REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė komitetų patobulintiems Antstolių bei Notariatų įstatymų pataisų projektams. Svarstymo plenarinių posėdžių salėje metu Seimo nariai pritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Manto Varaškos pasiūlymui atmesti Antstolių įstatymo pataisų projekte siūlomą nuostatą, kuria buvo siūloma leisti antstoliams dirbti nebe iki 65, bet iki 70 metų, neprašant teisingumo ministro pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Už M. Varaškos siūlymą leisti antstoliams dirbti tik iki 65 metų balsavo 52, prieš 6, susilaikė 42 Seimo nariai. Tokiam pačiam siūlymui riboti ir notarų darbą pritarta nebuvo. Notariato įstatymo projekte ir po svarstymo išlieka nuostata, kuria siūloma leisti notarams dirbti iki 70 metų, neprašant Teisingumo ministro pritarimo.

REKLAMA

Svarstomais projektais siūloma tikslinti ir antstolių bei notarų veiklos išlaidų pagrindimą, numatant, kad antstoliai vykdymo išlaidas turėtų grįsti ekonominiais skaičiavimais užtikrinant antstolio ekonominį nepriklausomumą, skatinant efektyvų išieškojimą ir atsižvelgiant į veiklos, reikalingos antstolio funkcijoms vykdyti, pobūdį ir vertę; vykdymo išlaidų perskirstymą (kryžminį subsidijavimą) tarp skirtingų vykdomo proceso dalyvių; antstolio profesinės veiklos ir civilinės atsakomybės riziką, vykdomosios bylos administravimo išlaidos turėtų atitikti antstolio ir jo darbuotojų būsimas, bet ne patirtas sąnaudas (materialines ir laiko) vykdymo veiksmams atlikti.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamai siūloma papildyti Notariato įstatymą straipsniu, kuriame numatyti tokie notarų atlyginimo už notarinių veiksmų atlikimą, sandorių projektų parengimą, konsultacijas bei technines paslaugas dydžių (įkainių) nustatymo kriterijai: tvirtinamo sandorio ar kito notarinio veiksmo vertė; atliekamo notarinio veiksmo ar teikiamos paslaugos pobūdis; notaro ekonominio nepriklausomumo užtikrinimas; notaro profesinės veiklos ir civilinės atsakomybės rizika; kryžminis subsidijavimas.

Po svarstymo už Antstolių įstatymo pataisų projektą balsavo 81, prieš – 4, susilaikė – 12 Seimo narių. Už Notariato įstatymo pataisų projektą po svarstymo buvo 69, prieš – 7, susilaikė – 5 Seimo nariai, skelbia Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų