REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Degalinių švieslentės ne visiems sukelia galvos skausmą: dyzelinas brangsta lėtai, o dujos išvis pinga. Benzino kainai pasiekus beveik 5 litų už litrą žymą, dujų įrangos montuotojai sulaukia vis daugiau užsakymų. Šiuo metu litras dujų kainuoja apie 2,33 lito – 10 centų pigiau nei praėjusį rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikėjomės, kad kaina šį pavasarį kris dar labiau“, – „Lietuvos rytui“ sakė automobilių dujomis prekiaujančio degalinių tinklo „Valstina“ vadovas Robertas Gutauskas.

REKLAMA

Žiemą dujų kaina ūgteli, nes šios rūšies degalai naudojami šildymui. R.Gutausko teigimu, dujų pardavimas šiuo metu auga. Tuo džiaugiasi ir dujų įrangos montuotojai.

„Kai benzino ir dujų kaina skiriasi daugiau nei dvigubai, įrangos paklausa visuomet padidėja. Tai pastebime ir šiandien“, – sakė Lietuvos automobilinių dujų įrangos montuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Remigijus Jonaitis.

Tuo metu dyzelino kaina šiais metais šokinėja tarsi veikiama elektros impulsų. Sausio viduryje orientacinė didmeninė „Orlen Lietuva“ dyzelino kaina siekė 4,21 lito už litrą, pabaigoje – 4,06 lito. Dabar didmeninė kaina vėl svyruoja apie 4,20, o mažmeninė – apie 4,64.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo metų pradžios dyzelino litras degalinėse pabrango apie 14 centų – perpus mažiau negu benzino. Šiuo metu kainos skirtumas tarp benzino ir dyzelino sudaro apie 30 centų, nors praėjusiais metais siekė tik 10 centų.

Kai kurie analitikai net prognozavo, kad netrukus kainos susilygins.

„Šildymui Europoje sunaudota mažiau, nei tikėtasi, dyzelino dėl gana šiltos žiemos. Todėl jo kaina nekilo taip, kaip benzino“, – spėjo „Lukoil Baltija“ mažmeninės prekybos vadovas Romas Turlinskas.

Prekeiviai neslepia, kad juos tenkina dabartinė kaina.

„Dyzelinas Lietuvoje kainuoja mažiausiai regione, išskyrus Baltarusiją ir Rusiją. Pagal tai esame labai patogi tranzitui šalis, pardavimas nuolat auga“, – tvirtino R. Turlinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų skirtumas padidėjo ir dėl sumažėjusios benzino gamybos.

„Žiemą daugiau gaminama šildymui naudojamo kuro, todėl mažinama benzino gamyba. Todėl pavasarį benzino rinkoje atsiranda tam tikras trūkumas, kuris vėliau išnyksta“, – dienraščiui aiškino banko „Finasta“ Kapitalų rinkos departamento analitikas Tadas Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų