijoje nuteisti E. Kusaitės užverbavimu kaltinti čėčėnai. Ar Lietuva irgi Rusija?

Teismas atidėjo sprendimą dėl E. Kusaitės suėmimo

E. Kusaitė baugino J. Laucių?

E. Kusaitė VSD apkaltino terorizmu

Kusaitės byla. Šiek tiek dokumentų

E. Kusaitė neigia buvusi VSD agente

E. Kusaitė kol kas nesuimta

VSD toliau mala ... šį bei tą

Prokuroras prašo suimti J. Laucių galimai terorizavusią E. Kusaitę (papildyta)

Eglės Kusaitės byla – šiek tiek dokumentų III

E. Kusaitės byla: 15 tomų painiavos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų