REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliečius įaudrino žinia, kad šią savaitę šalia Šiaulių esančiuose Aukštrakiuose vėl bus pradėtos deginti iš visos Lietuvos suvežtos pavojingos atliekos. Manoma, kad jei ateityje tokių atliekų pritrūktų, į mūsų šalies įmonę jos gali atkeliauti iš kitų ES valstybių. „Toksikos“ valdyba, visuomenei nežinant, pasirašė protokolą, kuriame išreiškė nuomonę, kad į aplinką išmetami nuodai nėra rimtas pagrindas atsisakyti projekto.

REKLAMA
REKLAMA

Leidimo nedavė

Iš visos Lietuvos suvežtas pavojingas atliekas Aukštrakiuose deginti buvo apsispręsta beveik prieš dešimtmetį. Aplinkos projektų valdymo agentūros organizuotą 87 mln. Lt vertės konkursą statyti pavojingų atliekų deginimo įrenginį laimėjo UAB „Senovė“ ir Italijos bendrovė „Hofner Srl“. Objektas turėjo būti baigtas statyti 2010 m. rugsėjo 30 d., tačiau paaiškėjo, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys neatitinka pirkimo sąlygose numatytų reikalavimų ir yra per galingas Lietuvai. Šiaulių rajono savivaldybė, kurios teritorijoje yra Aukštrakiai, atsisakė išduoti leidimą deginti atliekas. Vyriausybės atstovas Šiaulių apskrityje, anksčiau dirbęs Šiaulių rajono vicemeru, Jonas Novogreckis jau tuomet VL sakė, kad savivaldybė nė neketina išduoti tokio leidimo, kol nebus įgyvendinti visi savivaldybės keliami reikalavimai. „Visi jų įsipareigojimai turi būti konkretūs ir pateikti raštu: juk ketinama pradėti eksploatuoti tikrai ne oro gryninimo įrenginius, o mes, kaip tos teritorijos šeimininkai ir gyventojai, jaučiame visapusišką atsakomybę“, – jau tada kalbėjo J.Novogreckis.

REKLAMA

Savivaldybė reikalavo, kad Aukštrakiuose būtų deginamos tik Lietuvoje susidarančios atliekos, būtų nurodomi konkretūs atliekų gabenimo į Aukštrakius maršrutai, vykdomas monitoringas sanitarinėje zonoje ir kt.

Jautė didžiulį spaudimą

J.Novogreckis prisiminė, kad spaudimas išduoti leidimą deginti pavojingas atliekas buvo didžiulis, sulaukė kaltinimų netgi „atkato“ reikalavimu. „Tebūnie tai „atkatas“, – sakė J. Novogreckis. – Bet mes to reikalavome savo rajono žmonėms, savo biudžetui.“

REKLAMA
REKLAMA

Tuometinis „Toksikos“ Šiaulių filialo vadovas Virginijus Daubaras

piktinosi, kad rajono savivaldybė kompensavimo klausimo neatskiria nuo kitų reikalavimų. Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys gąsdino: jei su savivaldybe susitarti nepavyks, teks grąžinti projektui skirtas lėšas, kurios buvo gautos iš ES. Vėlesni įvykiai parodė, kad nė tartis nereikėjo, apsieita ir be savivaldybės sutikimo.

Praeitų metų birželį tuometinis UAB „Toksika“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai nusikalstamų veikų, padarytų vykdant deginimo įrenginio statybą. Tyrimas permestas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) ir viltasi, jog bent dabar bus stabdomas tolesnis projekto vykdymas, nes paprastai taip būna, kai įtarimų šešėlis pakimba virš dešimtimis milijonų skaičiuojamos paramos. Deja...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rajono savivaldybėje jau atvirai kalbama, kad, matyt, per daug tų milijonų esama, todėl niekas ir nebepaiso net paprasčiausio padorumo. Vasario mėnesį Šiauliuose apsilankęs aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pareiškė, kad balandį deginimo įrenginiai bus perimti iš rangovo. Tuo pat metu ūkio ministro Rimanto Žyliaus patarėjo Pauliaus Martinkaus vadovaujama „Toksikos“ valdyba nusprendė suteikti rangovui 2,5 mln. eurų papildomų finansinių garantijų, kad deginimo įrenginys kuo greičiau pereitų į „Toksikos“ rankas, net nelaukiant, kada bus ištaisyti per pirmą bandomąjį deginimą nustatyti trūkumai. Buvo sakoma, kad trūkumams taisyti galima skirti laiko iki liepos 1 d. Beje, rangovui tai nebūtų pirmas nurodymas taisyti trūkumus: vienas tokių terminų jau buvo suėjęs praeitų metų rugpjūtyje. Rangovų buvo pareikalauta įrenginį sutvarkyti, kad jis atitiktų pirkimo sutarties sąlygas. To nepadarius, rodos, turėjo būti nutraukta sutartis su rangovu ir skelbiamas naujas viešųjų pirkimų konkursas. O užsakovo dėl to patirti nuostoliai turėjo būti išieškomi iš rangovo. Gal tokių ketinimų ir būta, bet viskas baigėsi šiuos reikalavimus kėlusio „Toksikos“ vadovo R.Peciulevičiaus pašalinimu iš posto.

REKLAMA

„Eina it buldozeriai“

Taip dabartinę situaciją apibūdino viename Šiaulių rajono savivaldybės kabinetų. Pašnekovai prisipažino nerizikuojantys šia tema kalbėti atvirai, jei jau „tokie dalykai dedasi, ir nepaisoma ne tik rajono gyventojų ar savivaldybės protestų, bet ir ekspertų išvadų“, užmirštami visi „Toksiką“ lydėję skandalai.

Praeitų metų gruodį oficialiai paskelbtos ekspertų išvados. „Toksikos“ pasamdyta Austrijos laboratorija nustatė, kad pavojingų atliekų deginimo įrenginys į aplinką išmeta neleistinai didelius dioksinų ir furanų kiekius. Paaiškėjo, kad maksimali Aukštrakiuose pastatyto įrenginio pasiekiama temperatūra – 1 200 laipsnių, nors pirkimo dokumentuose nurodyta, jog deginimo temperatūra negali būti žemesnė nei 1 200 laipsnių, t. y. šitokia temperatūra atitinka žemiausią ribą.

REKLAMA

Neseniai paaiškėjo, kad „Toksikos“ valdyba slapta nuo visuomenės pasirašė protokolą, kuriame teigiama, jog į aplinką išmetamų nuodų „dioksinų ir furanų normų viršijimas nėra pagrindas nepriimti įrenginio“. Dar labiau šokiruoja faktas, jog apie atnaujinamą pavojingų atliekų deginimą Šiaulių rajono savivaldybė nebuvo informuota, nors būtent ji turėjo suderinti įrenginio taršos prevencijos ir kontrolės leidimą.

Aktyvi Šiaulių krašto pilietininkė Irena Vasinauskaitė sako, kad buldozerio principu į jų regioną besibraunančias pavojingas atliekas bandyta stabdyti įvairiai: „Gydytoja Birutė Marija Paplauskienė buvo surinkusi tūkstančius parašų, buvo kreiptasi, rodos, visur, kur tik įmanoma, o rezultato – jokio. Kur dideli pinigai vartosi, ten visuomenės balsas neišgirstamas.“

N. Petrošiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų