REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rokiškio krašto muziejaus ekspozicija netikėtai praturtėjo istorinių knygų rinkiniu, kuris kadaise priklausė Rokiškio dvarininkams Pšezdzeckiams. Neįkainojamos istorinės bei kultūrinės vertės dovaną rokiškėnams perdavė šiame krašte jauname amžiuje dirbęs, o dabar Kaune gyvenantis pensininkas, buvęs pedagogas Algirdas Jočys.

REKLAMA
REKLAMA

Rokiškio krašto muziejaus kolektyvas kauniečio dovaną - Paryžiuje prancūzų kalba XIX a. viduryje - XX a. pradžioje išleistas 22 prancūzų klasikos, filosofijos bei šviečiamojo turinio knygas su autoriniais įrišimais - prilygina dideliam lobiui. Šiuo metu ekspertai mėgina nustatyti dovanos vertę. Pirminiais duomenimis, viena knyga gali būti įvertinta iki tūkstančio litų. Naujieji eksponatai, nors dar nebaigti iki galo apskaityti, jau prieinami muziejaus lankytojams - tokiu būdu muziejus stengiasi kuo greičiau patenkinti ypatinga dovana susidomėjusių kraštiečių smalsumą.

REKLAMA

Pernai Rokiškio krašto muziejus gavo buvusio kraštiečio A. Jočio elektroninį laišką, kuriame Kaune jau daug metų gyvenantis 85 metų senolis pranešė turįs muziejui dovaną - kelias dešimtis originaliai įrištų knygų iš buvusios grafų Pšezdzeckių bibliotekos.

„Mes, aišku, iškart susidomėjome, nedelsdami nuvykome į Kauną su būsima dovana susipažinti. Pamatę knygas, apstulbome iš nuostabos ir džiaugsmo - visos jos buvo išties labai vertingos!“ - prisiminė Rokiškio krašto muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Onutė Mackevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mat aiškiai matėsi, kad jos kadaise priklausė Rokiškyje gyvenusių grafų bibliotekai - ant nugarėlių aukso spalvos dažais buvo įspaustas grafų Pšezdzeckių giminės herbas - lelija, lenkiškai užrašytas vietovės pavadinimas „Rakiszki“, tai yra Rokiškis, be to, knygų autorinis įrišimas - labai prašmatnus, panaudojant bordo spalvos odą (tiesa, kai kurios dovanotos knygos - plonais viršeliais).

Dar vienas, anot muziejininkės, reikšmingas faktas, įrodantis dovanotų knygų istorinę ir kultūrinę vertę - grafų Pšezdzeckių rankomis lenkų arba prancūzų kalbomis knygose palikti įrašai, pastebėjimai. Iš to matyti, kad grafai įvairaus turinio knygų buvo įsigiję ne šiaip pasipuikuoti, bet iš tikrųjų domėjosi, kas jose rašoma, jas skaitė, kitaip sakant, buvo intelektualūs, išprusę. Pažymėtina tai, kad visi tie įrašai knygose palikti pieštuku, tai yra stengiantis, kad knygos nebūtų sugadintos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaune gyvenantis A. Jočys pokario laikais Obelių apylinkėse dirbo pradinių klasių mokytoju. Tais laikais mokytojams vyrams nereikėdavo tarnauti kariuomenėje, pakakdavo dalyvauti kariniuose mokymuose. A. Jočiui savotiškai pasisekė - jį pakvietė į mokymus, kurie buvo organizuoti Rokiškyje, Pšezdzeckiams kadaise priklausiusio dvaro rūmuose. Čia Algirdas ir atkreipė dėmesį į besimėtančias dvaro bibliotekos knygas. Kadangi vyras mokėjo prancūziškai, nusprendė tų knygų pasirinkti - kai turės laiko, paskaitys, kad užsienio kalbos nepamirštų.

REKLAMA

„Vakaro žinioms“ A. Jočys prasitarė ne visas tada iš dvaro parsineštas knygas muziejui atidavęs - keletą dar pasilikęs. „Gali prireikti“, - nenorėdamas išduoti, kokio turinio literatūrą pasiliko ir kam jos gali prireikti, šyptelėjo senolis. A. Jočys puikiai supranta, kad Rokiškio krašto muziejui jo dovanotų knygų vertė labai didelė, bet nė kiek nesigaili žengęs tokį žingsnį ir nelaukia jokio atlygio už tai. Vis dėlto muziejaus darbuotojai kartu su Rokiškio rajono savivaldybės vadovais svarsto, kuo A. Jočiui už tokį lobį galėtų atsidėkoti.

REKLAMA

Naudodamasi proga muziejininkė O. Mackevičienė išreiškė padėką visiems buvusiems ar esamiems kraštiečiams už muziejui dovanotus vertingus eksponatus (Rokiškio grafystės žemėlapį, dvarui priklausiusius sidabro indus, prabangias dvaro ponių sukneles ir t. t.) ir pasidžiaugė, kad visų šių vertingų daiktų žmonės nesunaikino, tiek daug metų išsaugojo ir perdavė susipažinti ateities kartoms.

Rokiškio dvaro rūmai, kur įsikūręs Rokiškio krašto muziejus, pastatyti 1801 m. grafo Ignoto Tyzenhauzo. Dvaro ansambliui priklauso 16 pastatų ir puikus parkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1932 m. įkurtas Rokiškio krašto muziejus 1940 m. buvo perkeltas į sovietų nacionalizuotus, bet dar nespėtus nuniokoti dvarininkų Pšezdzeckių dvaro rūmus. Po kurio laiko dvaro rūmuose įsikūrė Raudonosios armijos dalinys. Tuo laiku rūmuose buvo sunaikinta arba dingo nemažai paveikslų, baldų, indų ir kitų vertingų bei brangių daiktų. Po karo muziejaus veikla buvo atgaivinta, tačiau jis nuolat buvo kilnojamas iš vienos vietos į kitą, kol 1952 m. galutinai įsikūrė buvusiuose dvaro rūmuose.

Dvarų kultūrai ir istorijai XIX-XX a. pr. skirta didelė dalis muziejaus salių ir kambarių. Čia eksponuojama vienintelė Lietuvoje išsaugota ir restauruota XIX a. pab. - XX a. pr. grafų drabužių kolekcija. Rokiškio krašto muziejaus mokslinėje bibliotekoje sukaupta daugiau negu 3 tūkstančiai knygų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų