REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, matydama įtampą koalicijoje, ėmėsi ryžtingų veiksmų ir sukvietė visus skandalo dalyvius į prezidentūrą. Čia atvyko premjeras Andrius Kubilius, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Algis Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA

Čia buvo priimti keli svarbūs sprendimai.

Vidaus reikalų ministras, dėl kurio kilo įtampa koalicijoje, pagaliau ryžosi atsistatydinti. Taip pat buvo nuspręsta, kad Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnų likimas bus sprendžiamas ne politiniame, o teisiniame kontekste.

REKLAMA

R. Palaitis atsistatydina, bet vis tiek jaučiasi teisus

„Atleidęs du FNTT pareigūnus, jaučiuosi elgęsis teisingai, bet matydamas Lietuvoje tokią sudėtingą situaciją, kuri kilo dėl sunkiai nusakomų veiksmų, aš nemanau, kad mano asmuo turėtų trukdyti Lietuvai žygiuoti į priekį. Todėl suprasdamas atsakomybę, artimiausiu metu atnešiu atsistatydinimo pareiškimą.“, – teigė jis po susitikimo prezidentūroje.

Prieš savaitę pasiūliusi rasti kompromisą ir jo nesulaukusi, D. Grybauskaitė „padėjo“ nesusitariančioms pusėms rasti bendrą sprendimą. Prezidentė pareiškė, kad tikisi, jog prie šio klausimo daugiau nebus sugrįžta ir tikisi, kad pavyko rasti kompromisą, kuris ir turi būti rastas susiklosčius politinei krizei.

REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė tikisi, kad koalicija dirbs toliau kartu

„Ši koalicija gali dirbti kartu ir dirbs, bet nuolaidas turėjo padaryti abi pusės, tokias ir padarė“, – sakė šalies vadovė. D. Grybauskaitė ir pridūrė, kad tikisi, jog turint tris kompromisus ant stalo, koalicijos partneriams pavyks susilaikyti nuo puolimo, stumdymosi ir priešrinkiminės retorikos.

Pasak jos, FNTT pareigūnų grąžinimas į darbą gali vykti tik teisinėmis, o ne politinėmis priemonėmis. „Norėčiau pasakyti, kad R. Palaičio neatleidau todėl, kad jis laikėsi visų būtinų įstatymų, atleisdamas pareigūnus“, – dar kartą pabrėžė ji, tačiau pridūrė, kad kompromisas galėjo būti pasiektas tuo atveju, jei ministras, matydamas įtampas koalicijoje, tokį sprendimą priimtų pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Algis Čaplikas po šio vidaus reikalų ministro pareiškimo pasakė, kad tokį jo sprendimą sveikina, nors partija jį palaikė ir palaiko, bet šiuo atveju jis pats nusprendė atsistatydinti.

A. Kubilius: toks sprendimas galėjo būti padarytas ankščiau

Premjeras A. Kubilius pozityviai įvertino ministro pareiškimą ir džiaugėsi, kad padarytas sprendimas, kuris leidžia koalicijai toliau svarstyti bendrą darbą.

„Būtų buvę geriau, jeigu toks sprendimas būtų padarytas ankščiau, o dėl kitų klausimų, noriu pasakyti, kad Seime bus svarstoma FNTT pertvarka. <...> O pareigūnų – V. Gailiaus ir jo kolegos moralinio ir profesinio statuso klausimas bus svarstomas taip pat ieškant tinkamų sprendimų“, - pridūrė A. Kubilius.

REKLAMA

Toks įvykių posūkis buvo pakankamai netikėtas. Dar pirmoje šios dienos pusėje A. Kubilius buvo pareiškęs, kad dėl R. Palaičio nesitraukimo de facto koalicijos sutartį galima bus laikyti neveikiančia. Jam pritarė Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, kuris nebematė galimybės dirbti su LiCS ir pareiškė, kad šiandien arba rytoj bus tos dienos, kada ne tik de facto, bet ir de jure bus išsiaiškinta situacija iki galo.

Pats R. Palaitis tvirtu balsu tikino, kad nepersigalvojo ir atsistatydinti neketina. Susitikimas Prezidentūroje pasuko visus įvykius kita linkme ir dabar galima tik spėlioti, apie ką buvo kalbama susitikimo metu, kad visoms pusėms pavyko rasti bendrą sutarimą per kompromisus.

REKLAMA

K. Girnius: užglaistyti krizę tarp koalicijos partnerių jau pavėluota

,,Jeigu Prezidentė būtų prieš savaitę patenkinusi premjero A. Kubiliaus prašymą atstatydinti R. Palaitį, vyriausybė turbūt būtų galėjusi krizę įveikti – vietoj R. Palaičio liberalcentristai būtų paskyrę kitą ministrą, ir manau, kad jie būtų galėję užglaistyti santykius. Didesnės meilės nebūtų,  bet būtų galima tikėtis, kad po kurio laiko santykiai (tarp koalicijos partnerių – red. past.) vėl galėjo tapti normaliais. Bet po šios savaitės mūšių kalbėti apie kokį nors bendradarbiavimą beveik neįmanoma“, - komentuodamas susiklosčiusią situaciją Balsas.lt sakė politologas Kęstutis Girnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, vyriausybė po šio konflikto yra susilpnėjusi.

,,Čia nėra didelis laimėjimas, vyriausybė lieka silpnesnė. Ir kyla keli klausimai. Vienas klausimas – kas bus, jeigu nebus imamasi žingsnių  kaip nors sugrąžinti į pareigas V. Gailių ir V. Giržadą: kaip reaguos dalis konservatorių – Stančikienė ir kiti, kurie beveik į pirmą planą iškelia šių pareigūnų sugrąžinimą į pareigas“, - sakė K. Girnius.

Tokia padėtis – pirmą kartą per 20 metų

Anot politologo, trintis tarp koalicijos partnerių neišvengiamai liks ir po R. Palaičio sprendimo trauktis.

REKLAMA

,,Jeigu jis (R. Palaitis – red. past.) nebūtų atsistatydinęs, koalicija būtų visiškai nutraukta. Aiškiai buvo kalbama apie mažumos vyriausybę. Jam pasitraukus galbūt bus mėginama užglaistyti tuos skirtumus, gal paskirti kitą ministrą, ir liberalcentristai lieka vyriausybėje. Bet po visų praėjusios savaitės batalijų normalus bendradarbiavimas neįmanomas ir sklandaus vyriausybės darbo nebus. Aš įsivaizduoju, kad A. Kubilius su vienu ar kitu liberalcentristų ministru, jei jie lieka vyriausybėje, bendraus, bet manau, kad su partija, su A. Čapliku vengs pokalbių“, - Balsas.lt sakė K. Girnius.

REKLAMA

Politologo teigimu, ,,kadangi jau buvo kalbama apie koalicijos išardymą, jeigu nebūtų prezidentės intervencijos šiandien, neaišku, kaip būtų viskas baigęsi“.

,,Turbūt pirmą kartą tokia padėtis per pastaruosius 20 metų“, - sakė jis.

Opozicijai nenaudinga imti valdžią

K. Girnius prognozuoja, kad dabartinė vyriausybė, net ir su kai kuriais pakeitimais, dirbs iki Seimo rinkimų.

,,Šita vyriausybė arba kokia nors kita A. Kubiliaus vadovaujama vyriausybė  neišvengiamai išliks, nes likus vos 6 mėnesiams opozicija nenorės eiti į valdžią.  Jei opozicija eitų į valdžią, jai yra galimybė nukentėti -   pavyzdžiui, naujas ūkio smukimas, dėl kurio reikėtų prisiimti atsakomybę. O aš įsivaizduoju, kad per rinkimų kampaniją jie ketina kritikuoti premjerą ir vyriausybę. Jeigu jie dalyvautų naujoje vyriausybėje, jiems būtų sunkiau tai daryti“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau politologas pripažino smarkiai abejojantis, ar vyriausybė galės dirbti veiksmingai.

,,Opozicija neperims valdžios. Manyčiau, kad jokia opozicijos partija neitų ir į mažumos vyriausybę, jie tik palaikytų strateginius interesus. Todėl šita vyriausybė liks iki rinkimų. Svarbesnis klausimas – kiek ji bus veiksminga. Išskyrus strateginius energetikos projektus, sunku įsivaizduoti, kad ji galėtų ,,prastumti“ kokius nors įstatymus. Net kyla klausimas, ar dėl energetikos įstatymų ji nebus verčiama daryti tokių nuolaidų, kurių prieš porą savaičių nebūtų turėjusi daryti. Ji liks, bet supančiota“, - prognozuoja politologas K. Girnius.

REKLAMA

(Papildyta 17:40) N. Puteikis: galimas visuotinis streikas

Seimo Antikorupcijos komisijos narys Naglis Puteikis teigia, kad problema yra ne R. Palaičio asmuo ir jo atsistatydinimas nieko savaime neišspręs. „Problema yra ta, kad Lietuvoje dvidešimt metų teisėsauga nesprendžia kontrabandos ir kitų rimtų problemų. Ministras R. Palaitis čia yra net mažiausias blogis, nes jis pats prisipažįsta esąs „iešmininkas“ ir juo dabar naudojasi tos grupuotės, kurioms trukdė V. Gailius ir V. Giržadas. Jeigu ministras pasitrauks, bet šie pareigūnai, kurie pradėjo vykdyti svarbius tyrimus ir už tai buvo išmesti iš darbo, nebus grąžinti į pareigas – nebus jokio teisingumo. Dar tada, kai tiedu pareigūnai laimėjo konkursą ir užėmė pareigas, prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius reiškė nepasitenkinimą žiniasklaidoje. Būtent visa ši grupuotė bijo jų sugrįžimo,“-sakė jis portalui Balsas.lt.

REKLAMA

Pasak N. Puteikio, negrąžinus į darbą buvusių FNTT vadovų, plėsis mitingų po visą Lietuvą akcijos. „Jei mitingai nepadės, bus galima galvoti ir apie visuotinį streiką“, - grasino politikas.

Taip pat skaitykite:

Premjeras bijo chuliganiškai nusiteikusių partnerių ateities koalicijose

D. Grybauskaitės susitikime su A. Čapliku svarstyti liberalcentristų išlikimo valdžioje scenarijai

A. Gelūnas atmetė A. Valinsko raginimą atsistatydinti, svarstys pasiūlymą dirbti Vyriausybėje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų