REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prie badaujančių nuteistųjų Pravieniškių pataisos namuose–atvirojoje kolonijoje prisijungė ir bausmes atliekantieji Vilniaus, Alytaus, Kybartų pataisos namuose esantys nuteistieji bei sulaikytieji Šiaulių tardymo izoliatoriuje

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Kalėjimų departamento atstovės Audrės Mišeikienės, 15 val. buvo pranešta, kad Pravieniškėse badauja 526 nuteistieji, Vilniaus pataisos namuose – 149, Alytaus pataisos namuose – 176, Kybartų pataisos namuose – 6, Šiaulių tardymo izoliatoriuje – 57 asmenys.

REKLAMA

Naujuoju teisingumo ministro įsakymu, ribojančiu maisto produktų ir kitų daiktų įsigijimą, nepatenkinti nuteistieji nevalgo nei valgyklos, nei savo maisto.

Trečiadienį prie bado streiko greičiausiai prisijungs dar daugiau nuteistųjų. „Kitose įkalinimo įstaigose taip pat jau kalbama apie prisijungimą prie bado akcijos“, – portalui Lrytas.lt sakė A. Mišeikienė.

Kiek tęsis bado streikas, neprognozuojama. Jei ministro Remigijaus Šimašiaus įsakymas nebus panaikintas, nuteistieji žada imtis drastiškų priemonių, tačiau kokios jos, neatskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisingumo viceministro Gyčio Andrulionio, šiuo įsakymu įkalinimo įstaigose šalinamos sąlygos, leidžiančios formuotis nelygybei tarp nuteistųjų. Tikimasi, kad šis įsakymas taip pat užkirs kelią į koloniją patekti draudžiamiems daiktams.

„Naujoji tvarka apribos galimybes įsigyti labiau prabanga, nei būtinybe laikomus papildomus produktus. Šiuo metu dėl turtinių skirtumų įkalinimo įstaigose vieni nuteistieji tampa lygesni už kitus, o kai kurie jų tuo naudojasi norėdami išsiskirti, pažeminti bei išnaudoti mažiau pinigų turinčius nuteistuosius“, – sakė G. Andrulionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauja tvarka numato, kad vieno apsipirkimo metu nuteistieji gali įsigyti ribotą kiekį prekių, kad kameros nebūtų perkrautos daiktais, būtų išlaikytos higienos normos.

Peržiūrėjus prekių asortimentą jame buvo paliktos tos, kurias nuteistieji pirko dažniausiai, o iš sąrašo išbraukti nesveiki maisto produktai bei prabangos prekės. Kartu nustatyti reikalavimai produktų pakuotėms, draudžiant prekiauti tokiomis, iš kurių nuteistieji gali pasigaminti aštrius daiktus ir panaudoti juos vieni kitų ar pareigūnų žalojimui.

Šalia šių taisyklių taip pat buvo nustatyta tvarka, apribosianti galimybes naudotis kompiuteriais. Iki šiol kaliniams nedrausta jų laikyti, drausta tik naudotis internetu, tačiau laisvėje likę draugai ar artimieji nuteistuosius aprūpindavo reikiamomis priemonėmis, o šie internete nevaržomai dalijosi įspūdžiais iš kolonijos.

Kiek bus leidžiama naudotis kompiuteriais, bus sprendžiama dėl kiekvieno nuteistojo atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų