REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kauno valstybiniame dramos teatre kovo 16 d. pasirodė šio sezono chuliganiškiausia premjera – režisieriaus Artūro Areimos antidekalogas „Plėšikai“ pagal Frydrichą Šilerį. Kultinių Tarantino filmų muzika, rimti vyrukai juodais kostiumais, ginklai, žavi palydovė, paslaptingi lagaminėliai, šiek tiek įtampos, intrigų ir jokio padorumo. Ir visa tai tik apsvaigusiai Šilerio vaizduotei pagerbti!

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklio pagrindas – šiuolaikinio žmogaus ironiškas požiūris į viską, kas kažkada būdavo suheroinama, iškeliama virš kasdienybės, laikoma Dievo apsireiškimu ar likimu. Scenoje juokiamasi net iš paties teatro, iš jam rašytos pjesės, iš herojus vaidinančių aktorių... Tačiau ironiškoje atmosferoje iškyla dabartinio žmogaus baimės ir nemeilės šmėklos, kurios priverčia dekalogą skaityti visiškai kitaip: "Bijok savo artimo, kaip pats savęs".

REKLAMA

Nors Artūras Areima mįslingai užsimena, jog antidekalogas „Plėšikai“ skirtas būtent „tiems, kas dar netapo žmogumi, ar tapo jau ne žmogumi“, spektaklis neabejotinai aktualus kiekvienam, apmąstančiam vertybių pasirinkimo klausimą. Žmones nuolat lydinti neapykanta aplinkiniams, nemokėjimas būti laimingais – visa tai iš šeimos kylantys ir mus visą gyvenimą persekiojantys vaiduokliai. Režisierius tiki, jog būtent patys artimiausieji yra atsakingi už dažnai mūsų tikrąją tapatybę užgožiančias kaukes.

REKLAMA
REKLAMA

Absurdiškas gyvenimo paveikslas spektaklyje pateikiamas kaip jaukus žaidimas-trileris: koketiškai provokuojant žiūrovų sąmonę, nepajudinamos dekaloginės tiesos perleidžiamos jau per šiuolaikinio žmogaus prizmę. O, svarbiausia, nebyliai  klausiama – kuo tu tiki.

Šiuolaikiškai interpretuojama spektaklio medžiaga – pirmoji literatūros klasiko F. Šilerio pjesė, slapta parašyta 1779—1780 m.,  dramaturgui dar besimokant diktatoriško hercogo Karlo Eugenijaus mokykloje. Jau tuomet „Plėšikų“ pastatymas Manheimo teatre didžiam valdžios apmaudui susilaukė milžiniško publikos dėmesio. Už tai naiviai tikėtasi maištingąjį Frydrichą perauklėti skiriant poros savaičių areštą. Tačiau būtent kalėjime menininkas parašė dar aršiau tironiją kritikuojančią pjesę „Klasta ir meilė“. Šilerio kūrybai būdingas jausmo ir vaizduotės dominavimas, atmetant racionalizmui būdingą aiškų veiksmą, o pagrindiniu kūrybos siekiniu laikoma kova už laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Plėšikų" scenografiją kuria pats režisierius A. Areima, kostiumų dailininkė - Diana Kuzmickaitė. Personažus įkūnija aktoriai Gintautas Bėjeris, Saulius Čiučelis, Tomas Erbrėderis, Aleksandras Kleinas, Inga Mikutavičiūtė, Indrė Patkauskaitė, Tomas Rinkūnas, Artūras Sužiedėlis, Sigitas Šidlauskas, ir Donatas Medzevičius - Medonas. Premjera - 2012 m. kovo 16, 17, 24 ir 25 d. Rūtos salėje.

Užs.nr. 2019

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų