REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 20 d. dyzelinius variklius turinčių automobilių vairuotojams gali tapti neramumų laikotarpio pradžia. Maždaug prieš dvi savaites Energetikos ministerija priėmė teisės aktų pakeitimus, pagal kuriuos nustatyti nauji kokybiniai degalų reikalavimai, jog šalyje parduodamo dyzelino sudėtyje turės būti ne mažiau kaip 7 proc. biopriedų. Jei tokių priedų neturinčiam žiemos sezono dyzelinui normos nebuvo taikomos, tai nuo rytdienos prekybininkai, kuriems pagal tuos pačius pakeitimus buvo panaikintas pereinamasis laikotarpis, privalės vykdyti reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius, komentuodamas susidariusią situaciją pažymėjo, kad susitarimo su Energetikos ministerija bus ieškoma antradienį, kovo 20 d. vyksiančiame pasitarime. „Tokios padėties, kad degalinėse nebūtų dyzelinio kuro tikrai nebus. Gamykla maišyti 7 proc. biodyzelino jau pradėjo, tačiau kaip toliau spręsime šiuos klausimus šiais metais kol kas negaliu pasakyti. Sutartyse buvo numatytos visai kitos sąlygos ‒ 6,25 proc. biopriedų, bet gamyklos atstovai suprasdami, kad teks tenkinti praėjusiais metais priimtą Atsinaujinančių išteklių įstatymo 39 straipsnio nuostatą, jau pradėjo maišyti tokį dyzeliną“, ‒ pažymėjo jis.

REKLAMA

Anot L. Vosyliaus, dyzelino stygiaus degalinėse kovo 20 d. nebus. „Koks bus biopriedų kiekis dyzeline – dėl to aš už visus atsakyti negaliu, bet manau, kad toks, koks reikia. Juo labiau, kad dabar dar yra pereinamasis laikotarpis, kuomet degalai bus pilami ant arktinio dyzelino, kuris neturėjo biopriedų. Tiesa, po kovo 20 d. dyzelinas, kuriuo prekiaus degalinės, turės atitikti naujus reikalavimus. Prognozuoti ir komentuoti kažką labai sudėtinga“, ‒ kalbėjo prekybininkų atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepasitenkinimą šalies naftos produktų prekybininkams sukėlė šių metų kovo 7 d. Energetikos ministerijos priimti teisės aktų pakeitimai, pagal kuriuos nebeliko pereinamojo laikotarpio. „Anksčiau mums buvo pažadėta, kad reikalavimai bus įgyvendinami palaipsniui, t.y. šiais metais bus maišoma 6,25 proc. biopriedų, kitais – 6,5 proc, o vėliau jau 7 proc. Taip pat, buvo numatyta, kad tai bus padaryta kartu su prekybos taisyklėmis, visgi kuomet Energetikos ministras įrašė šias nuostatas paaiškėjo, kad jos prieštarauja įstatymui“,  ‒ aiškino situaciją L. Vosylius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint į dyzeliną įmaišyti 7 proc. biopriedų, reikalinga specifinius kokybinius parametrus atitinkanti dyzelino bazė.

„Nutiko taip, kad Lietuvos rinkai teko ruošti specifinį produktą. Kiek tai pareikalaus papildomų išlaidų ir kokio dydžio degalų pabrangimą tai gali lemti, kol kas sunku pasakyti“, ‒ aiškino L. Vosylius taip pat patikinęs, kad kainos augimas neturėtų būti žymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų